Sådan bliver Bourgogne 2015

En stor årgang 2015 har netop ramt butikkerne herhjemme. Her er en vurdering af årgangen

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Jeg var i Bourgogne i november sidste år, hvor jeg havde mulighed for at smage en række af vinene fra 2015 årgangen. En årgang, der først frigives i løbet af foråret og hen over sommeren i år. For at komme så bredt rundt som muligt valgte jeg at koncentrere mig om de store vinhuse, som ofte har vine fra mange kommuner.

2015 er i den grad en årgang, man taler om i vinverdenen, og det på trods af at det er de færreste, som har smagt vinene endnu, da hovedparten stadig er på fad. Men optimismen bunder i et år, hvor det klimatisk fungerede næsten optimalt.

En meget mild vinter, så ingen problemer med frosten. Tidlig knopskydning og et forholdsvist varmt forår, der kulminerede med over 40 grader i juni, hvilket betød en tidlig og kort blomstring. Ikke mere end 10 dage fra start til slut. Lidt regn efter blomstringen, hvilket var vitalt for vinstokkene, som dermed fik opbygget en reserve inden en meget varm juli. I slutningen af juli var der en del stress i dele af vinmarkerne og "véraison" (druerne, der skifter farve) kom derfor lidt senere end forventeligt.

Regn og køligere temperaturer i august reddede årgangen fra at blive en for varm og kogt årgang, og druerne kunne modne gennem august og være klar til høsten, som foregik i de første 10 dage af september. Eneste minus var hagl flere steder, bl.a. i Chablis, som ødelagde en del af høsten.

De høstede bær var små, og med en del inkonsistens i klaserne med en del grønne druer. Sortering var derfor vitalt for kvaliteten. Konsekvensen var en noget mindre høst end normalt, og mængderne er derfor ikke store.

Årgangen tegner trods mængderne til at blive en stor årgang, men nogle af vinene havde en tendens til at savne syre og blive for varme og marmeladeagtige. Et problem især i de gængse Bourgogne Rouge vine. Man skal derfor se sig for. Men mange af vinene havde en utrolig flot næse, måske noget af det flotteste set i mange år. Strukturen var også flot, hvor enkelt vine bestemt trådte alvorligt i karakter.

Hvidvinene er også flotte, men ikke så gode som 2014. Hertil var det for varmt og syren ikke helt så præcis. Derimod er vinene generelt mere fyldige. Men til gengæld er det en årgang, man kan købe nu og nyde inden for få år med stor glæde. Niveauet på specielt de hvide er vokset gevaldigt de senere år, og man har fundet balancen med brug af fadene, og størstedelen fremstår som virkelig flotte vine og de bedste blandt verdens top.

Så alt i alt en årgang, hvor priserne givet vil blive høje, og hvor en hel del Bourgogne elskere vil fylde deres kældre op. Man er forsigtige med at udtale sig om priserne, men med mængder, der er omkring 60% af normalen - og en endnu værre 2016 årgang, hvor mængderne er endnu mindre - vil der givet komme en yderligere justering af priserne. Desværre til den forkerte side, hvis man er forbruger. Man kan derfor måske med fordel vende blikket mod 2014, hvor man kan finde nogle ganske interessante køb. Især er hvidvinene særdeles flotte og præcise fra 2014 årgangen.

Lokalt sammenligner flere 2015 årgangen med 2005, som også var en flot årgang med pæn struktur og fyldighed. En årgang, der godt kan gemmes med fordel. Nogle går så langt som at kalde 2015 for de bedste årgang i 40 år.

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

Årgangene

2015 *****

En exceptionel god årgang, hvor alt stort set gik op i en højere enhed. Eneste minus er måske, at mængderne er små, og priserne derfor givet vil stige en del. Årgangen sammenlignes med 2005. Syren kan drille lidt i nogle vine.

2014 ****

En let årgang med et mildt forår, men en del regn gennem sommeren. Pæne mængder og en ung meget tilgængelig årgang med lav alkohol og generelt pæn syre. Ikke en gemmeårgang for de røde, mens de hvide er ganske flotte og gemmeværdige.

2013 ***

Et køligt forår betød en senere blomstring og derfor uensartet modning af druerne. Flere sloges med hagl. Men på trods af de små mængder en pæn årgang, men meget var op til vinmageren.

2012 ***

Meget udfordrende år grundet vejret og især en varm fugtig sommer skabte problemer med råd i markerne. Mængderne er derfor meget små. Vinene generelt præget af bløde tanniner.

2011 ***

Et svært år med meget uensartet kvalitet. Her skal man kende sin producent.

2010 *****

Flot år hvor især vinene i Côte de Nuits er balancerede. Men mængderne er små.

 

Sådan adskiller kommunerne sig fra hinanden i stilen

Hvis vi starter i Côtes de Nuits i Gevrey-Chambertin, er vinene her normalt fyldige, kraftfulde og i udtrykket maskuline. Mere elegante er vinene fra Vosne-Romanée og Chambolle-Musigny. Især sidstnævnte er kendt som de mest delikate fra Côte de Nuits, mere lette i stilen end både Vosne-Romanée og Gevrey-Chambertin, men stadig intense. De bedste silkebløde med intense aromaer og en del finesse. Morey St. Denis er lidt mellemtingen mellem Chambolle og Gevrey-Chambertin, med mere struktur end Chambolle men ikke nær så elegant.

Længere syd finder man vinene fra Vosne-Romanée, som ofte har en balanceret dybde, fyldighed, finesse og elegance med silkebløde parfumerede toner. Måske de mest komplette vine i Côte de Nuits. Og også her de dyreste vine laves.

Syd for Vosne-Romanée finder man vinene fra Nuits-Saint-Georges. Fyldige med en høj struktur, i udtrykket ofte med lertoner, sort peber, mineralske og mere rustikke.

Nord for Beaune finder man Aloxe-Corton og de øvrige Corton-vine, som måske er de mest komplekse af vinene fra Beaune. Beaune vinene er ofte undervurderede, og niveauet er meget forskelligt, så man skal vide, hvad man går efter. Til gengæld er der rigtig gode køb at gøre her, hvis man går efter de rigtige marker og producenter.

Côte de Beaune er nu mest kendt for sine hvidvine (Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet), men der er også en række fremragende rødvine. Mange oversete og ganske flotte for deres struktur og silkebløde tanniner. Vinene fra Volnay er som i Chambolle-Musigny elegante og delikate, mere feminine i udtrykket. Pommard er de kraftigste af Beaune-vinene, og lokalt siger man, det er vinene, som holder taget på plads i huset. Vinene fra Savigny er de letteste i udtrykket, ofte silkebløde og meget tilgængelige.

Længere sydpå i Côte Chalonnaise er vinene lettere i stilen, alkoholen ofte en smule højere og tanninerne blødere, da temperaturen her er en smule højere, hvilket giver lidt mere modne druer.

For hvidvine er der groft sagt tre stilarter. De slanke syrlige vine fra Chablis, oftest uden fad og de mest kølige i udtrykket. Omvendt er vinene fra det sydlige Bourgogne oftest med fad, mere fyldige og med mere frugtpræg i smagen. Vinene fra Meursault ofte meget fyldige med en del fad og i smagen smør og brioche. Puligny-Montrachet er ofte mere slanke med højere syre, mens Chassagne-Montrachet oftest ligger midt imellem de to stilarter. Vinene fra Montrachet-marken er uden sidestykke de mest koncentrerede og ikke uden grund måske verdens bedste hvidvin. I hvert fald de dyreste.

Der er dog en tendens til at vinene generelt er mere og mere styret af den stil, som vinmageren bestemmer sig for. Så hvor en vin fra Vosne-Romanée tidligere havde et meget eksplicit udtryk, er det mere og mere den enkelte producent, der styrer dette i dag.

 

Bourgogne 2015

De hvide:

Grand Cru

Bouchard Pere & Fils Chevalier-Montrachet. 94

Bouchard Pere & Fils Chevalier-Montrachet La Cabotte. 97

Bouchard Pere & Fils Montrachet. 98

Louis Latour Chevalier-Montrachet Les Demoiselles. 94

Faiveley Bienvenues-Batard-Montrachet. 92

Faiveley Batard-Montrachet. 93

 

Corton Charlemagne

Louis Jadot Corton Charlemagne. 1295 kr. 95

Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne. 94

Louis Latour Corton-Charlemagne. 95

Faiveley Corton Charlemagne. 95

 

Puligny-Montrachet

Louis Jadot Puligny-Montrachet Clos de la Garenne. 665 kr. 93

Louis Jadot Puligny-Montrachet Folatieres. 94

Louis Latour Puligny-Montrachet Sous le Puits. 92

Faiveley Puligny-Montrachet. 92

 

Chassagne-Montrachet

Louis Jadot Chassagne-Montrachet Morgeot. 95

Louis Jadot Chassagne-Montrachet Grande Montagne. 96

Bouchard Pere & Fils Chassagne-Montrachet. 93

 

Mersault

Louis Jadot Mersault. 399 kr. 92

Louis Jadot Mersault-Charmes. 95

Bouchard Pere & Fils Mersault Les Clous. 92

Bouchard Pere & Fils Mersault Perrieres. 93

Bouchard Pere & Fils Mersault Genevrieres. 94

Louis Latour Mersault. 91

Louis Latour Mersault Chateau de Blagny 1. Cru. 93

Faiveley Mersault Charmes. 93

 

Puilly-Fuissy

Bouchard Pere & Fils Pouilly-Fuisse. 91

Louis Latour Pouilly-Fuissé. 90

 

Beaune

Bouchard Pere & Fils Beaune du Chateau. 91

Bouchard Pere & Fils Beaune Clos Saint-Landry. 93

 

Savigny Les Beaune

Louis Jadot Savigny Clos des Guettes. 93

 

Andre:

Louis Jadot Ladoix Clou d’Orge.  93

Louis Jadot Pernand-Vergelesser Croix Pierre. 289 kr.  92

Louis Jadot Santenay Clos de Malte.  299 kr. 91

Bouchard Pere & Fils Bourgogne Reserve . 88

Louis Latour Macon-Lugny Les Genievres. 88

Bouchard Pere & Fils Macon Lugny Saint Pierre. 89

 

De røde

Grand Cru

Louis Jadot Clos Vougeot. 96

Bouchard Pere & Fils Clos Vougeot. 95

Bouchard Pere & Fils Chambertin Clos de Beze. 95

Faiveley Mazis Chambertin. 94

Faiveley Clos Vougeot. 95

Faiveley Clos de Beze. 96

 

Gevrey Chambertin

Louis Jadot Gevrey Chambertin Petite Chapelle.  94

Louis Jadot Gevrey Chambertin Clos Saint Jacques.  95

Bouchard Pere & Fils Gevrey Chambertin. 92

Faiveley Gevrey Chambertin Les Cazetiers. 92

Faiveley Gevrey Chambertin Combe Aux Moines. 92

 

Chambolle-Musigny

Louis Jadot Chambolle-Musigny.  95

Louis Latour Chambolle-Musigny. 93

Faiveley Chabolle-Musigny Les Charmes. 91

Bouchard Pere & Fils Chambolle-Musigny. 92

 

Nuits St. Georges

Louis Jadot Nuits Saint Georges Les Bousselots.  93

Bouchard Pere & Fils Nuits Saint Georges Les Cailles. 93

Faiveley Les Porets Saint Georges. 93

Faiveley Aux Chaignots. 93

 

Beaune

Louis Jadot Beaune Clos de Couchereuax.  93

Louis Jadot Beaune Clos de Ursules. 639 kr.  92

Bouchard Pere & Fils Beaune Du Chateau. 92

Louis Latour Beaune Clos du Roy 1.cru. 92

Bouchard Pere & Fils Beaune Greves Vigne de L’Enfant Jésus. 93

Bouchard Pere & Fils Beaune Terrons. 90

Bouchard Pere & Fils Beaune. 88

 

Aloxe-Corton

Bouchard Pere & Fils Le Corton. 93

Louis Latour Chateau Corton Grancey Grand Cru .93

Louis Latour Aloxe–Corton Les Chaillots 1.cru. 93

Faiveley Clos de Corton Faiveley. 94

 

Pommard:

Louis Latour Pommard Epernots 1.cru. 94

 

Volnay

Bouchard Pere & Fils Volnay Caillerets Carnot. 93

 

Savigny les Beaune

Louis Jadot Savigny Les Beaune La Dominode.  91

 

Andre

Louis Jadot Pernand-Vergelesses Croix de Pierre 1 cru.  92

Louis Jadot Santenay Clos de Malte. 90

Louis Latour Bourgogne Rouge ”Cuvee Latour”. 87

Louis Latour Santenay Rouge. 88

Bouchard Pere & Fils Pinot Noir Reserve. 87

Bouchard Pere & Fils Monthelie Les Duresses. 91

 

Louis Jadot forhandles af Kjær & Sommerfeldt

Bouchard Pere et Fils forhandles af Erik Sørensen Vin

Louis Latour forhandles af Laudrup Vin

Faiveley forhandles af Sigurd Muller Vin

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.