Sådan bliver tysk riesling 2014

De nye årgange af de bedste tyske vine blev præsenteret i Wiesbaden sidste uge. Ekstra Bladet Vin smagte med

Den tyske by Wiesbaden er hvert år centrum for præsentationen af de nye årgange af de bedste tyske vine. I år var det årgangen 2014 for de hvide vine og 2014 for de røde. En årligt tilbagevendende begivenhed, der giver en fin mulighed for at bedømme årgangen og afgøre, hvor i landet de bedste vine kommer fra.

Og intet er overladt til tilfældighederne og smagningen afvikles med den typiske tyske effektivitet. Fra sin plads i den store sal kan man bestille vine fra et imponerende katalog med over 400 vine, hvilket giver en fantastisk mulighed for at få en god fornemmelse for hvad årgangen kan i de forskellige områder i Tyskland.

Året 2014 var herhjemme kendt for en lang varm sommer og måske det bedste år for vinproduktion nogensinde. Også i Tyskland havde man en mild vinter og forår med temperaturer 3 grader over gennemsnittet. Sommeren var tør og flere steder kæmpede man med vandmangel i markerne og deraf stress hos vinstokkene. Efteråret var dog problematisk med en regn og mange kæmpede med råd omkring høsttidspunktet.

Årgang 2014 er derfor uden tvivl en udfordrende årgang med en kølig, streng struktur med masser af syre. Mængden af druer var meget lav og der var generelt stor forskel på kvaliteten fra område til område og også fra mark til mark. Den enkelte vinmagers beslutning omkring høsttidspunktet viste sig at være vigtig for det endelige resultat. Og tålmodighed var nok den største dyd hos producenterne.

Den samlede høst volumen i 2014 var omkring gennemsnittet på ca. 9 mio. hl.

Vinene som blev smagt var Erstes Gewächs (fra Rheingau) og Grosses Gewächs (fra resten af Tyskland), som er det moderne Tysklands svar på premier og grand cru, altså vin fra landets bedste marker. Disse vine skal alle være helt udgærede, det vil sige tørre.  

Efter at have smagt godt og vel 250 vine må konklusionen være, at riesling i 2014 er en medium årgang og en årgang, hvor man skal se sig for. Der var stor variation i specielt syre og i kompleksiteten. Enkelt var meget frugtige, men samtidig kvabsede og savnede syre. Mens andre savnede frugt, men havde en voldsom syre. De bedste var ikke overraskende dem som formåede at skabe den nødvendige balance. Men der er perler og bestemt også vine, som man med fordel kan købe til kælderen. Men man skal være kritisk og jeg kan kun anbefale at smage på vinene inden man køber løs.

Her en gennemgang af områderne og anbefaling af de bedste vine:

Rheingau. Det måske mest klassiske riesling område og da smagningen blev holdt netop her midt i Rheingau, starter vi her. Syreholdige og for de fleste vines vedkommende ganske flotte med en skarp struktur. Men også en del mindre heldige eksempler, så man skal se sig for her. Vinenefra Künstler var i en klasse for sig selv og klart de bedste vine. Men også Johannishof, Weggeler, Prinz, Robert Weilog Leitz. Højdepunkterne var Künstler Berg, Leitz Berg Roseneck,  Künstler Kirchenstück samt Künstler Weiß Erd.

Mosel. Det klassiske område i vest, tæt på grænsen til Belgien og Frankrig. Mosel er mest kendt for sine alkoholmilde, halvsøde og halvtørre vine, og derfor ikke er så god til de helt tørre. Men alligevel var det generelt pæne vine, flere i den frugtige stil, dog uden at ramme toppen helt. Generelt en pæn balance, ikke så høj syre generelt. Vinene forholdsvis klar nu. Flot niveau, ingen faldt igennem, men jeg var nu heller ikke oppe og ringe. De klart mest imponerende vine kom fra Wegeler, Dr. Loosen, Fritz Haag og det unge nye håb Peter Lauer. Især sidstnævntes vin fra Saarfeilser, Fritz Haag Juffer, Dr. Loosen Prälat samt Wegeler Doctor imponerede.

Nahe. Det mindste område, men måske også et af de mest interessante. Generelt højt niveau blandt de godt 25 vine herfra. Klart bedste vine kom fra Schäfer-Fröhlich og Dönnhoff. Schäfer-Fröhlich Kupfergrube efterfulgt af Dönnhoff Hermannhöhle og Schäfer-Fröhlich Stromberg og Felsenberg var de bedste. Overvejer man tysk vin til sin kælder, ville jeg især kigge mod Nahe.

Pfalz. Det største område i forhold til Riesling i Tyskland. Stor variation kvalitetsmæssigt, så her skal man se sig for. Mosbacker, Pfeffingen og Philipp Kuhn stod generelt for de bedste vine. Philip Kuhn Saumagen som den bedste.

Rheinhessen. Pæn ensartet kvalitet dog uden at stikke af. Måske det område var vinene set over hele området havde den mest konsistente kvalitet. Wagner Stempel, Wittmann, Winter og Battenfeld-Spanier som de bedste. Battenfeld-Spanier Frauenberg imponerede.

Franken. Nok det svageste af områderne. Frugtige og ligefremme vine, men savnede generelt dybde. De bedste vine kom fra Hans Wirsching.

Wûrttenberg. Ligesom Franken et område hvor jeg mener kvaliteten ikke helt er til stede. Jeg kom ikke over 85 point på nogen af vinene herfra.

 

Læs om hvordan de tyske rødvine klarede sig imorgen.

 

Læs også: De 10 bedste tyske vine til under 100 kr.

Kom til ny stor oversøisk vin festival i København i oktober - læs mere her.

2 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.