Sassicaia – vinen med sin helt egen DOC

Familien bag en af Italiens mest berømte vine var i Danmark for at præsentere nye årgange

Nogle vine trækker mere opmærksomhed end andre, det blev bevist da familien bag en af Italiens største vine var i Danmark for at præsentere Sassicaia og en række af husets øvrige vine.

Nogen kalder Sassicaia for Italiens svar på Latour og det var da også den første vin i Italien som fik 100 point af Robert Parker. Inden da havde vinen opnået 3 glas i Gambero Rosso ikke færre end 21 gange så forventninger er altid store når denne vin kommer på bordet.

Historien startede da grundlæggeren Mario Incisa della Rochetta begyndte i 1940'erne at plante Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc med Bordeauxs berømte 1. Cru vine som forbilleder, idet han mente at jordbunden på Tenuta San Guido havde mange fælles træk med jordbunden i Bordeaux. Mario var endvidere også den første i Toscana, der brugte nye franske egefade, hvilket var banebrydende i Italien. I 1968 blev vinen frigivet under navnet Sassicaia, hvilket på den lokale toscanske dialekt betyder sandet og gruset jordbund. I dag ledes vingården så af Niccolò Incisa della Rochetta, som endvidere har skabt to nye vine: Le Difese i 2002 og Guidalberto i 2000. Og i 2013 fik ejendommen sin helt egen DOC Bolgheri Sassicaia. I øvrigt den eneste ejendom i Italien som har sin egen DOC.
 

Men vinen ikke er alt for familien. Udover godt 100 hektar med vin ejer man 2.500 hektar totalt. Her drives et større landbrug, jagtområder og et større heste opdræt med næsten 100 heste.

Herudover er familien også involveret i et nyere projekt på Sardinien samt et projekt i det sydlige Patagonien i Argentina i øvrigt i samarbejde med den danske vinmager Hans Vinding-Diers.

Sassicaia er en stor vin og det viste smagningen også, men man skal se sig godt for i forhold til årgangene, for der er stor variation. Måske ikke så overraskende da vinen er baseret på primært cabernet sauvignon og klimaet kan godt drille lidt ude ved den vestvendte kyst i Tooscana. Le Difese er entry-level vinen og generelt synes jeg den skuffer. Er en fin lille vin men burde koste halvdelen. Derimod synes jeg Guidalberto i gode årgange klart viser et potentiale og kan være et godt solidt køb.

Kom til stor Italiensk vinfestival 29+30 marts

Her er mine noter:

Le Difese 2016. Pris. 130 kr. stykket ved køb af 12 styk. 4 stjerner

70% Cabernet Sauvignon og 30% Sangiovese, lagres i 12 måneder på franske og amerikanske egefade. Vinen laves på druer fra de unge vinstokke fra Sassicaia og Guidalberto. Masser af røde bær i duften. Meget frugtig og ligefrem. Domineret af røde kirsebær. Anelse tanninbid men pænt balanceret. 88

Le Difese 2015. Pris. 120 kr. stykket ved køb af 12 styk. 4 stjerner

Masser af røde bær i duften. Lidt hård i udtrykket med solbær, røde kirsebær, krydderier i smagen. Pæn afslutning. Bør ligge et par år. 87

Guidalberto 2016. Pris. 230 kr. stykket ved køb af 12 styk. 5 stjerner

45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot og 10% Sangiovese, lagres 18 måneder på franske og amerikanske egefade. Vinen laves på selvstændige vinmarker. En fyldig vin med masser af kirsebær i duften som fortsætter i smagen med brombær, violer, lakrids og kaffe. Stadig en del tørre tannin men en vin med et flot potentiale. Flot friskhed. 91

Guidalberto 2015. Pris. 240 kr. stykket ved køb af 12 styk. 5 stjerner

Fyldig, noget fad i duften med toast. Sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje i smagen. Pænt balanceret med en krydret afslutning. 90

Sassicaia 2015. Pris. 1500 kr. stykket ved køb af 12 styk. 6 stjerner

85% Cabernet Sauvigon og 15% Cabernet Franc, lagres 24 måneder på franske egefade (1/3 nye). Mere fyldig, klassisk i udtrykket. Solbær, brombær, mørke krydderier, tobak og vanilje. Flot dybde og masser af potentiale. Stadig en del tannin og bør gemmes nogle år. Flot afslutning. 96

Sassicaia 2014. Pris. 1300 kr. stykket ved køb af 12 styk. 5 stjerner

Masser af sorte kirsebær i duften. Flot balanceret med pæn dybde og kompleksitet i smagen. Rimelig lethed og elegance. Anelse urtet, men klæder i dette tilfælde vinen. Pæn afslutning. 92

Sassicaia 2007. Udsolgt. 5 stjerner

Flot friskhed med en vis kølighed. Mynte, solbærblade og tobak i smagen. Pæn intensitet. Flot balanceret med en lang afslutning. 93

Sassicaia 2006. Pris. 5000 kr. stykket ved køb af 12 styk. 6 stjerner

Friske toner i næsen med især mynte og lakrids. I smagen solbær, kaffe, mynte og krydderier. Flot balanceret og klar nu hvis man holder af friskheden. En af de klart bedste Sassicaia jeg gennem tiderne har smagt. Som en stor Bordeaux. 97

Sassicaia 2005. Pris. 5000 kr. stykket ved køb af 12 styk. 5 stjerner

Modne svampede toner i næsen. I smagen masser af solbær, mynte, kaffe, læder og vanilje. Man fornemmer klart den er moden, men stadig masser af liv. Kompleks og spændende vin med en lang let tør eftersmag. Mere italiensk i stilen end andre årgange. 94

Vinene forhandles i Danmark af Philipson Wine

Kom til stor Italiensk vinfestival 29+30 marts

kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen