Smagning af Chateau Margaux

Thibault Pontallier var i København for at præsentere slottet og en række udvalgte årgange

Lidt uden for byen Margaux finder man slottet af samme navn. Château Margaux har altid været Bordeauxs stolthed og er derfor ofte blevet brugt til officielle middage for prominente personer. Da den vinkyndige Thomas Jefferson i 1787 besøgte Bordeaux og smagte Château Margaux, beskrev han den som en af de bedste vine, han nogensinde havde smagt. Og vinen skuffer da også sjældent og er klart sin 1 cru. værdig.

Historien om Chateau Margaux starter for mere end 300 år siden. Ved udgangen af det 17. århundrede, dækkede Château Margaux et areal på 265 hektarer, hvoraf en tredjedel var afsat til dyrkning af vin. I ørvigt det samme areal, som slottet dyrker vin på i dag. I 1705 blev de første Bordeauxvine sat til salg i London. 230 fade ”Margoose”'. 1771 årgangen var den første til at dukke op i Christies kataloger. Et eksempel på den engelske elites forkærlighed for Bordeaux var den engelske premierminister, Sir Robert Walpole, der indkøbte fire fade Margaux hver tredje måned. Indkøb, som han ikke altid nåede at betale for. Begrebet ”1. cru” spredte sig over Atlanten, og Thomas Jefferson der var USA’s ambassadør i Frankrig, beskrev det allerede etablerede hierarki over Bordeaux’ bedste vine. Han nævnte Margaux som den bedste. I 1784 afgav han en ordre på Margaux, hvor han skrev, "der kan ikke findes en bedre flaske Bordeaux ”.

Siden blev den formelle klassificering lavet i 1855 hvor Chateau Maragaux ikke overraskende fik 1 cru status.

En krise i 1970'erne ramte slottet meget hårdt, og man gik næsten bankerot. Vinens kvalitet led naturligvis under dette, og på grund af den anstrengte økonomi blev slottet i 1977 solgt til grækeren André Mentzelopoulos, som postede enorme summer i slottet for at rejse det til storhed igen. Desværre døde André Mentzelopoulos kort efter overtagelsen og nåede derfor aldrig helt at se frugten af sit arbejde. I dag er det enken, Corinne Mentzelopoulos, der er ved roret. Det er dog en helt anden person som har haft størst betydning for udviklingen de seneste 30 år nemlig Paul Pontallier.

Paul Pontallier kom til Chateau Margaux i 1983 hvor han blandt andet arbejdede med den anerkendte ønolog og professor Emile Peynaud om vinproduktionen. I 1990 overtog han det fulde ansvar både for vinproduktionen og selve driften af de anerkendte 1.cru slot. Igennem årene har han lavet en del radikale ændringer blandt konverteret de 262 hektar først til økologisk og siden til biodynamisk dyrkning. Han døde desværre for 2 år siden og i dag er det sønnen Thibault som er med til at fortsætte udviklingen på Chateau Margaux.

Markerne er beplantet med 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot og 5% fordelt på Petit Verdot og Cabernet Franc og har en gennemsnitsalder på vinstokkene på 35 år. Druerne selekteres hårdt af flere omgange, inden de gæres og udblødes i 21 dage. Man bruger nye egetræsfade ret intensivt og kun 100% nye egetræsfade. Vinen ligger 21-27 måneder på fad, afhængig af årgangen, inden den flaskes ufiltreret.

Pavillon var tidligere den eneste anden vin, men siden 1989 hvor en tredje vin blev introduceret har den ændret sig markant og kvaliteten øget. Sammen med prisen dog!

I dag produceres der 100.000 fl. Margaux og omkring 80.000 fl. pavillon (anden vinen).

Thibault Pontallier var i København i maj for at præsentere en række tidligere årgange fra slottet. Her er mine noter fra smagningen, som ikke overraskende var fremragende.

 

Hvidvine

Pavillon Blanc de Margaux 2004.

100% sauvignon blanc. Intense noter i duften. Stikkelsbær, fersken og let oxiderede noter. Flot fedme og stadig masser af friskhed. 93

 

Pavillon Blanc de Margaux 2015.

Frisk med stikkelsbær, citrus og pæn syre. Ikke så dyb men ren og flot i stilen. 92

 

Rødvine

Pavillon Rouge de Margaux 2000.

65% cabernet sauvignon. Modne noter i duften men stadig en del sorte bær. I smagen harmonisk med mocca, mørk chokolade, tobak, sorte bær og vanilje. Moden og meget klar nu. Flot balance med et let urtet præg hvilket klæder vinen. 92

 

Pavillon Rouge de Margaux 2009.

Masser af solbær i duften. Pæn intensitet i smagen med masser af solbær, kaffe, krydderier og vanilje. Meget imødekommende med flot balance. Rimelig koncentration med en flot saftig afslutning. 93

 

Pavillon Rouge de Margaux 2010.

Frisk masser af røde bær. Klassisk bordeaux vin i udtrykket pakket ind af et let urtet udtryk og en pæn syre. 94

 

Chateau Margaux 2012.

Solbær og let urtede noter i duften. Flot koncentration med ren flot frugt, solbær, tobak, let grønne noter og vanilje. Flot balanceret med en lang afslutning. 94

 

Chateau Margaux 2008.

Køligere år og en meget klassisk vin i udtrykket. Rimelig koncentration med brombær, solbær, tobak og vanilje i smagen. Flot balance og en lang afslutning. 93

 

Chateau Margaux 2004.

Fin elegant næse. Blomster og solbær noter i duften. Moden i udtrykket men stadig med flotte bærnoter, tobak, krydderier og vanilje. 93

 

Chateau Margaux 2003.

Varm krydret i duften. Let tørt bid med mørke bær, peber, læder, tobak, violer og vanilje. Rimelig syre, om end ikke specielt høj og meget ligefrem i stilen. 91

 

Chateau Margaux 1999.

Lette mørke noter i duften. Anelse svampet med røde bær i smagen, tobak, blomster og vanilje. Silkeblød i udtrykket. Flot balanceret og meget klassisk Bordeaux. Lang afslutning. 96

 

Chateau Margaux 1989.

Let animalsk, svampe og sorte bær i duften. Krydret med tobak, sorte bær, violer og let parfumeret afslutning. Yderst elegant med en lang afslutning. 93

 

Chateau Margaux føres blandt andet af Sigurd Müller Vinhandel i Danmark. Prisen for Pavillon er ca. omkring 2-3000 kr., mens Chateau Margaux koster mellem 5-8000 kr. afhængig af årgang.

 

Kom til stor Gin & Cocktail festival 25+26 maj

Kom til stor Spansk Vinfestival 14+15 september

kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen