Skal vi betale pant på vinflasker?

En gammel diskussion om pant på vin og spiritus flasker er igen blusset op.

En gammel diskussion om pant på vin og spiritus flasker er igen blusset op. Før valget kom der røster fra især Dansk Folkeparti, om at man burde indføre pant på vin og spiritusflasker. Pant på øl og sodavand blev indført for over 100 år siden specielt for at undgå det store skrald problem det var at se tomme øl og sodavandsflasker flyde i naturen samt smadret på veje og stræder.

Læs også: Cocio kræver også pant på flaskerne

At indføre dette på vin er det dog svært at se et tilsvarende argument for. Dels fordi det ikke virker som et problem med tomme vinflasker der flyder rundt omkring og returprocenten for vinflasker er allerede meget høj. Men en række faktorer taler ligefrem imod at indføre pant på vin. Først og fremmest vil pant fordyre en flaske vin med minimum 50 – 70 øre i omkostninger alene til pant- og retursystemet. Denne omkostning vil givet påføres vinprisen og dermed vil vinpriserne stige. Vi har i forvejen høje afgifter på vin så dette kan givet medføre mere øget grænsehandel. Endvidere vil det skabe et kapasitetsproblem i store dele af handelen hvis der vil skulle indløses 200 mio. flasker med øgede køer til flaskeautomaterne som ulempe for forbrugerne. Mere alvorligt kan det få af konsekvenser for det fantastiske udbud af vin der findes i Danmark, hvis alle små importører nu skal håndtere pant. Mange af disse virksomheder er små hobby virksomheder som importerer små mængder og derfor skal påføre pantmærker manuelt. Det må formodes, at især mange af disse små importører slet ikke gider den slags og dermed bliver udvalget mindre.

Læs også: Åbning for pant på Cocio-flasker

Man må derfor konkludere, at man med pant på vin- og spiritusflasker, med alt det bøvl og administration det vil medføre i alle led, vil forsøge at løse et problem, som faktisk slet ikke findes. Det savner både et miljø samt en økonomisk begrundelse, og vil alene medføre gener for handelen/importører, øget grænsehandel og masser af meradministration og ekstraudgifter for producenter. Så tag det tåbelige forslag af bordet igen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen