Så prøv da noget nyt

Danskerne er vane folk også når det gælder vinindkøb. I en ny undersøgelse som Interresearch har lavet for Søndagsavisen omkring danskernes vinvalg er det primært land og drue som folk går efter når de vælger vin.

Når vi skal vælge vine så sværger vi altså typisk til et måske to lande, et par velkendte druer og det er det. Det betyder at man uge efter uge går efter de samme vine, områder og druer. Dette bliver så primært Italien, Frankrig og druerne er Cabernet Sauvignon, Merlot eller Sangiovese.

Det bliver så selvforstærkende, når supermarkederne så primært har vine med de gængse druer fra de gængse vinlande på tilbud. For netop tilbud er den næst største faktor for vores vinvalg.

Konsekvensen af dette bliver at det giver meget trange kår for alle de andre spændende vine som findes.

Og der er meget mere! Vine fra små vinlande som Østrig, Israel, New Zealand, Marokko. Der er spændende druer som Bobal, Macabeo, Gruner Veltliner, Muller Thurgau. Der er økologiske vine, der er biodynamiske vine og der er vine uden tilsætningsstoffer. Vinlande, druer og produktionsmetoder som kun de færreste kender.

Den nye spændende mad har vundet indpas og i disse år er Sushi og Thai mad blevet fast bestanddel på mange danske spiseborde. Hvorfor så ikke være åbne for at prøve nye vine?

Javel måske er udvalget ikke så stort i supermarkederne. Men besøger man de større supermarkeder og de små vinhandlere vil man finde mange spændende vine. Eller også kan man sidde hjemme og selv finde frem til vinene via nettet. Der er i dag flere hundrede vin netbutikker og det er ikke mere besværligt at handle vin der end så meget andet.

Som vinanmelder er vi selv gidsler i dette spil og uge efter uge tester vi de gængse vine. Det er trods alt det de fleste drikker. Men vi vel gerne på Ekstra Bladet gøre et slag for de ”skæve ” vine og derfor vil vi fra nu af hver måned anmelde 6 anderledes vine fra enten mindre vinlande, anderledes druer eller vine som har en skæv fortælling.

Du kan finde anmeldelser af de første 6 vin på ekstrabladet.dk/vin men for at give dig en ide er det denne måned bl.a.:

Tomas Cusine Macabeo 2009, Costers del Segre, Spanien. En vin på Macabeo druen fra en mindre spændende producent i nord spanien.

Chateau de Bealon 1996 Pineau des Charentes, Frankrig. En Pineau som nærmest er en slags cognaq agtig likør lavet på fade fra Chateau d’Yquem.

Ca Dei Frati Lugana i Frati 2010. Italien. En spændende Soave lavet på…. fremstilles på ren Trebbiano di Lugana

AN/2 2008. Mallorca, Spanien. Kan man få gode vine fra ferieøen – ja bestemt.

Tyrells Semillon 2002, Hunter Valley Australien. En oversøisk hvidvin med alder der er blandt de mest spændende og anderledes vine pt.

Gimenez Mendez Premium 2006, Uruguay. I Uruguay bruger man druen Tannat som giver nogle lækre flæskede vine.

Så når weekendens vin skal indkøbes i supermarkedet eller i vinhandleren så prøv at kig et andet sted i reolen og find en vin du ellers ikke ville købe. Der er en stor sandsynlighed for at du vil få en anderledes spændende smagsoplevelse.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen