Drømmen om en vingård

Danske Peter Work tager imod masser af danske turister på sin berømmede vingård i Californien

Peter og Rebecca Work virkeliggjorde deres californiske drøm og producerer nu en række anmelderroste vine.
Peter og Rebecca Work virkeliggjorde deres californiske drøm og producerer nu en række anmelderroste vine.

Mange af os går rundt med netop denne drøm. drømmen. Drømmen om at forlade storbyens stress, jag og skrivebordsarbejde til fordel for en vingård i Toscana eller Provence.

Men uendelig få af os har enten modet eller den fornødne økonomi til at tage springet.

Begge dele havde danske Peter Work, der i mange år arbejdede i den hektiske forretningssektor i New York City. Han tjente styrtende med penge, men savnede at få jord under neglene og selv producere den vin, han i så mange år havde været betaget af.

Læs også: Mød den danske vinmager fra Californien

Plantede Pinot Noir og Syrah
Beslutningen blev endegyldigt taget hin skæbnesvangre dag, 11. september 2001, hvor et aflyst møde blev et slags wakeup-call. Peter og hans kone Rebecca havde allerede to år forinden købt 82 hektar landbrugsjord i Santa. Rita Hills i Californien, og i 2001 blev der plantet de første vinstokke: Pinot Noir og Syrah (siden blev det også til viognier, rosé syrah og grenache).

- Overgangen fra storby til landbrug har været ufatteligt spændende, siger Peter Work til ekstrabladet.dk/ferie.

- Vi frygtede at ikke få intellektuelle udfordringer nok, men livet som landmand er virkelig kompliceret, fordi der er så mange dicipliner, man skal kende til. Der er hele tiden noget nyt, man skal lære.

Bæredygtig produktion
Særligt givende er det, Peter betegner som skaberfornemmelsen.

- At plante nogle vinstokke og så en dag høste dem, bearbejde dem og lave dem til vin, smide det ind i en flaske og sælge dem. Det er utroligt givende. Og vi er meget stolte.

Og det kan han og konen roligt være, for parrets vine nyder stor anerkendelse blandt både vinkritikere og lægmænd. Det har fået mange turister og vinentusiaster - heriblandt en del danskere - til at besøge Ampelos Cellars and Wineyard for at høre mere om filosofien bag parrets produktion.

Blandt andet råder Peter og Rebecca over den første vinmark i USA, der er både økologisk, bæredygtig og biodynamisk.

Sideways blev et vendepunkt
Nogle af turisterne er inspireret af Alexander Paynes tørstfremkaldende vinfilm 'Sideways' med Paul Giamatti og Thomas Haden Church som Miles og Jack, der på et ønologisk og førægteskabeligt roadtrip forsøger at tørlægge vinområdet nord for Santa Barbara for Pinot Noir (og bestemt ikke Merlot, hvis salg faldt drastisk efter filmen).

Peter Work er da heller ikke sen til at anerkende filmens betydning for Califoniens vinproduktion.

- 'Sideways' gjorde ikke vinene bedre, men folk blev bevidste over for Pinot Noir. Som Miles siger, er det druernes konge.

- Salget i USA steg med 65 procent. Men vigtigere var, at folk blev forstående over for, at de måtte betale for druen, fordi den er svær at dyrke og få noget ordentligt ud af. Det gav os som landmænd mulighed for at dyrke druerne på den rigtige måde.

Skal være halvskør
Nu er det naturligvis ikke, hvem som helst der kan følge i Peter Works vinøse fodspor. For det kræver blandt andet en pæn pose penge. Og han minder om, at det ikke er billigt at købe et stykke jord og anlægge en vinmark fra bunden.

Peter og Rebecca startede sammen med seks venner et firma fra bunden i New York, og en dag var det tre milliarder værd, og det blev børsnoteret.

- Der vidste vi, at vi kunne finde ud af at skabe noget, siger Peter og tilføjer:

- Man skal også være lidt halvskør og have gåpåmod.

En gammel vittighed i branchen lyder: Hvordan skaber man en lille formue på at producere vin? Man starter med en stor.

Ydmyghed og gode råd
Men både den store formue og en pæn portion tåbelighed viste sig at være en slet ikke så tåbelig idé endda. Og en af grundene til, at det er gået så godt er parrets ydmyghed over for alle processer i vindyrkningen.

- Vi allierede os allerede fra starten med forskellige konsulenter, der havde ekspertise i det hele. I dag har vi syv forskellige konsulenter tilknyttet. Men i det daglige niveu er det stadig os, der dyrker druerne.

- Man skal være klar til at betale, hvad det koster at få gode råd.

Læs også: Smag over 200 Californiske vine

0 kommentarer
Vis kommentarer