Dansk vin vil spise kirsebær med de store

I Frankrig har de Chateau Latour. I Danmark har vi Frederiksdal på Lolland, der laver vine på kirsebær og håber at kunne spise kirsebær med det helt store på sigt

Det var lidt af en tilfældighed der gjorde, at man i dag står med godt og vel en årlig produktion på en kvart million flasker kirsebærvin på slottet Frederiksdal på Lolland. Det var under en privat frokost i 2006, at de nu tre drivkræfter bag projektet mødtes og fødte ideen om at skabe en vin på kirsebær. De tre er godsets ejer, Harald Krabbe, kokken og restauratøren Jan Friis-Mikkelsen samt journalisten Morten Brink Iwersen.

Frederiksdal Gods har altid været kendt for sine kirsebær som gennem mange år er blevet solgt som frugt af høj kvalitet. Men netop den høje kvalitet af stevnskirsebæret og den høje syre som findes i bærere, mente især Jan og Morten ville gøre dem velegnet til vin. Og de tre besluttede, at hoppe ud i projektet med målet om at skabe den bedste vin lavet på kirsebær i verdenen.

Frederiksdals vin fremstilles først og fremmest af stevnskirsebærret Birgitte, som oprindelig er udviklet til most og vin. Bærret er rigt på farve, sukker og syre. Det suppleres med sorterne Vester Skovgård og Poul Ejvind. Bærrene kommer fra i alt 5 plantager af kirsebærtræer på i alt 44,7 ha tæt på godset som ligger helt vest på Lolland ikke langt fra Tårs og færgelejet. En af de mest solrige og varmeste dele af Danmark i et klima specielt velegnet til de røde bær. De første træer blev plantet i 1993.

’Klimaet er perfekt til dyrkning af kirsebær. Her er masser af sol, der tilmed bliver reflekteret i havet. Vinteren er mild og foråret kommer tidligt. Alt i alt giver det en lang vækstsæson, der kvitterer med stor kompleksitet og dybde i kirsebærrene.’ udtaler Harald Krabbe.

Under høsten først i september bliver kirsebærrene manuelt selekterede efter den maskinelle høst. I øvrigt en maskinel høst som minder meget om olivenhøsten hvor træet rystes og de modne bær fanges i et net og dermed ikke skades.

Herefter spontangæres bærrene i mellem tre og fem dage i en stor ståltank, hvor bærrene dagligt pumpes fra bund til top for at sætte yderligere gang i gæringen og ekstraktionen (remoutage). Herefter kommes kirsebærrene i den specielle båndpresse lavet til bær og som skånsomt presser uden at få for meget pres af stenene med i saften. Den færdige saft gærer videre i rustfrie ståltanke til 8-14 procent alkohol afhængig af årgang og i enkelte år justeres der med alkohol og sukker - alt afhængig af det naturlige sukker- og syreniveauet i årgangens kirsebær.

Under mit besøg i november var fermenteringen i gang af 2013 årgangen. Fadprøver viste, at dette givet bliver en af de bedste årgange for Frederiksdal. Den varme sommer har givet perfekt modnede druer.

Der bruges forskellige metoder til at lave de forskellige vine. Standard vinen laves på ståltanke og flaskes direkte herfra efter en lang fermentering på omkring 2 måneder. Sur Lie lagres på bundfaldet hvilket giver en fyldigere vin. Reserve lagres på egetræsfade i op til 30 måneder. Og så laves der vin på Solera systemet der blandes af flere årgange og lagres i længere tid. Endelig laves en vin rancio stilen, hvor vinen står ude i den frie natur i store glasbeholdere året rundt. Her kommer det lokale klima til sin ret og er en metode som især bruges i Sydfrankrig, hvor man bl.a. bruger den til de røde dessertvine Maury og Banyuls.

Kirsebærvinene sælges i dag primært i Danmark både gennem restauranter og hos enkelte supermarkeder. Men salget er så småt ved at åbne sig i Tyskland, Norge, Sverige samt senest i Kina, hvor man forsøger at få kineserne til at synes om de lettere søde kirsebær vine.



Kirsebærvinen og mad

Kirsebærvinene er ikke kun til desserter men kan serveres til mange andre typer retter. Basisvinen er meget frugtig i stilen og sødmen ikke overvældende. Denne vil stå godt til vildt kød eller and hvor lidt sødme vil gøre godt. Men kan bestemt også være et godt bud til desserter som f.eks. ris-a-la-mande. Sur Lie vil stå godt til oste. Rancio til nøddedesserter.



Smagenoter

Frederiksdal 2012. 15%. 140 kr.

Dette er basisvinen lavet på ståltanke. En yderst frugtig og fyldig vin med flot balance. Især syren fungerer flot. Man fornemmer alkoholen men vel integreret. Let sødme men en vin der sagtens kan serveres til kødretter. 90

Frederiksdal 2011. 15%. 140 kr.

Ikke nær samme koncentration som i 2012. Pæn frugt men lidt mere vandig. Velintegreret alkohol og god syre. 87

Frederiksdal sur lie. 15%. 189 kr.

Denne vin har ligget på skallerne. Mere intens duft og i smagen mandler, koncentreret frugt, tobak. Flere lag og dybde i vinen. 91

Frederiksdal Reserve. 15%. 229 kr.

Denne vin er modnet på fade, hvilket oven i det frugtige udtryk giver smag af vanilje, toast. Mere rund og blød vin med lang eftersmag. Er et blend af flere årgange. 92

Frederiksdal Rancio. 14%. 279 kr. Udsolgt.

Denne vin er modnet på store glasbeholdere som står ude hele året rundt. Dette giver en oxideret stil og en mere brunlig vin med smag af overmodne kirsebær, læder, tobak og krydderurter. Spændende vin til nøddedesserten. 91

Frederiksdal Cherry likør. 17%. 209 kr.

I denne er vinen tilsat alkohol i processen hvilket betyder sødmen er beholdt men alkoholen er noget højere (17%). Et noget andet udtryk end de øvrige vine. Mere sød frugt, kandis, puddersukker men pakket ind i en flot syre. 90

Læs også: Har dansk vin en fremtid

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere