Den forblæste whisky

Mellem Skotland og Færøerne ligger et af verdens bedste destillerier Highland Park på de omblæste øer og så med nordisk islæt

Helt oppe på de forblæste Orkney øer ligger verdens nordligste destilleri. Vi er 16 km fra nord for fastlandet i Skotland, hvor ø-gruppen i dag er beboet med omkring 30.000 indbyggere. De fleste omkring hovedbyen Kirkwall. Her lever de af turisme, fiskeri, landbrug og ja af whisky produktion.

Man fornemmer egentlig først rigtig øen, når man står på toppen af Highland Park destilleriet med udsigt over Kirkwall og med kig til bugten Scapa Flow, hvor bølgerne slår hårdt ind mod kysten denne rå efterårsdag.

På Orkney øerne finder man ruiner af de ældste huse i det nordlige Europa hvilket viser, at der har været beboelse her i mange tusinder af år. Men det var især i vikingetiden, at Orkney fik sin opblomstring. Øerne var norske fra ca. 875 til 1468 og efter at Harald Hårfager havde samlet Norge til ét rige, flygtede mange af hans modstandere fra Norge, og en del af dem slog sig ned på Orkneyøerne. Herfra drev de plyndringstogter mod Skotland og Norge.

1397 blev Norge en del af Kalmarunionen, og Norge kom under dansk styre. Den danske konge Christian 1. var i pengenød, da hans datter Margrete i 1468 blev forlovet med Jakob 3., og han blev derfor nødt til at pantsætte Orkneyøerne og Shetlandsøerne som betaling af medgiften. Eftersom pantet aldrig blev indløst, har øerne siden tilhørt Skotland.

Der er i dag to destillerier på øerne. Scapa og Highland Park. Sidstnævnte ligger lidt uden for Kirkwall og blev etableret allerede i 1798 af Magnus Eunson. Highland Park navnet kommer ikke fra Højlandet, men nærmere fra den bakketop (High Park) som destilleriet ligger på. Magnus formåede at forene sin gerning som præst med at smugle hjemmebrændt whisky. Og netop historien om ”whiskypræsten” som har to personligheder går igen i den keltiske og nordiske historie. Og på denne tid var kirkerne ofte smuglecentrum og skjulested for spiritussen.

Highland Park er et af de destillerier som laver sin egen malt med tørv fra det lokale Hobbister Moor. På destilleriet kan man følge hele processen fra korn til færdig whisky. Man kan opleve spiringskarene, maltgulvene , tørreovnene med tørven, mæskningen, de imponerende destilleringenskedler og de enorme forblæste opbevaringslader for fadene.

I en Highland Park whisky er stilen nærmest en blanding af det bedste fra øerne og Speyside. På den ene side tørv og på den anden side appelsin, honning og en let karamelagtig sødme som går igen. Men frem for alt harmoni og en stil der er sin egen.

Det andet destilleri på Orkney øerne er Scapa. Produktionen er noget mindre end på Highland Park og man producerer ikke året rundt her samt får alt sin malt fra fastlandet. Scapa rummer dog en af de sidste Lomond-kedler som giver Scapa sin helt egen nærmest olierede stil.

Læs også: De 10 største skotske whisky mærker

Smagenoter:

Highland Park 10 y.o. Pris 149 kr. (35 cl) i Superbest

Citrus, honning og vanilje i smagen. En frugtig og fyldig whisky med et let røget præg. Alkoholen dominerer. 87



Highland Park 12 y.o. Pris 329 kr.

Orange, orangeskal, honning, lyng, vanilje og noget mere røget end 10 års. Flot balance og en rimelig pæn lang eftersmag med lidt lyngsmag. 89



Highland Park 18 y.o.Pris 699 kr.

Frugtig i stilen med appelsin, citrus, røg, krydderier og honning. Sherry noter og en yderst velbalanceret whisky med vægten på frugt og honning. 91



Highland Park 21 y.o. Pris 1399 kr.

Tropiske frugter, kokos, nødder, vanilje. En flot balance mellem røg, frugt og krydderier. Røgen kommer flot igen i eftersmagen. 92



Highland Park 25 y.o. Pris 1599 kr.

Blomme, tørret frugt og vanilje. En mørk og koncentreret whisky med stor kompleksitet. Meget fyldig men samtidig så elegant krydret. 96



Highland Park 1968. (fadprøve)

Kanel, appelsinskal, blommer, blomster, nødder og vanilje. Let røget udtryk og en yderst kompleks og elegant whisky. 97



Scapa 16 y.o. Pris 549 kr.

Let citrus i duften og man fornemmer en anelse røg. I smagen appelsin, honning og vanilje. Olieret tekstur men elegant og en let brændende alkohol i afslutningen. 88

Læs også: Dansk vin vil spise kirsebær med de store

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
0 kommentarer
Vis kommentarer