Vinene fra Sydafrika stormer frem

Sydafrika er ved at gennemgå en kolossal forandring ikke kun for alle dem, som bor og besøger landet, men også i vinindustrien i Sydafrika

Swartland
Swartland

I Sydafrika produceres i dag vine fra seks officielle regioner, 26 distrikter, 67 underdistrikter og estates, dvs. individuelle vingårde primært i det sydvestlige hjørne omkring Cape Town. Men i takt med, at Sydafrika eksporterer mere og mere, rykker denne grænse længere og længere øst og nordpå, så i dag producerer man vin lige fra Cape Town i sydvest til Klein Karoo i øst.

I dag eksporteres der mere end 45 % af al produktion, og antallet af vinhuse er vokset fra små 200 til mere end 500, så vindyrkning er ved at være den største landbrugsbeskæftigelse i Sydafrika.

Mens de fleste i dag har stiftet bekendtskab med sydafrikansk vin gennem de billigere vine i supermarkedskæderne, er der også begyndt at blive produceret vine af meget høj kvalitet. En ny generation af vinmagere er på vej og de søger især inspiration i de klassiske vinområder i især Frankrig og Italien. Det betyder, man i højere grad ser europæisk inspirerede vine i en høj kvalitet og til priser, som er yderst fornuftige og konkurrencedygtige.

I forbindelse med en rejse derned i september, besøgte jeg en række af både nye men også etablerede vinhuse, som med fokus på ny stil er værd at holde øje med fremover.

Dubanville Hills. Vinene er endnu ikke i Danmark.

Mindre end 10 km nord for centrum af Cape Town finder man Durbenville Hills. En række bakker, hvor man får de kølige briser både sydfra og vestfra afhængig af årstiden. Vinmarkerne ligger forholdsvis højt på disse bakker og det betyder, at området er særdeles velegnet til produktion af hvidvine og de lidt køligere rødvine i stilen. Huset er nyt og får sine druer fra udvalgte vinbønder. Hvidvinene er meget sprøde og især Sauvignon Blanc vinene imponerer. De røde er mere kølige i stilen og her var jeg især imponeret over vinene på Merlot, som fik et flot silkeblødt udtryk uden den grønne tone som ofte findes i Merlot vinene i Sydafrika. Når man sammenligner priserne på disse vine som kostede mellem 40 og 80 kr. var jeg imponeret over kvaliteten. Og området bør man holde øje med for her er den kølighed man godt ind imellem kan savne i Sydafrikansk vine.

Lomond wines. Vinene importeres af Lesedi Wines i Danmark.

Udsigten fra Lomonds vinmarker slår de fleste. Beliggende ved Hermanus på sydkysten, netop der hvor de store hvaler kommer ind og kan ses fra kysten. Her er ubeskriveligt smukt, men også vanskeligt at komme derud og de sidste 20 km er via grusveje. Det er den karismatiske ejer Wayne Gabb som fandt dette sted for små 10 år siden. Han inddæmmede en kæmpe sø for at få vand og har siden plantet jorden med stokke langs søen og tæt på kysten. Hans mål er ikke mindre end at skabe en række af de bedste vine i Sydafrika og han er godt på vej. Især hans enkeltmarksvine Pincushion og Sugarbusch på Sauvignon Blanc og dyrket på to meget forskellige jordbunde er flotte og meget mineralske i udtrykket. Hans røde Conebush og Cats Tail på Syrah minder en del om vinene fra St. Joseph i Rhone. Det er ikke en stor produktion, men den er værd at stifte nærmere bekendtskab med.

Nederburg. Husets vine føres blandt andet i Danmark af Dansk Supermarked

Huset Nederburg er ikke nyt og ganske kendt. Men det nok især for deres billigere serier man finder herhjemme i supermarkederne. Men de færreste er nok stødt på topvinene fra huset, som bestemt er interessante. Nederburg er beliggende i Paarl dalen, som grænser op til det storslåede Drakenstein. Nederburg stammer tilbage fra 1792, men det tog først rigtig fart i 1937, da Johann Graue ankom til Nederburg og helligede sig produktion af vin. I dag står kældermester Razvan Macici i spidsen for et team af sydafrikanske vinmagere, hvis arbejde indtil videre har ført til utallige flotte og prestigefulde internationale medaljer. Ingen anden vinproducent i Sydafrika har i tidens løb vundet så mange medaljer og præmier som Nederburg. Huset er blandt også kendt for den årlige vinauktion som foregår i husets park i september. Serien Heritage Heroes som består af en række hvide og røde vine er en mellem topserie som er en række flotte stringente vine især fremragende til prisen. Især Airhawk på Sauvignon Blanc og The Motor Cyucle Marvel på Grenache, Carignan og Syrah er rigtig spændende og flotte vine . Topserien Winemaster Reserve (Private Bin) er blandt Sydafrikas bedste vine og kan uden problemer gemmes i 10-15 år. Især Cabernet Sauvignon 2006, Merlot 2011 og et Cabernet/Merlot blend fra 2001 imponerede.

Rust en vrede - forhandles af Theis Vine

Rust en Vrede har ry blandt Sydafrikas bedste og har formået at holde denne position nu i mange år. Vinene herfra finder automatisk vej til samleres vinkældre og top restauranters vinkort. I Stellenbosch finder man det bedste terroir ved Helderberg Mountain. Områdets skønhed er fænomenal og Rust en Vrede er grundlagt helt tilbage i 1694. Man har altid satset på vine af høj kvalitet og man laver kun rødvin, hvilket har givet en særlig ekspertise på dette område. Rust en Vrede laver blot fire forskellige vine på denne vingård. Tre enkeltdruevine: Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon. Dernæst en såkaldt Estate Wine, der er vingårdens bedste vin. Den er lavet af Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot, som regel i blandingsforholdet 60/30/10. Vinene lagrer overvejende i nye egefade, som er specialbyggede til Rust en Vrede. Især Syrah vinen imponerede og Estate er blandt det bedste vine jeg har smagt dernede. Dette er vine som uden problemer vil kunne konkurrere med en række af de bedste fra Bordeaux dog til en noget lavere pris.

Eben Sadie - forhandles af Laudrup Vin

150 km nord for Cape Town finder man Sydafrikas nye kultområde Swartland. Her møder man også Sydafrikas måske mest berømte vimager Eben Sadie. Efter at have rejst verden rundt og lavet vin blandt i Priorat i Spanien har Eben nu besluttet sig til at koncentrere sig om sin jord i Swartland som dyrkes biodynamisk og hvor der ikke manipuleres med terroir og smagsnuancer. Og terroir er netop fundamentet for Ebens vine som i dag regnes blandt verdens bedste vine. Alle vinene udtrykker meget klart det terroir man finder i disse lidt høje og kølligere marker tæt ved bjerge. Da jeg var der i September var der sne på markerne. ikke et syn man forventer at finde i Afrika. Vinene er derfor kølige i stilen og udtrykker i den grad jordbunden. Det gælder både den hvide Palladius som laves på 10 forskellige druer og i stilen minder en Condrieu. Samt den røde Columella som primært er på Syrah og i stilen minder om en meget mineralsk Cornas vin. Derudover laves en række enkeltmarksvine af høj klasse. Det er ikke billige vin men alle pengene værd og viser sydafrikansk fra en side som de færreste har set.

Og hvad så med Sydafrikas egen drue Pinotage vil nogen sikkert spørge. Smagte en del dernede med den har det generelt svært. Man kan finde udemærkede Pinotage vine men ikke nogen der virkelig løfter sig. Så skal det da lige være Kanonkop Pinotage som nok er det bedste man finder dernede.Fakta

På nuværende tidspunkt har Sydafrika ca. 101.000 hektar tilplantede vinmarker spredt over et 800 km langt område. Selv om dette kun udgør 1,5 % af verdens totale vindyrkningsareal, er Sydafrika verdens 7. største vinproducent med 3,5 % af den totale vinproduktion. Dette gør Sydafrika til et næsten ligeså stort vinproducerende land som Australien. Årsproduktionen i Sydafrika udgør cirka 985 millioner liter, der anvendes til vinfremstilling, brandy, vinsprit og druekoncentrat.

Klimamæssigt dækker Sydafrika over lige fra et middelhavs klima nede ved Stellenbosch områderne til mere fastlands ved Tulbagh og Robertson. Dette giver meget varierede produktionsforhold og dermed vine. Generelt er der mere nedbør og køligere temperaturer end andre oversøiske vinlande, hvilket giver ikke så kogte vine og mere elegance.

Sydafrika har en flere hundrede år gammel vin tradition. Når man besøger vinhusene, har mange af dem produceret vin i mere end 3-400 år. Det er en vinhistorie, der er lige så gammel som mange af de klassiske områder som Bordeaux og Bourgogne, og før man overhovedet begyndte at tænke på vin i lande som USA og Tyskland.

1 af 3 Durbanville Hills Winery 10 km nord for Cape Town
2 af 3 Eben Sadie i sine marker i Swartland
3 af 3 Swartland
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen