Prinsens sorte vine

Fra rævepis til dragepis. På trods af et noget blakket ry er vinene fra Chateau de Cayx blevet markant bedre.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vinene fra Prins Henriks slot Chateau de Cayx ofte har været til diskussion. Og vinene er endda blevet betegnet som rævepis i dette medie for en række år siden. Men der er sket mange ting på slottet de seneste år og blandt andet har en omfattende modernisering betydet, at niveauet er vokset ganske betragteligt. Også eksporten går strygende for slottet, som blandt andet har fået et solidt fodfæste i Kina, hvor historien omkring slottet, kongefamilien og såmænd også kommentarerne i Danmark omkring rævepis er blevet vel modtaget. I Kina er rævepis nemlig blevet til dragepis, som er helligt og dermed meget kostbart. I øvrigt koster Chateau de Cayx næsten 700 kr. i Kina hvor den i Danmark kan fås til omkring 150 kr.

Château de Cayx ligger i hjertet af Cahors-distriktet og kan spores tilbage til det 15. århundrede. Prins Henrik købte Château de Cayx i 1974 og ejendommen består af 21 ha med en jordbund med overvejende kalksten. 80% af markerne er beplantet med Malbec, og bortset fra 4 ha Chardonnay, er den resterende del tilplantet med Tannat og Merlot. Da vinmarkerne gradvis er genplantet siden 1975, har Château de Cayx's vinstokke i dag en gennemsnitsalder på ca. 25 år.

Men det var i 2007 hvor man ansatte den unge ønolog Alexandre Gélis, at slottet virkelig rykkede sig. Alexandre er uddannet i området og kommer fra naboslottet Lagrézette. Han iværksatte en omfattende modernisering af kældrene, der blev arbejdet med bedre udluftning og indkøbt nye store fade.

Og resultatet ses allerede i årgangene fra 2009 hvor vinene er næsten sorte med et lilla skær i kanten. Duften og smag af blommer, solbær og brombær. Markante tørre tanniner og en høj syre. Med lagringen blødgører tanninerne langsomt, og syren integreres, hvorved vinen får en flot kombination af elegance og fasthed.

Ifølge Prinsen bliver den næste store trend hvidvine fra Cahors. Studier har vist, at kalkindholdet og jordbunden generelt er på højde med Bourgogne og man ser derfor et kæmpe potentiale i netop hvidvine på Chardonnay fra området fremover.

Prins Henrik var sammen med den danske importør vært for en smagning af Chateau de Cayx fra forskellige årgange. Smagningen startede med 1989 og 1990 som dog var gået over og havde mistet stort set alt. Både årgang 2000 og 2003 var derimod stadig i fin form og var kendetegnede med deres mineralitet. Men det store spring kom nu fra 2009 som er sorte, meget frugtige og med masser af mineralitet og yderst balancerede. Især 2010 var en flot vin med et stort potentiale.

Chateau de Cayx føres i Danmark af HJ.Hansen Vin/Vinspecialisten

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen