Verdens mest avancerede destilleri

Roseisle destillerer i dag råsprit til en række af verdens største whiskymærker

Roseisle er Diageos nye destilleri i Speyside og ligger ikke langt fra den nordlige kyst ved byen Elgin. I dag en yderst vigtig brik i produktionen af spiritus til især blended scotch, som i disse år ser en stor vækst grundet den øgede efterspørgsel fra Asien. Ikke mindre end 10 mio. liter spiritus produceres der årligt.

Mandag før påske var jeg på besøg i dette verdens mest avancerede destilleri. Og lad mig slå fast med det samme, at Roseisle er et kæmpe destilleri. Hele døgnet, alle dage og året rundt pånær en uges sommerpause destilleres der på Roseisle.

Roseisle er primært lavet til at lave spiritus, som senere lagres og bruges til blended whisky. Man laver endda en Roseisle single malt, men det er primært for, at de ansatte med tiden kan købe en single malt fra det sted, de arbejder. Det er et princip Diageo har i alle deres 28 skotske destillerier (27 malt og 1 grain). Men da første produktion skete i 2009, er der stadig ikke frigivet en Roseisle single malt.

Der var mange bekymringer fra lokale, da Roseisle blev planlagt og bygget fra 2007 til det stod færdig i 2009. Den enorme størrelse gjorde, at man flere steder i Speyside var bange for, om det kunne betyde lukninger af mindre destillerier, hvis efterspørgslen gik ned. 400 mio. kr. kostede det at bygge Roseisle, i øvrigt det første nye destilleri i 30 år i Skotland.

Første indtryk man får, når man går rundt i det enorme destilleri, er at man ingen møder. Senere møder jeg i kontrolrummet de to medarbejdere, der styrer hele destilleriet. En lidt spøjs fornemmelse at opleve at et så stort destilleri styres af så få personer, som i øvrigt stort set sidder det meste af tiden og checker, om processerne kører som de skal via computerskærme.

Roseisle er bygget der, hvor Roseisle Maltings blev åbnet I 1979. Der har altid været planer om at bygge et destilleri på grunden, men krisen i 1980’eerne betød, at man udskød denne beslutning. Selve maltningen foregår altså på samme sted. Byggen kommer primært fra Skotland, om end en mindre del kommer fra det nordlige England.

Malten opvares i tre store siloer med plads til 150 tons i hver, indtil den skal bruges. Herefter kværnes malten i den enorme mølle og blandes med varmt vand i de to store mæskningskar, som hvert indeholder 54.000 liter. Vandet kommer fra store boringer lokalt i Roseisle. I karret ligger de 6 timer, inden man er klar til fermenteringen. 23 af disse mæskninger laver man per uge.

Fermenteringen foregår i de 14 fermenteringskar, som hver indeholder 120.000 liter hvoraf 109.000 fyldes med den afkølede wort. Hertil tilsættes 450 liter gær, så det er store mængder der er tale om her. Fermenteringen finder typisk sted i 75 timer ved 16–18 grader afhængig af hvilken stil, man ønsker. Da både tiden og temperaturen kan varieres, kan man opnå forskellige stilarter som afhænger af, hvad man ønsker.

Den færdige wash skal herefter destilleres først i de 7 kæmpe wash stills, hvor de destilleres til ca. 21-22%. Herefter destilleres de på andre 7 spirit stills. En potstill som indeholder 9500 liter, og en proces som typisk tager 4 ½ time.

Den færdige spiritus, hvor foreshuts og feints er cuttet fra, sendes herefter gennem rør ned til en tank, hvor den opbevares, indtil store lastbiler henter den færdige spiritus og kører den til påfyldningsteder bl.a. i Sterling, hvor spiritussen kommer på fade og lagrer i store haller.

10 mio. liter kan man producere per år, og man er stort set oppe på max kapacitet i dag.

Udover at arbejde med fermenteringstemperaturer og tiden man fermenterer, kan man  derudover destillere to forskellige stilarter af malt. Dels Speyside light og Speyside Heavy. Forskellen er, om der benyttes kobber eller stål kondensere. I dag har 4 af de 14 kedler mulighed for at skifte kondenser. Kobber har en tendens til at lave en renere og lettere spiritus end stål, hvor stilen bliver kraftigere.

En af de største udfordringer er de mange strømafbrydelser, der sker i det nordlige Skotland, da disse ofte afbryder en række af processerne. Der er nødstrøm til at lukke computerne, men da alt styres af sensorer og computere er det kritisk, at dette sker.

I udviklingen af Roseisle har man endvidere arbejdet meget med udnyttelsen af energien. Netop energien er en af de dyreste dele af spiritusprocessen. I dag arbejder man derfor med genbrug af vand og varme i en række af processerne. Dette har blandt andet betydet, at man har været i stand til at spare 13.000 tons CO2, hvilket svarer til 10.000 bilers forbrug.

Roseisle er del af den store investering på i alt 1 mia kr. i udviklingen af skotsk whisky som Diageo annoncerede i 2012.

 

Læs det store tema om blended skotsk whisky i Whisky & Rom Magasinet.

 

Faktaboks

Roseisle Destillery

Område: Elgin, Moray i Speyside

Antal kedler (wash/spirit): 7 + 7

Kobberkedlerne er lavet af Abercrombie og koster ca. 7-800.000 kr. stykket

Kapasitet: 10 mio. liter

Antal medarbejdere: 5 heraf 2 på vagt.

 

Diageos øvrige destillerier

Diageo er verdens største whisky producent med 28 malt distellerier og to grain destillerier. I Skotland har man destillerier i Auchroisk, Benrinnes, Blair Athol (beliggende i Pitlochry), Caol Ila, Cardhu, Knockando, Glen Elgin, Clynelish, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Glen Ord, Lagavulin, Linkwood, Oban, Royal Lochnagar, Strathmill, Talisker, Teaninich, Mannochmore, Mortlach, Glenlossie og Roseisle. Endvidere ejer man en række destillerier, som er lukkede såsom Port Ellen, Rosebank, Brora, Convalmore, Glen Albyn, North Brechin, Banff og Linlithgow. En større udvidelse er også i gang i Cameron Bridge Grain Distillery. Endvidere driver man North British Grain Distillery i Gorgie, Edinburgh sammen med Edrington Gruppen.

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere