Annonce:
Annonce:

Den sorte klippe

Cardhu er nok mest kendt som hjemsted for Johnnie Walker, men laver egne fremragende single malts

Annonce:
Følg Vin

Cardhu kommer fra Cardow eller Cardoor på gælisk, som betyder den sorte klippe og blev grundlagt af John Cumming i 1824. Egentlig startede man allerede i 1811 under smuglerperioden, hvor bønderne John og Helen Cumming fremstillede ulovlig spiritus og solgte det fra gården. Det var Helen, der stod bag produktionen, for traditionelt har destilleringen været kvindernes opgave i landområderne, og der var mange berømte kvindelige destillatører i den skotske whisky historie. Deres gård fungerede også som advarselscentral, når toldbetjentene var på jagt. Så hejste Helen et rødt flag for at advare destillatører længere inde i dalen. Tre gange nåede John Cumming at blive dømt, inden destilleriet blev lovliggjort i 1824.

Annonce:

Næste bølge kom i 1860 med anlæggelsen af jernbanen langs Speyfloden. Maltwhiskyen blev lavet, som man altid havde gjort og nydt med venner og naboer, men med jernbanen kom også destillatører, som fortrinsvis var pengemænd. De fremstillede single malt, som i højere grad faldt i den nye generations smag.  Især fire destillerier på Speysides nordlige bred blev kendetegnende for denne udvikling og er i dag vigtige leverandører til en række af de store blends. Det er Imperial, Knockando, Tamdhu og Cardhu.

Det var Helen og Johns svigerdatter Elizabeth, som placerede Cardhu på kortet. I 1880 udvidede hun destilleriet og solgte de gamle kedler til William Grant, som var på udkig efter udstyr til sit nyt nye destilleri Glenfiddich. Man udvidede produktionen og begyndte et større samarbejde med John Walker & Sons. I 1893 solgte man så Cardhu til John Walker & Sons for 20.500 £.

I dag har destilleriet 10 mashtun med hver en kapacitet på 37.000 liter, og man arbejder med 21 fyldninger per uge. De otte er af træ og de to af stål, men man går mere og mere over til stål, når de skal udskiftes efter typisk 55-60 år.

Herefter destillerer man i 3 "wash" kedler og herefter i 3 mindre "spirit" kedler. Hvorefter opnås en råsprit på omkring 65-67% alkohol. Denne kommer på fade, som lagres i de store lagerrum med kapacitet til 7500 fade i de i alt 11 sektioner.

Annonce:

I dag er Cardhu nok mest som hjemsted for Johnnie Walker mærket. Men udover at levere whisky til dette mærke, laves der en række egne succesfulde single malts. I 2003 kunne Diageo ikke følge med efterspørgslen i Spanien, og løsningen blev, at man ændrede Cardhu fra single malt til vatted malt med samme navn. Det gav dog et ramaskrig i resten af industrien, som ikke mente en vatted kunne komme fra samme destilleri. Diageo måtte derfor kort tid efter trække produktet tilbage og Cardhu blev igen en single malt. Men denne problematik afstedkom, at man måtte forholde sig til spørgsmålet om definition og etiketter. I 2005 blev der derfor indført et nyt sæt regler og en mere entydig definition.

 

Læs stort tema om irsk whiskey samt meget mere i Whisky & Rom magasinet - se mere her.

 

Smagenoter (alle whiskyer er bedømt ud fra 100 point skalaen)

 

Cardhu 12 y.o. 40%

100% bourbon fade. Vanilje, orange, græs i duften. I smagen tropisk frugt, pærer, vanilje og grønne toner. Let brændende alkohol men ellers en blød, cremet whisky. 86

 

Cardhu 15 y.o. 40%

Både sherry og bourbon fade. Mere frugt i næsen. Orangeskal, orange, kandiseret frugt. Frugtig blød og mere kompleks. Mellemlang pæn frugtig og rund finish. 89

 

Cardhu 18 y.o. 40%

Både sherry og Bourbon fade. Kaffe, toffee i duften. En fed fyldig malt med orange, krydderier, sherry. Lang frugtig krydret eftersmag.  92

 

Cardhu Special Cask reserve 11,12. 40%

Bourbonfade. Let grøn duft og toffee, krydderier, hvid peber, vanilje i smagen. En rund blød whisky, men hvor jeg savner mere dybde. 87

 

Annonce:

Cardhu 12 Amber Rock. 40%

Double matured i bourbon fade. Toffee og tropisk frugt i duften. Man fornemmer klart fadet i smagen med vanilje, banan, kokos, tropisk frugt og krydderier. Let brændende alkohol og en mellemlang eftersmag.  89

 

Cardhu 21 y.o. 54,2%.

En yderst elegant duft med orangeskal, tropisk frugt og vanilje. I smagen en kraftfuld whisky med malt, strejf af røg, citrus, honning, vanilje og krydderier. En yderst kompleks whisky hvor man klart fornemmer den høje alkohol. En lang lidt brændende frugtig afslutning. 93

 

Læs stort tema om irsk whiskey samt meget mere i Whisky & Rom magasinet - se mere her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: