Calvados og de nye cocktails

Flotte danske placeringer ved den internationale calvados konkurrence i Frankrig

Af Iza Bahn Havelund

Der findes et utal af forskellige brændevin, og hvert land har en favorit. For franskmændene er Calvados, hvad akvavit er for danskerne. Æblebrændevinen, også kaldet Calvados, eksporteres i stigende grad ud af Frankrig og interessen for alkoholen vokser. Tidligere på foråret besøgte to danske bartendere  Normandiet, hvor Calvados bliver brygget. De deltog i den internationale cocktailkonkurrence Calvados Nouvelle Vogue 2015, der er arrangeret af syndikatet IDAC (Interprofession Des Appellations Cidricoles).

Danskernes interesse for cocktails afspejles i Danmarks seneste resultater. Matias Svensson vandt som professionel deltager 3. pladsen ved årets konkurrence , og bartender, Jimmy bæk, vandt derudover verdensmesterskabet i 2014 blandt 63 lande. Begge placeringer er de bedste nogensinde for Danmark.

Dansk Bartender Laug er stolte over fremgangen og tror på en lys fremtid.’Den danske cocktail kultur er for alvor ved at gøre sig bemærket. De sidste par år er flere danske cocktailbarer placeret blandt verdens bedste’, fortæller Helle Aslak, præsident for Dansk Bartender Laug, og understreger efterfølgende – Danske bartendere er også blevet bedre til at drage ud i verden for at få inspiration.

Den danske delegation konkurrerede imod 13 andre lande, og scenen udspillede sig på et hotel i Deauville, som ligger i det nordlige Frankrig. Calvados Nouvelle Vogue 2015 finder hvert år sted i Deauville. Deltagerne forbereder en cocktail der passer til årets tema. I år måtte de vælge ét filmklip ud af fem; alle filmet i de smukke Normanniske landskaber. Cocktailen skulle indeholde calvados, som den eneste spiritus. Desuden må blandingen gerne være på den søde side, hvis man for alvor satser på at vinde, understreger Matias, der selv vandt årets 3. plads.

Calvados kan anvendes sammen med utallige af produkter. Eller man kan vælge at drikke den rent, som man har gjort de sidste mange hundrede år. Eftersom Calvados’ smag tager udgangspunkt i den oprindelige sødere smag af æble, fungerer den franske væske ekstra godt i en cocktails. Især betyder alderen på en Calvados meget, hvis man søger en frisk smag.

Læs også: De 10 mest spændende japanske whiskyer

OPSKRIFTER

Se nedenstående opskrifter, som er opfundet af de to danske deltagere ved årets Calvados Nouvelle Vogue 2015 konkurrence, hvis du vil lave en lækker cocktail til venner eller familie.

Matias Svensson: ’Pommes Jaunes’ – til en person

50 ml. Calvados

20 ml. Friskpresset citron juice

30 ml. Honning (monin, griffard eller hjemmelavet)

2,5 barske Fynbo Økologisk pære/havtorn marmelade

15 ml. æggehvide

Abisint rinse

Pynt: Citronskal, æbleskiver, stjerneanis

Fremgangsmåde: Begynd med at fylde et coupe-glas op med is. Hæld alle ingredienserne i en shaker og shake, indtil ydersiden af shakeren er kold. Fjern isen fra shakeren med en striner (si) og shake igen uden is. Fjern isen fra glasset og hæld en smule absint i. Rør i glasset så alt absint dækker overfladen af glasset og hæld resten ud. Hæld væsken over i det nedkølede coupe-glas gennem en finstrainer (finere si) og pynt med citronskal, et lille stykke æble og en stjerneanis.

 

Christopher Lee Dahm: ’La Nouvelle Fille’ – til fire personer

50 ml. Calvados

20 ml. Dolin Rouge Vermouth

20 ml. Appelsinjuice

Benromach 10 års single malt scotch

Pynt: Syltede kirsebær

Fremgangsmåde: Hæld knust is i dine serveringsglas. Hæld appelsinjuice, vermouth og calvados i en skaker. Rør cocktailen rundt med ske, og smag på blandingsforholdene med et dryp af cocktailen på hånden. ?Put is i den første shaker, og shake cocktailen kold. Fjern is fra de nedkølede glas. “Rinse” glassene med whisky (spray whisky rundt i glassene, så de har et lille lag af whisky). Hæld indholdet fra shakeren ligeligt i de fire glas gennem en fine strainer (si). Afslut cocktailen med at sætte et kirsebær på en stick, og læg det i glasset.

 

Kom til Rom & Whisky festival i Pressen 11 og 12 september. Læs mere her.

 

FAKTA

Calvados er brændevin lavet på æbler. I 1600-tallet opstod etablerede cider sig som Normandiets mest populære drik. Destilleret Calvados er gæret cider. Calvados er på minimum 40 procent alkohol, og en lagres på store egetræsfade, som giver en gylden farve og varieret smag.

Fine/VS: lagret i minimum to år

Vieux/Réserve: lagret i minimum tre år

V.O./Vielle Réserve/VSOP: lagret i minimum fire år

Hors d’Age/XO/Napoleon: lagret minimum seks år, men kan sagtens være meget ældre.

*En hors d’age med ’20 ans’ angivet på flasken kan sagtens indeholde calvados, der er eksempelvis 50 år gammel. Ydermere laves calvados også i årgangsudgaver, hvor kun én årgang er benyttet. De kaldes ’Vintage’, og på disse er årstallet angivet.

Calvados har sit eget stempel for at sikre god kvalitet, AOC (beskyttelse af oprindelsesophav). Kun æblebrændevin fra regionen Calvados må bære betegnelsen. Der er fire AOC’er at holde styr på:

AOC Calvados – står for cirka 70 procent af produktionen. Det er den overordnede betegnelse, som kan laves i hele regionen.

Calvados Pays d’Auge – denne subregion i den østlige del af Calvados er kendetegnet ved sin dobbeltdestillering, som giver en endnu mere ren og raffineret smag.

Calvados Domfrontais – Denne subregion ligger i den sydlige del af Calvados. Det særlige ved domfrantais er, at man her blander æbler og pærer. Drikken skal indeholde minimum 30 procent pæresaft og indeholder ofte en del mere.

AOC Pommeau – Hvis calvados er en tand for skrap, er pommeau en god middelvej at gå. Den består af én del calvados og to dele æblemost, hvorfor den også typisk fremstår med en vis sødme.

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer