Dansk vin på vej frem

Dansk vin har gennem nogle år været mere en kuriositet end egentlig nydelse, men nu er man på vej

Der er ingen tvivl om, at det lune 2014 har været godt for de danske vinavlere som har høstet rekordstore mængder. Men også flere års erfaring har nu sat sit præg på udviklingen af de danske vine, som er blevet markant bedre.

Danmarks største vingård er Dyrehøj Vingaard, som ligger på Røsnæs ved Kalundborg Ikke mindre end 26 400 planter er plantet på de 9 hektar kalkholdige skrænter. Og det er ikke tilfældigt at ejeren Tom Christensen har plantet sine marker netop her for  klimaet på Røsnæs hører til det tørreste og mest solrige i Danmark. I gennemsnit falder der kun 523 mm nedbør pr. år mod landsgennemsnittet på 664 mm. pr. år og normalt ligger Røsnæs på ca. 100 solskinstimer over landsgennemsnittet på 1.730 pr. år.
Men omvendt er klimaet netop vinavlernes største fjende. Danmark er på grænsen af muligheden for at dyrke vin og det betyder, at det ind imellem kniber med at modne druerne ordentligt. Resultatet er spinkle og meget syreholdige vine. Frostfrie forårsnætter, så megen sol som muligt og behersket regn i efterårsmånederne er opskriften på det ideelle år for en dansk vinavler. I øvrigt en opskrift som stort set holdt i 2014 og årgangen er derfor den bedste indtil videre fra de danske vinbønder.

Læs også: Beaujolais vil lave bobler

Druesorterne på markerne er fordelt på 6 hvidvinssorter og 13 forskellige rødvinssorter. De hvide druer er hovedsageligt Solaris, Muscaris, Johanniter og Souvignier Gris samt Helios. Hovedvægten af røde druer er Cabernet Cantor, Spätburgunder, Cabernet Cortis, Monarch, Leon Millot og Rondo. De fleste druer som ikke siger mange danskere noget, men plantet fordi de er specielt udviklet til det danske klima. Druerne er udviklet i Tyskland typisk i Giesenheim ved at skabe krydsninger som er resistente over for svampesygdomme og som modner tidligere i det køligere klima.

Men det er nok ikke de røde druer som der skal satses på, men derimod de hvide druer. Både til hvidvine, men måske især mousserende vine. I de mousserende vine kan det med fordel være en ide at bruge ikke helt modne druer for at bevare syren, så Tom Christensen mener da også at netop denne type vin er fremtiden. Tilsvarende udvikling ses hos en af de andre store producenter Skærsøgaard som ligger uden for Kolding. Omvendt er det stadig de røde druer som dominerer herhjemme, da man oprindeligt tænkte, at rødvine var det de danske forbrugere ville have. Men klimaet er for køligt og flere har da også taget konsekvensen af dette.

Og de danske vine gør sig fornuftigt. Mange danske restauranter er begyndt at få danske vine på kortet og salget via vingårdene direkte er også i fremgang. Udfordringen på sigt bliver dog at finde den rette balance mellem kvalitet og pris. Med en pris på omkring 200 kr. og op for en flaske vin kan man få meget fremragende vin hos en række af verdens bedste vinområder. Så der er stadig lang vej.

Men der er ingen tvivl om, at det tekniske niveau er steget. Vinene er generelt pæne og uden fejl. Det kan virke komisk at skulle nævne fejlbehæftet, men det var mere tendensen for 5 år siden end det modsatte.

Næste step må være at sikre så høj en kvalitet så mulig, med den erfaring man nu har fået samt at få priserne ned på det rigtige niveau. Et prisniveau der svarer til kvaliteten. At komme helt ned på de priser, man ser på tidssvarende vine i Tyskland og Frankrig er nok ikke muligt, hertil er de danske omkostninger for store, men en balance er nødvendig.

Kom til stor spansk vinfestival og smag over 200 vine

Smagning af en række vine fra Dyrehøj (alle vinene er bedømt efter 100 point skalaen):

 

Rös Muscaris Seco. 295 kr.

Moussereden vin lavet på muscaris og jahannitter druerne. Andengæring i 9 mdr. En let sødlig duft af abrikos og blomster. I smagen fersken, hvide blomster og citrus. Noget sødme fornemmes, men en pæn mousse  med vedvarende bobler. Frugtig afslutning. 84

Alkoholprocent: 12

 

Rös Pinot Noir Brut. 325 kr.

Laksefarvet lys mousserende vin med cremet mousse og en intens duft af røde moden bær. En umiddelbar frugtsødme og meget aromatisk vin. Flot balanceret med en lang eftersmag. Ganske vellykket vin. 88

Alkoholprocent: 11,5

 

Rös Muscaris 2014. 235 kr.

Drue som er et kryds af solaris og muskateller. I duften stikkelsbær. En meget frugtig vin i stilen med ribs, fersken og honning i smagen. Ikke decideret sød men frugten giver udtryk af en sødme. Savner lidt i syren. Pæn lang eftersmag. 86

Alkoholprocent: 10

 

Rös Johanniter 2014. 225 kr.

Tysk drue som er et kryds af riesling og en mere ukendt drue. Tør og let bitter i udtrykket med melon, pære og let abrikos i smagen. En let og frugtig vin hvor jeg savner lidt mere syre. 85

Alkoholprocent: 13

 

Rös Souvignier gris 2014. 225 kr.

Vin på Rös Souvignier gris. En tysk drue lavet 30 år siden på en krydsning af cabernet sauvignon og bronner. I duften pærer som fortsætter i smagen med røde æbler, fennikel og hvid peber. Ikke så høj syre og en meget frugtig vin i udtrykket. 85

Alkoholprocent: 11,5

 

Rös Solaris 2014. 195 kr.

Vin på Solaris druen som er en af de mest populære herhjemme da den modner let i vores kølige klima. En ganske fyldig vin med stikkelsbær, fersken og melon i smagen. Meget aromatisk med en pæn syre. Lang vedvarende frugtig afslutning. 87

Alkoholprocent: 14

 

Rös Cabernet Cortis Rosé 2014. 185 kr.

Hindbær i duften og en tør rosévin med røde kirsebær, jordbær, blomster og limefrugt i smagen. Lidt stringent med en smule tannin, høj syre og derfor en lidt stram og kort afslutning. 84

Alkoholprocent: 12

 

Rös Monarch 2014. 195 kr.

Let mousserende rosévin med intens duft af jordbær. I smagen kirsebær, ribs og citrus. Flot syre og meget frugtig i udtrykket. En let rosé til terrassen hvor de lette bobler giver den en friskhed. 87

Alkoholprocent: 11

 

Rös Cuvée Rosé 2014. 185 kr.

Let duft af stikkelsbær og jordbær. I smagen røde kirsebær, krydderier, hvid peber og citrus. Lidt spinkel. Pæn syre og frugtig afslutning. 85

Alkoholprocent: 11

 

Rös Rondo Rosé 2014. 225 kr.

Modne kirsebær i duften og en mere kraftig rosé i stilen velegnet til mad. Let bitre kirsebær, blomster og oregano i smagen. Velbalanceret med en pæn lang eftersmag. Prisen måske lidt pebret vinen taget i betragtning. 86

Alkoholprocent: 12

 

Rös Solaris Prestige 2014. 215 kr. ½ flaske

Dessertvin af 100% Solaris. Druerne er høstet med botrytisinfektion. Rig og fyldig med moden abrikos, honning og melon i smagen. Flot syre men en smule vandig i afslutningen. Men en flot harmonisk vin. 88

Alkoholprocent: 9

 

Se her en oversigt over de bedste vinkøb i Danmark lige nu.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer