De 10 mest spændende vinområder i Spanien

Spanien har udviklet sig til et af Europas førende vinlande, og danskerne har da også taget de spanske vine til sig. Her er bud på de 10 mest spændende områder lige nu

Det bjergrige Valdeorres
Det bjergrige Valdeorres

I dag er Spanien det tredje mest sælgende vinland herhjemme med en placering kort efter Italien og Frankrig. Med 13,9 procent i markedsandel er Spanien tæt på at overhale Frankrig (15 procent) og dermed på vej til at blive Danmarks foretrukne vinland sammen med Italien (19 procent).

Og der sker i dén grad noget på vinfronten i Spanien. I de seneste ti år er produktionen blevet moderniseret, og samtidig har en smagsrevolution gennemrystet hele Den Iberiske Halvø. Det har i mange tilfælde bevirket, at vinene har ændret karakter og har bevæget sig langt væk fra de tunge, støvede vine fra Rioja, som vi kendte herhjemme i 80’erne. I dag er det ikke usædvanligt at støde på spanske vine, som har fuldt ud lige så megen personlighed som deres italienske og franske pendanter.

Her er mit ud på de 10 mest spændende distrikter i øjeblikket. At de store som Rioja, Ribera del Duero og Priorat ikke er nævnt er ikke et udtryk for der ikke sker spændende ting her men mere at disse er kendte af de fleste.

Læs også: den oversete avec

1. Rias Baixas

Vi er i det vestligste Spanien med Atlanterhavet på den ene side og grænsen til Portugal mod syd. I Rías Baixas fremstilles hovedsagelig hvidvin – især på den lokale drue albariño, der udgør 95 procent af produktionen. Det er sprøde kølige hvidvine i stilen som for alvor har sat Spanien på kortet også på hvidvinsfronten.

 

2. Valdeorres

Valdeorras gennemskæres af floden Sil og er det østligste vinområde i Galicien. Det er et bjergrigt område, og med marker, som er så stejle, at de er konstrueret som terrasser, og midt gennem markerne går pilgrimsruten Caminoen. Det er et forholdsvis lille område, men med en kolossal vækst i vinproduktionen. Og der er ingen tvivl om, at der ikke går lang tid, før vi ser flere vine herfra også i Danmark. For kvaliteten er forbavsende høj. Det er både de røde elegante vine på Mencía men især de hvide på Godello.

 

3. Bierzo

På grænsen til Galicien og nabo til DO Valdeorras ligger Bierzo. Det er et barskt område, som er omgivet af bjerge, men ikke desto mindre produceres der her nogle fremragende vine. Hoveddruen er Mencía (også kendt som negra), og den udgør omkring to tredjedele af al vin i området. Gennembruddet kom for godt 10 år senere, da en række vinmagere med Álvaro Palacios i spidsen begyndte at lave vine fra mindre parceller i bjergene, der er rige på især skifer.

 

4. Toro

Tæt på grænsen til Portugal ligger Toro. Her dominerer kraftige og rustikke rødvine på den lokale tempranillo-klon tinto del toro. Området har i de seneste år fået megen omtale, og en række af Spaniens bedste vine kommer nu fra dette område. Da området ikke blev ramt af vinlusen, kan man finde meget gamle vinstokke her – ikke ualmindeligt over 100 år gamle. Rødvinene er ofte meget kraftige og voluminøse i stilen. Ofte omkring 15 procent alkohol og kødfulde i strukturen.

 

5. Campo de Borja

Campo de Borja ligger vest for Zaragoza i Aragónprovinsen og grænser op til Navarra mod nord. Området ligger mellem Sistema Ibérico-bjergkæden og Ebrodalen. Et tørt og råt, lettere kuperet område, hvor Garnacha er kongen. Det er et område med nogle af Spaniens nye stjerner, blandt andet huset Alto Moncayo.

 

6. Montsant

Måske er dette fortællingen om den grimme ælling, som begyndte i skyggen af naboen Priorat og i de seneste år er vokset til at være et af de mest fremgangsrige og spændende distrikter i Spanien. I dag dækker området næsten 2000 ha og har dermed samme størrelse som naboen Priorat. Stilmæssigt laver man vin som sin storebror, men til priser, der stadig er til at betale.

 

7. Binisalem Mallocra

Binissalem Mallorca er det største og mest kendte af områderne på Mallorca. Det ligger i vest på øen omkring byen Binissalem. Markerne ligger i 250-300 meters højde. Hoveddruen er manto negro, som er plantet på næsten ni ud af ti marker. Den udgør sammen med cabernet sauvignon og den hvide prensal hoveddelen af vinen på øen. Der er åbnet en række nye og spændende huse de senere år, og området er bestemt et, man bør holde øje med.

 

8. Jumilla

Jumilla støder op til Alicante- og Yecladistrikterne. Her har man produceret vin gennem mange år – og området var da også et af de første til i 1966 at få officiel status som Denominación de Origen (DO). Et stabilt varmt klima, hvor især monastrelldruen altid har følt sig hjemme. På grund af en ny tilgang til vinproduktion i Jumilla er kvaliteten steget markant i området i de senere år. Et par ambitiøse projekter er blevet søsat, og i dag kan Jumilla tilmed byde ind med et par vine, som regnes blandt de bedste i Spanien.

 

9. Mentrida

Méntrida er måske et af de områder, som har oplevet den største udvikling de senere år. Det har holdt hårdt, for siden området blev officielt DO i 1960, har det primært været kendt for billig, rustik vin solgt som bulk. Den store forandring skete da en række unge vinmagere tog fat for syv-otte år siden, gik det stærkt. Især Daniel Landi har fået stor betydning for området med sine kølige vine på garnacha og syrah.

 

10. Vinos de Madrid

Vinos de Madrid lige syd for Madrid er inddelt i tre underdistrikter, som laver hver sin stil af vine. Kvaliteten er i de seneste år vokset eksplosivt, og der er mange særdeles gode producenter. Det er et moderne område, hjulpet af kapital fra rige forretningsfolk i Madrid, som er gået ind i mange projekter her. Det har tiltrukket en del yngre vinmagere, så Vinos de Madrid er givet et område, som man kommer til at se meget mere til fremover.

s også: Smag over 200 vine på de franske vindage

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere