De 10 vildeste vinhuse

De fleste vinhuse er ganske neutrale kældre eller fabrikslignende bygninger, men så er der lige disse vilde vinhuse

Der er de mange klassiske slotte i Bordeaux, så er der de mere moderne fabriksagtige vinhuse i Australien og Syditalien. Og så er der alle de andre ofte ganske neutrale bygninger. Se de måske 10 vildeste vinhuse her.

Læs også: Sommerens store gillvinstest

 

1.  Artesa, Napa Valley, Californien

Designet af Domingo Triay fra Barcelona og blev opført i 1990. Vinhuset er bygget ind i en bakkeside i Carneros lige uden for byen Napa.

 

 

2. Bodegas Irius (nu Bodega Sommos), Spanien

Ligger i det spanske distrikt Somontano som ligger i den nordøstlige del. Bodegas Irius er et af de mest moderne vinhuse i Spanien og åbnede i 2008. Det meste af vinhuset ligger under vinmarkerne og udgør ikke mindre end 30.000 m2. Byggeriet kostede 700 mio. kr.

 

 

3. Ceretto Winery Monsordo Bernardina, Alba, Piemonte, Italien

Bygget oprindeligt i 1800 tallet og overtaget af Ceretto familien i 1987. Især det ufo lignende smagerum og panoramaplatform med udsigten over Barolo markerne er bemærkelsesværdigt.

 

 

4. Château Cheval Blanc, St Emilion, Bordeaux, Frankrig

Blev bygget i 2006 på foranledning af af ejerne Bernard Arnault og Baron Albert Frère, som bad den franske arkitekt Christian de Portzamparc tegne et nyt vinhus. Med udgangspunkt i fermenteringstankene af cement som benyttes af huset, skabte han dette enestående vinhus.

 

 

5. Castello Di Amorosa, Calistoga, Napa, Californien

Castello di Amorosa er resultatet af en persons begær til at skabe et autentisk Toscansk slot midt i Californien. Byggeriet startede i 1994 og stod færdigt i 2007. Der er 107 rum, hvor hovedparten er dedikeret til vinfremstillingen og lagring.

 

 

6. Ysios Winery, Rioja, Spanien

Blev designet og bygget i 2001 af Santiago Calatrava med inspiration fra Sierra Cantabria bjergene som skærer ned igennem Rioja. Det har dog i de senere år vist sig at være en del problemer med utætheder i tagkonstruktionen i dette facinerende vinhus.

 

 

7. Darioush Winery, Napa, Californien

Darioush er bygget med inspiration i et persisk palads til ejerne, som netop kommer herfra. Huset blev grundlagt i 1997 af Darioush som er født i byen Shiraz i Iran. En by kendt for at være centrum for en af de mest prominente vinområder i Iran. Huset er designet af Ardeshir og Roshan Nozari og det tog 5 år at bygge paldset.

 

 

8. Marques de Riscal Hotel & vinhus, Rioja Alavesa, Spanien

Dette futuristiske vinhus er designet af den amerikanske arkitekt Frank Gehry og åbnede i 2006. Han er blandt også kendt for Guggenheimer museet i Bilbao. Marques de Riscal er det ældste vinhus i Rioja tilbage fra 1850erne.

 

 

9. Mission Hill, British Columbia, Canada

Mission Hill ligger i Okanagan dalen i British Columbia. Huset blev grundlagt i 1966 og i 1996 blev et nyt vinhus tegnet af Olson Kundig arkiteketerne. Huset stod klar i 2002 og har udover vinhuset og smagelokaler et godt 30 meter højt tårn inspireret af Fonderie Paccard fra Annecy i Frankrig.

 

 

10. O. Fournier Winery, Mendoza, Argentina

Huset ligger på et plateau i 1200 meters højde og godt 130 km fra Mendoza i Argentina. Når druerne plukkes hejses de ved hjælp af elevatorer ned i vinhuset under jorden. Endvidere kan hele huset dækkes af et stort sort klæde som beskytter mod solen og varmen i høsttiden.

 

Kom til Spansk Vinfestival i Pressen 25+26 september - læs mere her.

4 kommentarer
Vis kommentarer