De sorte vine fra Ribera del Duero

Lidt nord for Madrid ligger Ribera del Duero. Her produceres noget af den bedste vin i Spanien

Området er gennemskåret af floden Duero, og de fleste vinmarker ligger i 700 til 800 meters højde. Klimaet er kontinentalt, men de højtbeliggende vinmarker betyder, at modningssæsonen er kort sammenlignet med andre områder i Spanien. Først i juni kan man være sikker på, at der ingen nattefrost er, og allerede i starten af oktober begynder man at se frost igen. Det er derfor ikke helt nemt at sikre modningen af druerne, og vinbøderne må arbejde hårdt i markerne for at skabe optimale betingelser for druerne.

Tinto del país-druen (lokal variant af tempranillo) dominerer, og i modsætning til i Rioja er der ikke her tradition for at blande druerne, selv om nogle få i de senere år er begyndt at blande en smule cabernet sauvignon, merlot og malbec i vinene. Omkring en tredjedel af stokkene er mere end 50 år gamle og 3 procent er over 100 år. Der laves stort set ikke hvidvin i området. Det ligger tæt på Rueda, og mange af husene laver deres hvidvin der. Til gengæld støder man ofte på en rimelig fyldig rosévin eller clarete, som den kaldes i området.

Man har lavet vin her i flere tusind år, men Især har huset Vega Sicilia været bannerfører. Flere forsøgte sig op igennem 1960’erne og 1970’erne, men de kunne ikke hamle op med Vega Siclia, som havde ældre marker og sin helt egen måde at lave vin på. Endvidere havde man på det tidspunkt så magtfuld en storebror i Rioja, at det var svært at overbevise eksportmarkerne om, at de skulle vælge det lille, ukendte distrikt. Først i 1980’erne lykkedes det Alejandro Fernández at slå igennem. Han gik mod den klassiske måde at lave vin på og byggede et moderne vinhus og ansatte en vinmager udefra ved navn Teófiles Reyes. Det satte gang i en bølge af modernisering både i vinmarkerne og i vinhusene. Det gav pote. I dag er vinene fra Ribera del Duero respekteret for sin egen stil, og området slås i dag med Rioja om at være det mest betydende i Spanien.

Ribera del Duero blev selvstændigt DO i 1982, og man kan undre sig over, at området endnu ikke er blevet DOC ligesom Rioja og Priorat. Hovedbyen er Peñafiel, men størstedelen af vinhusene ligger omkring Aranda de Duero. For nogle år siden lancerede området vinruten Ruta del Vino, som går gennem byerne Valladolid, Aranda del Duero, Peñafiel og Burgos.

 

Fakta

Vingårde: 267

Provins: Burgos, Valladolid, Segovia og Soria

Vinareal: 21.572 ha

Produktion: 58.200.000 l

Maks. produktion pr. ha: 49 hl

Blev DO i: 1982

Eksport: ca. 28 %

Klima Kontinentalt klima, dog med lidt indflydelse fra Atlanterhavet. Meget varmt om sommeren og hård frost om vinteren. Især kan frost om foråret have stor påvirkning på vinene. Der er generelt stor forskel på temperaturerne mellem dag og nat, hvilket er med til at øge druernes modningstid og giver et højt syreindhold. Der falder ikke meget regn, og det falder mest om foråret. I gennemsnit 500 mm.
Jordbunden Løs og sandholdigt jordbund med en stor andel af kalksten. Vinmarkerne ligger i 700 til 850 meters højde.
Druerne

Røde: tinto del país (tempranillo), garnacha tinta, cabernet sauvignon, malbec og merlot.

Hvid: albillo.

 

De absolut bedste producenter:

Vega Sicilia

Dominio de Pingus

Viñedos Alonso del Yerro

Pago de Carraovejas

Hermanos Pérez Pascuas

Bodegas Emilio Moro

Bodegas Hermanos Sastre

Dominio de Atauta

Bodegas y Viñedos Aalto

 

Et par andre spændende bud:

 

Trus Reserva 2006. 5 stjerner.

En fyldig moden vin med brombær, lakrids og krydderier. Pæn struktur og ganske flot ligefrem stil. Mere elegant i stilen end koncentreret. 90

Alkoholprocent: 14,5

Set hos A-vinstouw til 199 kr.

 

Majuelos de Callejo 2009. 5 stjerner.

Fra 35 år gamle stokke dyrket økologisk. 18 mdr. på franske fade. Animalsk i udtrykket med kærnemælk, brombær, rødt kød, krydderier og vanilje. Flot struktur og dyb koncentration. 91

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Vinkrogen.dk -  prisen er ukendt.

 

Val Sotillo Crianza 2011. 5 stjerner.

12 mdr. på amerikanske fade. En meget fyldig og krydrte vin hvor de toastede toner fra fadet ikke fornægter sig. Brombær, blommer, brændte krydderier og vanilje i smagen. Ganske flot og tilgængelig vin med en let tør eftertone.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Husted vine til 198 kr.

 

M2 de Matallana 2010. 5 stjerner.

Fra Telmo Rodriguez hånd. Mørke bær og en høj syre præger hans vine. Faddominansen er minimal og det skaber en anderledes spændende vin. 14 mdr. på fade men med forskellig alder på fadene. Utrolig flot struktur, elegance og med et meget mineralsk præg.

Alkoholprocent: 14

Set hos philipsonwine.com til 2160 kr. for tolv styk

 

Se også den store test af vinene fra Ribera del Duero her.

 

Artiklen om vinene fra Ribera del Duero er et uddrag fra bogen ´Spansk Vin' som netop udkommet på Politikens Forlag. Læs mere her.

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer