Den oversete avec

Mens Cognac har fået en renæssance er Armagnac næsten glemt og det er synd, for den har sit helt eget særpræg

Langt de fleste kender til Cognac, som ofte nydes til kaffen efter en god middag. Men de færreste kender til Armagnac, som har en hel del til fælles med Cognac, men også har sit helt eget særpræg. Armagnac kaldes da også af mange den landlige fætter til Cognac, men kvaliteten er ofte særdeles høj, især når prisen tages i betragtning.

Armagnac er den ældste type druebrændevin i Frankrig, og historien går helt tilbage til 1400-tallet, omkring 200 år længere tilbage end cognac. Armagnac produceres i Armagnac-regionen, der ligger mellem floderne Adour og Garonne i Gascogne syd for Bordeaux for foden af Pyrenæerne.Spiritussen er baseret på hvidvin med de samme druetyper som cognac: colombard, folle blanche og ugni blanc kombineret med druetypen baco. Man opererer med tre distrikter i Armagnac; Bas-Armagnac, Haut- Armagnac og Tenarèze. Bas er kendt for de mest elegante og aromatiske, Tenarèze er de mest holdbare, mens Haut er de letteste i stilen.

Hvidvinen destilleres traditionelt kun én gang mod to gange ved produktion af cognac, og destilleringen foregår ved at anvende en specielt konstrueret kolonnekedel. Den bliver dermed mere aromatisk, og der destilleres til mellem 52% og 72%. Derefter lagres den på egefade af den lokale sorte eg, monlezun efter stort set samme regler, som gælder for cognac. VS eller *** (min. ét års modning (to for cognac)), V.S.O.P. (fire års modning), X.O. (fem års modning (seks for cognac)), Hors d'Age (ti års modning), Millésime (mindst ti års modning). Blanche d'Armagnac er betegnelsen for Armagnac uden fadlagring.

Produktionen i Armagnac er lille og omkring 15 gange mindre end i Cognac. Mens cognac fortrinsvis produceres af store produktionsenheder, der eksporterer hovedparten, produceres armagnac af små enheder med druer fra små vingårde. Kun lidt under halvdelen eksporteres.

Læs om Whisky og Rom - se mere her.

Et par spændende Armagnac

Gelas Cordeliers. Pris 199 kr. hos Juuls.dk

Gélas er en af de traditionelle og anerkendte producenter i Armagnac. Et familiehus tilbage fra 1865.  Sprittet med let karamel i duften. I smagen bagte blommer, krydderier, orangeskal, søde krydderier. Rund og ganske fyldig med en let sprittet eftersmag. 87

 

Gelas 25 års. Pris 650 kr. hos Juuls.dk

Husets 25 år armagnac med mørke karamel toner i duften. En yderst elegant armagnac med svesker, dadler, kanel. julekage, orangeskal og vanilje i smagen. Yderst kompleks og flot. 94

Læs også: Topproducent vil ikke lave Brunello i 2014

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.