En afstikker til Champagne

Går turen med bil sydpå i ferien så tag en afstikker til området med de berømte bobler

Vi er i det nordlige Frankrig omkring 2 timer fra grænsen til Tyskland. Den boblende trekant omfatter byerne Épernay, Reims og Châlons-en-Champagne, hvor man finder Champagne regionens bedste marker og champagneproducenter. Og mange snupper da også bilen til Frankrig, for så er der plads til nogle af de gode flasker med bobler i bagagerummet. Og der kan gøres rigtig gode køb, især hvis man besøger de mindre og ukendte producenter.

Den hyggeligste by er Epernay. Den har ikke mange historiske bygninger, men til gengæld kan man slentre ned af Avenue de Champagne hvor en række af de mest kendte champagnehuse har hjemme. Under gadeplanet ligger så over 100 km. gange med champagne hugget ud i kalkstensundergrunden og i dag lagres millioner af flasker champagne hernede. Imponerede at gå rundt i disse gange, hvor tiden næsten er gået i stå. I 1994 blev byen da også kåret blandt de 100 mest  bemærkelsesværdige steder i Frankrig. Vælger man at tage en overnatning, så er det også byen at gøre det i. Udover mange gode restauranter er det muligt at besøge de fleste større champagnehuse, men reservation er en fordel inden man ankommer. I byen er der også et champagnemuseum.

Bare 5 km fra byen finder man byen Hautvillers med kirken L'Eglise Saint-Sindulphe, hvor den franske champagne-munk dom Pérignon ligger begravet. Historisk fik han æren for at have opfundet metoden til at lave champagne, hvor man eftergærer vinen i flasken. Men siden er det kommet frem, at denne metode var benyttet andre steder langt tidligere og derfor var hans bidrag nok mest at forfine metoden.

Den største by i Champagne er Reims, som er en betydelig større by med historiske bygninger og  attraktioner på UNESCOs verdensarvliste samt ikke mindst den imponerende katedral, som oprindelig var kroningskirke for de franske konger og kejsere. I Reims finder man også champagnekældre under byens overflade, hvor ikke mindre end 120 km gemmer på de boblende flasker.

Vil man derimod opleve det mere typiske champagne skal man tage ud til de små landsbyer og besøge de mindre champagnehuse. Over 15.000 vinbønder dyrker druer i området og leverer til de godt 300 champagnehuse som der findes. Et af disse mindre huse er Charlier & Fils. Vingården ligger på højre bred af dalen Marne i byen Montigny. Her er det især pinot menuier og chardonnay der benyttes. Huset holder fast i deres gamle familie traditioner og lagre bl.a. stadig på de gamle egetræsfade, hvilket gør champagnerne fyldige og kraftfulde. En familie som har lavet vin i mange generationer og hvor det er familien selv man møder, når man besøger huset. Det har bestemt sin charme. Prøv bl.a. deres vintage champagner som er røverkøb sammenlignet med de store huse.

På mange af de små landsbyer torve kan man finde små champagne barer hvor det er muligt at smage en række af landsbyernes egen produktion og bare indsnuse livet i boblernes centrum.

I Danmark forhandles huset af Vintagechampagne.dk.

 

1 kommentar
Vis kommentarer