Her er de 10 mest beundrede vinhuse

Hvert år kårer Drinks Business i England de mest beundrede vinhuse

Det er et panel af internationale vineksperter, både journalister, sommelier, indkøbere etc. som hvert år scorer en række vinhuse på faktorer som kvalitet, konsistens, omdømme, marketing, betydning for regionen etc. Baseret på disse scorer kåres så en top 50. Her er de øverste 10 vinhuse på listen.

Kom til stor spansk vinfestival og smag over 200 vine

1. Torres, Spanien

Alle i Spanien og mange uden for Spanien har stiftet bekendtskab med Torres, Spaniens største vinhus. Selve navnet er indbegrebet af vin fra Spanien. Hos Torres har man dyrket vin i 300 år i Penedès, men gennembruddet kom i 1979 på verdensudstillingen i Paris, hvor Gault-Millau afholdt en såkaldt vinolympiade, og hvor vinen Gran Coronas (i dag Mas La Plana) slog bl.a. Château Latour. I dag producerer Torres mere end 60 mio. flasker årligt. Både mousserende, hvide og røde vine i mange prislejer.

Torres har i dag marker flere andre steder i Spanien, blandt andet i Priorat og Rioja. Uden for Spanien er huset ejer af ejendomme i blandt andet Chile og Californien.

 

2. Vega Sicilia, Spanien 

Vega Sicilia har sit helt eget særkende, nemlig det hvide slot gemt bag de store, gamle træer lige ved hovedvejen, som går gennem dalen. Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal var det oprindelige navn, som omkring 1850 blev forkortet til Vega Sicilia. l 1982 overtog familien Álvarez huset, som i dag er på 250 ha med en  druesammensætning, der består af 80 procent tinto del país og 20 procent cabernet sauvignon, merlot og malbec.  Ud over Vega Sicilia-vinene produceres også vinen Alión fra området af samme navn små 20 km fra Vega Sicilia, og vinen Pintia fra naboområdet Toro. Man er netop begyndt at lave vin i Rioja sammen med Benjamín de Rothschild fra Frankrig. Vinene hedder Macan. Huset er også involveret i produktion af blandt andet tokajvine i Ungarn.

 

3. Penfolds, Australien

Det var lægen Christopher Rawson Penfold og hans kone Mary der immigrerede til Australien i 1844 der startede det hæderkronede vinhus Pnefolds. De medbragte franske vinstokke, som blev plantet rundt om deres nye hjem, som de navngav The Grange. I starten producerede Penfolds dessertlignende vine, men i begyndelsen af 1900-tallet begyndte man at producere de tørre vine, som huset i dag er så kendte for.

Det er den legendariske vinmager Max Schubert, der skabte husets mest kendte vin Grange. Det var i 1951 han smagte de første eksperimentale årgange fra fad. Inspirationen kom fra en fire måneders rejse til Bordeaux og målet var at skabe en vin som kunne udvikle sig i 20 år og som kunne tåle sammenligning med de bedste Bordeaux-vine, men med australsk fingeraftryk.

Penfolds er i dag en af de største vinproducenter i Australien men vine i alle prisklasser. Virksomheden er en del af Treasury Wines, som er en af verdens absolut største vin-virksomheder.

 

4. Villa Maria, New Zealand

Større vinhus på New Zealand især kendt for deres sauvignon blanc og pinot noir vine fra Marlborough. Overraskende at se dem så højt på listen.

 

5. Chateau D'Yquem, Bordeaux, Frankrig

Producent af verdens mest eftertragtede søde vin. I dag ejet af LVMH.

 

6. Casillero del Diablo (Concha Y Toro), Chile

Casillero del Diablo kender man herhjemme fra supermarkeder og er en del af Chiles største vin-eksportør Concha Y Toro. Overraskende at se netop denne så højt på listen.

 

7. Ridge, Californien

Måske det kendte vinhus i Californien kendt for vine af en meget høj kvalitet. Fik sit gennembrud for 40 år siden og har siden været konstant i toppen.

 

8. Chateau Margaux, Bordeaux, Frankrig

Første Cru slot fra Bordeaux, som gennem århundrede har haft en af de stærkeste positioner i Bordeaux. Ikke overraskende at se dem her.

 

9. Guigal, Rhone, Frankrig

Det forholdsvis store hæderkronede hus i det nordlige Rhone. Producerer en række af de bedste enkeltmarksvine i Cote Rotie, men har derudover vine i alle prisklasser.

 

10. Cono Sur (Concha Y Toro), Chile

Concha Y Toro må være stolte ved at have to vinhuse på top 10. Cono Sur er et større hus med vine primært i den billigere ende men af ganske flot kvalitet. Igen overraskende at se dem så højt på listen men den kommercielle værdi må have vejet tungt for dommerne.

 

Et par andre placeringer: Chapoutier (11), Tignanello (12), Chateau Latour (13), Petrus (40), Lafite (42).

Læs også: Kæmpe test af Malbec vine

 

8 kommentarer
Vis kommentarer