I dag er det den årlige Gin & Tonic dag

Den internationale Gin & Tonic Dag er nu på vej til Danmark

Gin & Tonic har nu også fået sin dag - nemlig d. 9 april i hele verden. Begivenheden fejres på flere barer rundt omkring i landet i dag.

Gin buldrer derudaf og er nu den spiritus, som vokser mest herhjemme. Der er ingen tvivl om, at Gin og Tonic er blevet folkeeje og har drevet kategorien frem de senere år, men også en række gin lavet til at nyde alene har set lyset, og flere destillerier er på vej med egne eksklusive ginmærker.

Gin, som er en sammentrækning af det franske ord for enebær, genièvre, kommer oprindeligt fra Holland. Opfindelsen tilskrives en professor i medicin, Fransiscus Sylvius i Leiden, der i 1600-tallet benyttede alkohol blandet med enebær som et godt og billigt middel mod nyresmerter. Det spredte sig til England, efter at den nederlandske Wilhelm af Oranje kom på den britiske trone i 1689. Gin blev som andet brændevin solgt på datidens apotek og benyttet mod diverse plager. Tusinder af gin-shops dukkede op over hele England, og der opstod samtidig et marked for korn af dårlig kvalitet, som var uegnet til ølbrygning. I 1740 blev der fremstillet seks gange mere gin end øl, og ud af 15.000 drikkesteder i London var over halvparten gin-shops.  I 1743 drak Londons indbyggere i snit over én liter gin hver i ugen, og i 1751 døde ni tusinde børn i byen af alkoholforgiftning. "Fuld for en penny, døddrukken for to pence, og høet er gratis", stod der på et skilt i en pub i den fattige bydel St Giles. Høet var til at falde om i, og den, som ikke havde en hel penny til at blive fuld for, kunne købe en ginvædet las til at sutte på.

Gin Act, der blev indført i 1736, lagde høje afgifter på handelen for at reducere forbruget og førte til gadeoptøjer. Afgifterne blev gradvis reduceret og afskaffet i 1742. En ny lov af 1751 var mere vellykket: Den pålagde destillerierne kun at sælge til forhandlere med licens, og bragte dermed  gin-forhandlerne under offentlig kontrol.

Gin anvendes i dag mest i aperitif-drinks, så som gin og tonic, dry Martini og Tom Collins – men også i cocktails som Long Island Iced Tea.

Gin kan fremstilles som et biprodukt i destilleringen af whisky. Den sidste del af destillatet i forbindelse med fremstillingen af whisky har for lav alkoholprocent til at kunne bruges til whisky. I stedet bruges den til gin, hvilket fx blev udnyttet af skotterne, der brugte den ekstra indtjening på gin til at betale de høje skatter, som englænderne havde lagt på destillering af whisky. Alle typer gin tilsættes enebær, men nogle producenter tilsætter også f.eks. korianderfrø, lakrids og kardemomme.

Gin & Tonic er en klassisk drink, der kom til verden ved et tilfælde. Det skete i Indien tilbage i 1800-tallet. Her drak soldater i det britiske ostindiske kompagni dagligt kininbaseret tonic for at forebygge malaria. De gjorde så drikken lidt mere lækker ved at hælde et strejf gin i. Dermed var Gin & Tonic blevet skabt.

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.

Hendrick’s Gin & Tonic

6 cl Hendrick’s Gin, 12 cl Fever Tree Tonic, To skiver agurk

Hæld Hendrick’s Gin i et highball glas med is. Tilføj tonic og rør en smule.

Pynt med agurkeskiver.

Læs også: Stortest af Alsace riesling

Læs også: Weekendens bedste øl

9 kommentarer
Vis kommentarer