Annonce:
Annonce:

Kilchoman – den nye whiskystjerne

På besøg hos det nyeste destilleri på Islay

Annonce:
Følg Vin

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet. Læs mere her. Nyt nummer ude nu med tema om røget whisky

Her kan man snakke om at komme godt og grundigt ud på landet. Man kører nordvest ad en en-sporet vej fra Bruichladdich og næsten 10 km uden at se et øje, indtil man kommer til Kilchoman. Ikke kun et destilleri, men en gård med kornmarker, køer og hvad man ellers forbinder med landbrug.

Ejeren Anthony Wills havde en drøm. Han ville lave det første whiskydestilleri på øen Islay i 125 år. Kilchoman blev navnet på Anthony Wills drøm, og efter lange og seje forberedelser gik man i gang med produktionen i december 2005.

Men det skulle ikke være et traditionelt destilleri som de andre på øen, men et farm destilleri hvor man dyrker sit eget korn, gulvmalter og destillerer.

Annonce:

Efter lidt over tre års produktion kom så øjeblikket, som hele whiskyverdenen havde ventet på - den første whisky blev tappet på flasker. Den 9. september 2009 blev whiskyen så frigivet. Modtagelsen var begejstret og Kilchoman blev rost til skyerne alle steder, og alle de første aftapninger blev revet væk.

Der bruges byg fra den lokale farm Rockside, vandet kommer fra en lokal kilde og Kilchoman følger processen meget nøje for at bibeholde den meget høje kvalitet, de første aftapninger viste. Det er lykkedes til fulde. Eller sagt på en anden måde; Anthony Wills havde en drøm og den er gået i opfyldelse.

Succesen var dog så stor, at man var nødt til hurtigt at sætte produktionen i vejret og da mængden af Islay byg er yderst begrænset, var man nødsaget til også at købe færdig malt fra Port Ellen malteriet.

Den første whisky, som Kilchoman aftappede, hed Inaugural Release og blev som sagt frigivet i september 2009. Den blev meget hurtigt udsolgt og bliver anset af whiskysamlere som samlerobjekt og sælges pt. på auktioner til omkring 4-5.000 kr.

Annonce:

Antonys tre sønner George (f. 1985), James (f. 1987) og Peter Wills (f. 1989) er alle aktive i virksomheden, og de senere år har de taget ansvaret for salgs- og ambassadørarbejdet. Næste generation bør derfor være sikret.

Destilleriet er stadig uafhængigt og er delvist ejet af familien Wills og venner, hvoriblandt tæller danske Niels Ladefoged, en dansk forretningsmand, der bor i Suffolk i England.

I øvrigt var eventyret ved at slutte, næsten inden det startede, da sønnerne en dag

blev så optaget af fodbold i fjernsynet, at de fik hældt så rigeligt med tørv på under tørringen af malten, at destilleriet faktisk brød i brand. Men man fik gudskelov branden hurtigt under kontrol.

I dag eksperimenteres der med mange forskellige fadtyper, og man begynder så langsomt at få år nok på bagen i forhold til lagring. Stilen er medium røget med et saltet, let mineralsk præg.

 

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

Fakta:

Start 14. december 2005.

Egen gulvmaltning

Tørv fra en nærliggende tørvemose benyttes. Ppm på malten på omkring 20.

Annonce:

6 washbacks (6000 l) - fermentering ca. 100 timer (normalt omkring 55)

En wash still (3000 l) og en spirit still (1600 l)

 

Destilleriet er et af de to mindste destillerier i Skotland.

Årlig produktion: 120.000 liter alkohol.

 

Der produceres 2 typer malts på destilleriet:

30%: Islay byg, lavet på egen malt.

70%: Laves på 50 ppm røget malt, som købes fra malteriet ved Port Ellen.

 

Specialaftapninger

 

 

Kilchoman Cask strength - Quater Cast matured. 56,9 %. FC Whisky. Pris ca. 700 kr.

Orangetoner i næsen. I smagen er der let røg, krydderier, karamel og salt. Den høje alkohol er velintegreret, og det er en elegant, flot whisky.  90

 

Kilchoman Loch Gorm. 46 %. FC Whisky. Pris ca. 650 kr.

Fyldig med toffee-toner i duften. Masser af julekrydderier, fennikel, orange, salt og vanilje. En let sødme i afslutningen og en flot struktur. Krydret og meget lang afslutning. 93

 

Kilchoman Port cask matured. 55 %. FC Whisky. Pris 849 kr.

Annonce:

Rødlig farve, nærmest rosé-farvet med en duft af jordbær og kirsebær. Parfumeret og brændende umiddelbart i smagen. En sjov blanding af frugt, røg og malt. Meget anderledes og atypisk. Spændende whisky som fungerer ganske godt. 91

 

Kilchoman Sanaig. 46 %. FC Whisky. Pris 459 kr.

Primært lagret på oloroso sherryfade. Intense fadnoter, krydret i udtrykket med vanilje, toast, brunkage, mandler og salt. Fyldig og velbalanceret. Lang eftersmag. 91

 

 

Kilchoman Machir Bay. 46 %. FC Whisky. Pris 399 kr. GODT KØB

En mørk whisky med maltede toner i duften. Mild røg, blomster, let frugtig. Flot struktur med en velintegreret alkohol. 89

 

 

Kilchoman 100% Islay. 50 %. FC Whisky. Pris 649 kr.

Man fornemmer røg i næsen i denne malt med orangeskal, malt, citrus og krydderier i smagen. Den korte fadlagring fornemmes, og det er derfor en lys, lidt stringent whisky. 87

 

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet. Læs mere her. Nyt nummer ude nu med tema om røget whisky

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: