McLaren Vale – Australiens Italien

McLaren Vale må kandidere som et af de smukkeste vinområder og

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Godt 45 minutters kørsel syd for Adelaide finder man McLaren Vale, et af smukkeste vinområder i Australien. Her er både bakker og kyst, hvilket gør diversiteten af de vine, der fremstilles, meget stor. Her finder man både den køligere stil vin og de kraftigere shiraz-vine.

Området blev officielt grundlagt i 1836 af John McLaren, men har før det i årtusinder været det lokale folk, Kauraernes, område. I 1938 blev de første vinmarker plantet af John Reynell og Thomas Hardy, og i 1850 stod de to første vingårde Seaview og Hardy klar. På det tidspunkt blev der produceret tørre rødvine i den kraftige stil, som blev solgt som bulk. Senere var det primært vine i portvinsstilen, og området havde en storhedstid mellem 1920 og 1930, hvor eksporten blev tredoblet. I 1950 så man flere vingårde begynde at flaske vinene selv, og vinturismen blev introduceret. Kælderdørssalget begyndte, og det blev populært for indbyggerne i Adelaide at tage på søndagstur til vingårdene i McLaren Vale.

I samme periode efter krigen kom et boom i specielt indvandrere fra Italien, og området begyndte en større produktion af oliven, mandler, mælk og ost. Og den dag i dag finder man tætte bånd til den italienske kultur i området.

Men det var først i 1970’erne, at der kom alvorligt skub i vinproduktionen og ikke mere end 25 nye vingårde dukkede op inden for få år. Fokus var på vine på grenache, cabernet sauvignon og ikke mindst shiraz. Og i dag er der mere end 80 vingårde i McLaren Vale.

7.412 hektar er plantet med med vin, hvoraf over halvdelen er plantet med shiraz. Men udover shiraz, grenache og cabernet sauvignon eksperimenteres der i dag med vine også på italienske og spanske druer: fiano, vermentino, barbera, montepulciano, nero d'Avola og tempranillo.

I modsætning til Coonawarra, som er kendt for sin terra rossa-jordbund, har McLaren Vale mere end 40 forskellige jordbundstyper og er dermed en af de mest diverse vinregioner. I 2010 blev et detaljeret kort over netop jordbundstyperne de forskellige steder præsenteret af geologerne Bill Fairburn, Jeff Olliver og Wolfgang Preiss.

Klimaet i McLaren Vale er middelhavsklima med varme somre og ikke specielt kølige men regnfulde vintre. Specielt præget af bjergkæden Mt. Lofty Rangers mod øst og strømmen St. Vincent mod vest. I modsætning til Coonawarra og Barossa, som har varmere temperaturer i dagtimerne og køligere nætter, er temperaturen mere ensartet her, hvilket giver hurtigt modne druer og derfor en anden stil.

De højeste vinmarker ligger i 350 m højde i Sellicks og Chandlers Hill, mens hovedparten af vinmarkerne ligger i 50-150 m. Så determineres, hvor tæt markerne er på havet, det har en betydning, hvor højt de end ligger.

Stilen af shiraz vinene varierer meget. Området har tidligere været kendt for kraftige alkoholtunge shiraz-vine, men de senere år er man begyndt at høste tidligere og brugen af fade mere begrænset. Det giver mere saftige og mindre tunge vine i stilen. For de bedstes vedkommende vine i stilen med dem, man ser, fra Cornas og St. Joseph i det nordlige Rhone.

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

Faktabox

Antal vingårde: 80

Vinareal: 7.412 hektar

Produktion: 86% rødvine og 14% hvidvine

Druer:

Shiraz 50% derefter følger Cabernet Sauvignon, Grenache og Chardonnay

Andre (fiona, vermentino, barbera, montepulciano, nero d’avola og tempranillo)

 

8 gode vine fra McLaren Vale

 

Giant Squid Ink Shiraz 2013. 93

Thewinetree.dk / 777 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 15

Sorte bærtoner i duften. Koncentreret i stilen, modne bærtoner, krydderier, peber. 100% ny fade (80% franske + 20% amerikanske). Yderst potent og flot vin.

 

Hitter&Yon Shiraz 2012. 90

Juuls / 349 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 15

Sort peber og en lækker krydret frugt, der dufter dyrt. Blød og syrefrisk mørk frugt med et lækkert fadpræg og god fylde. Fine tanniner og en lang kompleks afslutning. Elegant, balanceret og velkomponeret.

 

Ben Glaetzer Bishop Shiraz 2012. 91

wine.dk / 249 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2023 Alc.: 14,5

Mørk intense bær i duften. Animalsk i udtrykket med blommer, sorte bær, mocca, peber og krydderier. Flot syre og mange lag i vinen. Lang krydret afslutning.

 

Mitolo G.A.M. 2013.

wine.dk 299 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2025 Alc.: 14

En fyldig og yderst velbalanceret shiraz. Har syren og elegancen og alligevel rimelig koncentration. Brombær, peber, krydderier og lette vaniljenoter. Lang eftersmag. 92

 

Two Hands Lily's Garden 2015.

Philipson Wine 300 kr. tilbudspris

Drik: 2017-2025 Alc.: 15

Nyere vinhus fra 1999. Denne vin en af husets bedste opkaldt efter ejeren Michael Twelftree's datter Lily. Meget intens i duften af mørke bær. I smagen brombær, blåbær, kaffe, lakrids, peber og vanilje. Koncentreret men forholdsvis kølig i stilen. Kompleks med mange lag og en lang krydret afslutning. 93

 

d'Arenberg The Dead Arm Shiraz 2011. 91

Erik Sørensen Vin / 380 kr.

Drik: 2017-2025 Alc.: 14,3

R: Violer i duften med massiv bærsmag af solbær, blåbær, brombær, krydderier og vanilje. Yderst intens flot og velbalanceret vin.  Tørre tanniner i afslutningen.

 

d'Arenberg The Laughing Magpie 2012. 91

Erik Sørensen Vin / 220 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 13,9

En mindre del viognier (7%). Intense bærtoner i duften. Krydret, saftig i stilen med kirsebær, krydderier og peber. Velbalanceret. Flot lang afslutning.

 

Hewitsom The Mad Hatter Shiraz 2010. 93

Erik Sørensen Vin / 370 kr.

Drik: 2017-2023 Alc.: 14,5

J: Fantastisk harmonisk og dragende duft af brombærvingummi tilsat lidt røg. Krydret og storladent. Harmonisk og velstruktureret mund med en stor detaljerigdom og kompleksitet. Læskende frisk frugt med vellykket fadarbejde. Velskabt og balanceret vin. Formidabel Shiraz.


Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen