Sådan bliver de nye årgange fra Rhone dalen - del II

De nye årgange er netop blevet præsenteret i Rhonedalen. I sidste uge gennemgik vi den nordlige del af dalen og nu er det så tid til det sydlige Rhone

I starten af marts blev de nyeste årgange præsenteret i Rhone dalen i forbindelse med Decouverts en Valle du Rhone, som er en indkøbsmesse for professionelle som valfarter til området for at møde godt 1000 producenter gennem 4 dage.

Rhône er et af de områder i Frankrig, hvor der sker mest i øjeblikket - især med kvaliteten. Priserne på gode vine er også er steget i Rhône, men alligevel er det måske her, du finder det bedste forhold mellem kvalitet og pris i Frankrig.

Det var i år 2013 årgangen som primært blev præsenteret. Men også en række 2012 og 2011 med længere lagring blev frigivet.  Og lad mig sige med det samme, at 2013 var en svær årgang i Rhonedalen. En kold vinter betød sen blomstring og da foråret var regnfuldt, betød det uharmoniske drueklasser og da sommeren samtidig var forholdsvis kølig gav det problemer med modningen af druerne især i nord. Vinhuset Guigal i nord fortalte blandt andet, at druerne i august kun havde potentielt omkring 8% alkohol. Men en varm og tør eftersommer reddede høsten og kvaliteten i nord endte flot. Både for de røde og hvide vine.

I det sydlige Rhône er hoveddruen Grenache. Men hvor vinene i det nordlige primært består af udelukkende en enkelt drue, er de i syd oftest stukket sammen af mange forskellige druer. Bl.a. må en Chateauneuf-du-Pape vin indeholde 18 forskellige druesorter, ikke at der er nogen der benytter alle men det er set at nogen benytter mere en 10 i deres vine.

Mens man i syd også kæmpede med modningen af især grenache druerne klarede hvidvinene sig bedst her, mens 2013 for de røde må siges at være en middel årgang. Høsten var da også en af de seneste nogensinde og flere var først færdige midt i oktober. Og da der var problemer med at få grenache til at modne ordentligt, betyder det at man vil se mere syrah og mouvedre i blandingerne i 2013.

Læs også om det nordlige Rhone her.

 

Chateauneuf-du-Pape

Grundet udfordringerne med specielt grenache vil man se en række noget anderledes vine i 2013 fra Chateauneuf-du-Pape. Lokalt sammenligner man årgangen med 2006 og 2001 og man vil generelt se mindre koncentrerede vine og også vine med en lavere alkohol end normalt. Potentialet for årgangen vurderer man til omkring 10 år. De hvide Chateauneuf-du-Pape ser dog noget bedre ud og 2013 kan godt vise sig at blive et godt år for disse vine. I år var det dig primært 2012 men flere præsenterede også 2013. Bedste vine var fra Domaine La Barroche, Clos du Mont-Olivet, Domaine de la Mordorée, Chateau La Nerthe, Domaine Pierre Usseglio, Domaine de la Julienne samt Les Clos du Caillou.

 

Gigondas

Vinene fra Gigondas kan godt i nogle år virke meget voldsomme med en høj alkohol. Det køligere 2013 giver dog Gigondas vinene mere friskhed og en lavere alkohol hvilket klæder vinene. Også her har man været tvunget til at benytte mere syrah og monastrell hvilket giver et anderledes udtryk end den klassiske gigondas, som ofte har meget grenache i blandingen. Både 2012 og 2013 blev præsenteret, hvor især 2013 have en bedre struktur. Men begge årgange vil jeg klassificere som middel. Bedste producenter var Domaine de Bouissiere, Santa Duc samt Saint Cosme.

 

Vacqueyras

Ganske pæn årgang og det klæder vinene med mindre alkohol og friskhed i 2013. Det er ikke store gemmeårgange men fungerer fint nu. Bedste producenter var Domaine du Colombier, Alain Jaume samt Domaine de Couroulu.

 

Lirac

Det var et hårdt år for Lirac producenterne som måtte se produktionen gå ned med 20% grundet især problemer med grenache druen. Domaine de la Modoree var de eneste som imponerende mig.

 

Tavel

Tavel er mest kendt for sine rosé vine og det kølige år har været godt for Tavel, om end man kun kunne producere 30% mindre end tidligere. Den lette frugt og især høje syre i druerne gør Tavel vinene lette og elegante i 2013. Prieure de Montezargues samt Domaine de la Modoree leverede nogle spændende vine.

 

Cotes du Rhone

Man skal se sig godt for med Cotes du Rhone og Villages vinene fra 2013. Det er mit indtryk, at der er meget store forskelle. Dels i modningen af druerne og dels i de blends der benyttes. De fleste jeg stødte på var uinteressante enten grønne i udtrykket eller bare sjaskede. Men der var lyspunkter og især Saladin, Remejeanne og Les Clos du Caillou.

 

Andre

Der er mange andre områder men jeg vil siælr fremhæve Ventoux som jeg synes er begyndt at komme særdeles godt efter. Da de ligger inde i dalen beskyttet af det skaldede bjerg var de ikke nær så hårdt ramt i 2013.  I Ventoux gjorde Pesqui det godt. Men det i Rasteau især var Domaine de Crémone.

 

Vil man prøve nogle af de nyere årgange fra det sydlige Rhone kan jeg anbefale, at prøve én af disse:

 

Domaine de Bouissiere Gigondas La font de Tonin 2012, 93 point.

Saint Cosme Gigondas Le Claux 2013. 93 point.

Domaine de Remejeanne Les Genevoni 2011 92 point

Salandin Loi 2011. 91 point

Mourge de Gres Les Capitelle 2011. 92 point

Pesqui Ventoux Quintesse 2012. 91 point

Les Clos du Caillou Les Quartz 2013, 90 point.

Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-pape reserve 2012. 94

Domaine Pierre Usseglio Chateauneuf-du-pape 2012. 92

Domaine de la Mordorée Chateauneuf-du-pape 2012. 92

 

Områderne
Det sydlige Rhone:
Selve det vindyrkede område er betydeligt større end det nordlige Rhône og klimaet er varmere. Den største del af vinproduktionen klassificeres som ’almindelig’ Appellation Côtes du Rhône Contrôllée.
En lidt bedre klassifikation er Appellation Côtes de Rhône Villages Contrôllée. Denne klassifikation dækker over 95 kommuner i området, men det er kun de 16 bedste, der må sætte navnet fra kommunen/byen på etiketten.
Den højeste klassifikation med eget AOC navn er givet til fem byer. Det drejer sig om Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Lirac og Tavel. Det er her de bedste vine produceres i det sydlige Rhône. Det er de røde vine der dominerer bortset fra i Tavel, som udelukkende producerer rosévine.
Klima og årgange
- Der er store forskelle på årgangene grundet det noget køligere klima i det østlige Frankrig.
- Især i det nordlige Rhone skal man kigge godt efter årgangene, medens at man i det varmere syd ser mere ensartede vine.
- Generelt er 2010, 2009, 2006 og 2003 rigtig gode årgange i nord
Maden
- Rhone-vinene er krydrede og kraftige så det skal maden kunne matche.
- Især står lam godt til de sydlige Rhone-vine, mens de nordlige står bedre til oksekød.

Rhone i tal
- Beplantet vinareal: 70.000 ha

- Fordelt på 171 kommuner og mere end 5.500 vinbønder/huse
- Total produktion: 3.1 mio. hl. vin
- Fordeling rødvin/rose/hvidvin: 79%, 15%, 6%

- Solgte i 2014 400 mio. flasker vin i 159 lande

Druerne
I syd er det, udover Grenache-druen, især Syrah, Cinsault og Mourvèdre og de hvide druer Marsanne, Roussanne og Viognier, man bruger. Men mange andre druer dyrkes og benyttes.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere