Sådan ilter du din vin

Hvilken metode skal man bruge til at ilte sin vin. Vi har testet en række af de mest gængse metoder.

Vi udsættes i stor stil for markedsføring af alverdens dingenoter til at ilte vine med. Lige fra specielle dekanteringspropper til karafler med specielle vinpropper. Vi satte os derfor for at teste en række af de mest populære dekanteringsmuligheder for at se om der kunne spores nogen forskel.

Dekantering er en af de mest omdiskuterede og myteomspundne emner inden for vinens verden. Nogen sværger til dekantering, mens andre mener vinene skal udvikle sig i glasset. I Piemonte er det meget almindeligt at ringe dagen før man kommer på besøg i en restaurant og få vinene dekanteret, så de står åbne i en helt døgn inden de nydes. Personligt er det især de unge tanninrige vine jeg dekanterer samt selv ældre Barolo og Nordrhone vine. Om de er tanninrige afhænger oftest af druen og druer som Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Syrah, Barbera og Sangiovese kan ofte have godt af iltning inden servering.

Sådan gjorde vi:

Den samme vin blev brugt til alle de deltagende metoder at ilte på. En ung Nebbiolo fra Piemonte blev udvalgt, da den normalt har hårde tanniner og derfor som ung kan være en del lukket fra flasken. Vinen blev dekanteret gennem hvert alternativ og serveret straks. For at skabe så realistisk en situation, blev en af vinene serveret lige fra flasken og en anden kom i karaffel 10 timer før den skulle smages.

Kom til Franske vindage 26+27 februar i Pressen i København

 


Le Creuset WA-142 Vitesse vinkaraffel. Set til 600 kr. 2 stjerner.

Systemet består af en prop hvorigennem vinen iltes på vej ned I karaflen. Vinen kører dog stort set lige så hurtigt igennem proppen som uden. Konklusionen var at vinen ikke virkede specielt iltet og derfor fremstod meget rå.Le Creuset WA-143 Skænke- og dekanteringsprop. Set til 160 kr. 4 stjerner.

Denne prop placerer man i flasken og kan så direkte serverer vinen som iltes på vejen. Generelt klarer denne sig rigtig flot, vinen virker blødere og der er en tydelig effekt. Fire små stjerner.Almindelig karaffel i 10 timer. 6 stjerner. Karaffel til 50 kr. BEDSTE METODE TIL AT DEKANTERE VINEN

Denne vin blev hældt på en ikke specielt dyr karaffel 10 timer før smagningen og det var tydeligt, at den havde udviklet sig markant mere end de andre. En række meget komplekse toner fra vinen kom frem i denne i modsætning til alle de øvrige.Serveret lige fra flasken. 1 stjerne.

Man kunne sagtens fornemme, at vinen her var meget rå og spids. Men den var ikke markant mere voldsom end en række af de andre metoder. Men alligevel klart den mest tanninrige af de smagte vine.Menu Blade decanting pourer. Set til 100 kr. 4 stjerner.

Denne prop placerer man i flasken og kan så direkte servere vinen som iltes på vejen. Denne havde en ganske god effekt på vinen og havde klart taget toppen af de rå tanniner. Ganske godt alternativ hvis man ikke har tiden til at have den stående i karaffel. Fire pæne stjerner men stadig en del vej til den lange dekantering i karaffel.Menu wine breather. Set til 400 kr. 3 stjerner.

Denne anordning fungerer ved man sætter en prop i flasken og vender den ned i karaflen. Det tager op til 3 minutter at tømme flasken og vinen spredes langt siderne i karaflen. Man fornemmer dog stadig en del tannin stadig og den er kun en anelse bedre end den anden karaffel anordning.Vin-Aire. Set til 199 kr. hos D-wine.dk. 5 stjerner.  BEDSTE APPARAT TIL VIN-ILTNING

Lidt klodset i udseendet og minder mest om et stort snapseglas man sætter på toppen af sin flaske. Men den er nem at benytte og vinen ændrer noget karakter omend det ikke er radikalt. Men den formår at tage toppen af de rå tanniner. Godt alternativ hvis man ikke lige har nået at dekantere vinen før gæsterne kommer.

Læs også: De bedste proptrækkere

Læs også: Julens bedste portvine

6 kommentarer
Vis kommentarer