Sådan laver du de lækreste nytårscocktails

Årets sidste store festaften står for døren, og i den anledning giver vi her en række anderledes bud på nytårscocktails

Følg Vin

Mangler du inspiration til, hvad du og dine gæster skal nyde, når I skåler det nye år ind?
Og er det tid til at finde på alternativer til asti og cava? Så har Nikolaj Brøndsted opskrifterne på tre lækre cocktails.
 
Nikolaj Brøndsted er en af Danmarks bedste og mest anerkendte bartendere med mere end 15 års erfaring. Han har udviklet barkoncepterne og cocktailudvalgene for Umami og Mash-restauranterne, og han er igen i år blandt finalisterne i Diageo World Class, som er verdens største bartenderkonkurrence.
 
Han har sammensat tre cocktails, som tager udgangspunkt i gin, rom og whisky, han blander dem med ingredienser, som er tilgængelige i de fleste supermarkeder.
 
- Jeg foreslår tre forskellige cocktails, der alle er relativt simple, ikke kræver særlig forberedelse og som kan laves med et minimum af udstyr. Jeg foretrækker selv cocktails, som er enkle og elegante. Men hvis du og dine gæster har lyst, så giv den gas. Det er bare cocktails, og det bør som mange andre gode ting i livet ikke tages alt for seriøst, siger Nikolaj Brøndsted.
 
Se ordforklaringer nederst.

Old Cuban
 
Aromatisk og frisk cocktail med balanceret sødme fra en af verdens bedste rom. Et sted mellem en Mojito Royale og en klassisk Daiquiri.
 
4 cl Ron Zacapa 23 Rom
1,5 cl friskpresset limejuice
2 cl sukkersirup
1 stænk angostura aromatic bitters
3 cl tør champagne
10 stk. mynteblade
Skal fra en lime
 
Kom alle ingredienser i en shaker med masser af friske isterninger og shake grundigt i ca. 15-20 sekunder. Double strain over i en afkølet champagneskål eller et cocktailglas uden is. Hæld forsigtigt champagne i glasset og vend rundt med en ske. Garnér med limeskal og mynte.
 
French 75

 
Denne cocktail byder på elegant og syrlig sødme med champagne i hovedrollen og friske citrusnoter i kulissen.
 
3 cl Tanqueray Ten Gin
1,5 cl friskpresset citronjuice
1,5 cl sukkersirup
7-10 cl tør champagne
Grapefrugt til garnering
 
Kom gin, citronsaft og sukkersirup i en shaker med masser af isterninger og shake grundigt i ca. 10-15 sekunder. Strain over i et hvidvinsglas fyldt med isterninger. Hæld forsigtigt champagne i glasset og vend rundt med en ske. Garnér med en grapefrugtbåd.
 
Walk in Milan
 
Denne cocktail sætter smagssansen på arbejde. Frisk med bitter syrlighed og kompleks krydret sødme. Perfekt som after dinner cocktail.
 
4 cl Johnnie Walker Gold Whisky
3 cl Campari
3 cl sød vermouth (f.eks. Dolin Rouge)
3 cl friskpresset saft fra en blodgrapefrugt
Skal fra en blodgrapefrugt
 
Hæld ingredienserne op i en god, solid whisky-tumbler eller et andet lidt bredt glas helt fyldt med isterninger og rør rundt et par gange. Garnér med et twistet stykke blodgrapefrugt.
 
Fem gode råd fra Nikolaj Brøndsted
1) Det er vigtigt at have styr på opskrift og ingredienser, inden du går i gang. Test dine cocktails på kæreste eller venner et par dage før, du skal lave dem til gæster.
 
2) Servér de tre cocktails iskolde, friske og lækre i afkølede glas uden sugerør.
 
3) Is er den mest undervurderede ingrediens. Brug store isterninger direkte fra fryseren. Der går meget til. Jeg bruger en hel frys-selv isterningpose til to – tre cocktails. Overvej at købe isterninger i supermarkedet.
 
4) Prøv dig frem og tag gerne noter undervejs. Det kan være svært at huske den perfekte opskrift, du endte med at finde frem til.
 
5) Det er ikke svært at lave cocktails. Men lidt øvelse, en god cocktailshaker og et centilitermål hjælper dog gevaldigt.


 
Ordforklaring


Straine:
At si. Det, man har i shaker eller mixerglas, hældes op i serveringsglasset gennem en strainer for at sikre, at uønskede stumper af is eller frugt etc. bliver i shaker eller mixerglas.
Strainer: En speciel si, man lægger i toppen af shaker eller mixerglas, ofte med en spiral på kanten, så straineren kan passe i forskellige shakers. En almindelig lille metal te-si kan også bruges.
Shaker:
Alle ingredienser – dog ikke noget med kulsyre – hældes i en shaker, som fyldes med is og rystes ihærdigt, til man bliver træt i armen eller shakeren er godt kold (ca. 10-20 sekunder.)
Twist: Et aflangt stykke frugtskal, man ”vrider” over drinken for at få de aromatiske olier ud.​
   

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+