Sådan laver du den perfekte Irish Coffee

Laver du Irish Coffee på samme måde, som størstedelen af den danske befolkning? Jamen så gør du det forkert og der er så absolut plads til forbedringer. Her får du den ultimative fremgangsmåde til kaffe-klassikeren

Artiklen er fra Gastromand og skrevet af "Eksilsønderjyden"

Irish coffee er en af de helt tunge klassikere, hos store dele af den danske befolkning! Og når man befinder sig i et land, hvor mørke og kulde dominerer, er det jo egentligt ganske forståeligt, at man tyer til varme drikke og alkohol, for at holde vinteren lidt på afstand.

Jeg har selv pendlerkort til Irish Coffee-vognen og har haft det i mange år – og det har jeg sgu været godt tilfreds med! Men hold nu kæft, hvor det ærgrer mig, at jeg ikke løb ind i Dead Rabbit-drengene for lang tid siden. For den Irish coffee de serverede for mig, da de gæstede Balderdash for et par uger siden, slår alle tidligere versioner jeg har smagt med mange længder!

“Dead Rabbit-drengene? Hvem er de?” spørger du! Sean Muldoon og Jack McGarry! Irishmen! Hjernerne bag verdens p.t. anden bedste cocktailbar, The Dead Rabbit Grocery and Grog i New York! Og så er McGarry den yngste modtager af Tales of the Cocktails “International Bartender of the Year” nogensinde. De drenge kan sgu deres shit!

Nå, men tilbage til det vigtige! Rygterne siger, at den første Irish coffee blev serveret af Joe Sheridan tilbage i 1942 og at han havde den perfekte opskrift, som han gladeligt delte og som lød således:

Cream as Rich as an Irish Brogue
Coffee as Strong as a Friendly Hand
Sugar, Sweet as the tongue of a Rogue
Whiskey, Smooth as the Wit of the Land.

Dead Rabbit’s fremgangsmåde er noget mere udførlig beskrevet – og en smule mere kompliceret. Men gør dig selv den tjeneste at lave den. Den er møg-god!

Og hvor adskiller den sig så fra klassikeren? Den brune farin er udskiftet med en sirup, den hårdtpiskede flødeskum er erstattet af en lind og mere flydende version, tilsat en smule Irish liqueur og så afsluttes der med en lidt friskrevet muskatnød…hverken mere eller mindre! Whiskeyen? Jameson Original, som efter sigende skulle være det oprindelige valg til en Irish coffee.

Disclaimer: Respektløse, som vi gastromænd er, har jeg ændret en lille smule på originalen – alt andet ville sgu da være lidt kedeligt, right?

 

Den perfekte Irish Coffee:

Antal personer: 4

Ingredienser

 • 8 cl rørsukker/farin sirup (Kog 1dl vand op med 1,5dl rørsukker og 0,5dl brun farin)
 • 16 cl Irish whiskey (f.eks. Jameson Original)
 • 5 dl god stempelkaffe
 • ¼ l fløde
 • 5 cl Irish Liqueur (f.eks. Baileys)
 • En muskatnød

Tilberedning

 1. Varm dine glas igennem, med noget kogende vand – din Irish skal jo gerne være varm, ikke!
 2. Pisk den køleskabskolde fløde sammen med din Irish liqueur i en iskold metalskål (den må gerne have fået et par timer i fryseren), til du rammer en cremet konsistens. Fløden skal kunne hældes på til sidst, så pisk den endelig ikke for stiv.
 3. Smid sirup, whiskey og kaffe i de varme glas og rør rundt
 4. Hæld forsigtigt ca. 2cm flødecreme ovenpå (kan også gøres med en ske)
 5. Afslut med lidt friskrevet muskatnød

 

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri