Test af whisky fra Campbeltown

Vi kigger nærmere på det mindre whiskyområde Campbeltown og tester 13 whiskyer herfra

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet - læs mere her

På den sydligste spids af halvøen Kintyre ligger Campbeltown. Her har man destilleret siden det 14. århundrede, hvor McVey/Beth familien slog sig ned. De kendte til fremstillingen af spiritus fra arabiske, videnskabelige skrifter. Selv om produktionen på det tidspunkt var til medicinsk behandling, betød det, at da alkohol som socialt element kom frem, var byen allerede et skridt foran alle andre.

I midten af 1800 tallet var der over 30 destillerier i Campbeltown, som alle lavede en kompleks, salt, fyldig og svagt tørvet whisky. Der var så meget gang i produktionen, at man måtte importere byg fra Baltikum, og indtægterne per indbygger var i gennemsnit de højeste i Storbritannien.

Men så løb kulminen tør, folks smag skiftede fra de fyldige whiskyer med stor krop og meget smag til de blødere Speyside whiskyer, og krisen begyndte at kradse.

Dødsstødet for Campbeltown kom, da de tilbageværende destillerier begyndte at forsyne amerikanerne med whisky under forbudstiden. Umiddelbart var det en god idé, men da griske destilleri managers fandt ud af, at amerikanerne var villige til at aftage hvad som helst, begyndte man at sælge dem andenrangs whisky. Herved opstod det rygte, at Campbeltown whisky var noget inferiørt stads. I en branche hvor man lever af at sælge smag og velvære, og hvor ens omdømme betyder ufatteligt meget, var dette ensbetydende med Campbeltown whiskyernes endeligt.

Kun tre destillerier findes i dag i Campbeltown: Springbank og Glen Scotia - der repræsenterer den engang så stolte Campbeltown stil - og det tredje destilleri, nemlig Glengyle (Kilkerran), som begyndte at producere i 2004. Hvor man før i tiden typisk kom til Campbeltown via vandet, er det i dag langs den lange vej fra Glasgow, som Paul MacCartney også kalder "the Long and winding road".

 

Læs hele artiklen om Campbeltown samt om de nordiske whiskyer i Whisky & Rom magasinet - læs mere her

 

Springbank 18 års.  46%. Juuls. 1295 kr.

Mørk og fyldig i næsen med mørke toner og i smagen svesker, mandler, marcipan, orange og vanilje. Mange lang og flot kompleksitet. Lang krydret eftersmag. 93

 

 

Springbank 12 års. Cask Strenght. 53,8%. Juuls. 599 kr.

Den 12 årige flaskes altid cask strenght omkring 53-55%. Noget sprittet i duften. Moden frugtig i smagen med varme krydderier, smør, honning og vanilje. Vinder en del med bare en smule vand. Lang krydret afslutning. 90

 

 

Springbank 10 års.  46%. Juuls. 469 kr.

Lagret på kombination af sherry og bourbon fade. En mild blomstret duft. I smagen orangetoner, lyng, honning og vanilje. En delikat og lækker dram med en lang let brændende afslutning. 90

 

 

Springbank 15 års.  46%. Juuls. 699kr.

Nødder og tørrede frugter i duften. Intens i smagen af mandler, figner, mørk chokolade og vanilje. Rund og balanceret med en lang eftersmag. 92

 

 

Longrow 18 års. 46%. Juuls. 1250 kr.

Intens sødlig let røget i duften. En blød og silkeagtig whisky med orangetoner, varme krydderier, nødder og vanilje i smagen. Mange lag og flot balanceret whisky. Røgen trådt i baggrunden til fordel for elegancen. 94

 

 

Longrow Red. 52,9%. Juuls. 749 kr.

11 år på bourbon fade og afsluttet 12 mdr. på pinot noir fade på new zealandske pinot noir fade. En mørk let rødlig skær i farven. Lidt diskret i næsen med en udtalt røget smag, orangemarmelade, varme krydderier og vanilje. Den høje alkohol mærkes især i afslutningen. Spændende whisky men hvor jeg har svært ved at fange vinfadet. 90

 

 

Longrow Peated. 46%. Juuls. 469kr.

En meget lys og let røget dram i næsen. Frugtig, citrus, røg, krydderier og vanilje i smagen. Meget ligefrem og ikke specielt kompleks. Lidt vandig og høj bræandende alkohol stikker lidt til hver side. 87

 

 

Hazelburn 10 års. 46%. Juuls. 499 kr.

Intens citrus og malt i duften. I smagen mere honning, korn, varme krydderier og vanilje toner. En fed konsistens og den højere alkohol mærkes tydeligere. Lang eftersmag. 90

 

 

Hazelburn 12 års. 46%. Juuls. 595 kr.

Lagret på sherryfade. Orange og vanilje i duften. Blide frugtige toner i smagen, krydderier og honning. Den højere alkohol viser sig specielt i eftersmagen men virker pænt integreret. Savner lidt i eftersmagen. 89

 

 

Glengyle Kilkerran Sherry Wood. 46%. Lago. 465 kr.

En forholdsvis ung single malt men hvor sherry fadet i den grad fornemmes. I smagen nødder, orange som fortsætter i smagen med frugtige toner, krydderier og toastede let sødlige toner. Alkoholen noget brændende i eftersmagen. Lovende men måske en anelse for ung endnu. 88

 

 

Glen Scotia 15 års. 46%. Ca. 550 kr.

Lagret på bourbon fade. Elegant i duften med æblekage som fortsætter i smagen med meget frugtige toner. Krydrede toner især ingefær i afslutningen. 90

 

 

Glen Scotia Double Cask. 46%. Ca. 400 kr.

Lagret på bourbon og afsluttet på PX sherry fade. Orange og toffee i næsen. Meget fyldig i smagen med fudge, karamel, frugtige toner og toast. Olieret tekstur, lang afslutning. 89

 

 

Glen Scotia Exceptionel Rare. 51,5%. Ca. 800 kr.

Specielt udvalgte fade og afsluttet på meget ristede fade. Intens i duften med citrus, krydderier og i smagen frugtig med varme krydderier. Den høje alkohol fornemmes men velintegreret.  91

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet - læs mere her

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere