Annonce:
Annonce:

Julefrokost - den store snapsetest

Snapsen er indbegrebet af dansk frokostkultur og en fast bestanddel til julefrokosterne fra Gedser til Skagen. Vi har testet en række af de mest gængse snapse samt nogle helt nye

Annonce:
Følg Vin

Danskerne har drukket snaps i mere end 500 år, og snapsen er vel en af få ting, vi i dag kan sige er dansk og en del af vores kultur at indtage til det kolde frokostbord.

Og det er vel ganske naturligt, for den gyldne drik er fremstillet af kartofler eller korn tilsat krydderier. Råvarer som er indgroet af dansk landbrug.

Udbuddet af snapse var et fin blanding af gode gamle travere fra især Aalborg Spritfabrik og et par nye danske snapse i skøn blanding med et par nordiske naboer, som især i de sidste årti har haft sit indtog.

Især en række helt nye snapse fra Bornholm med forskellige smage var spændende og viser den innovation der pt. er i gang i den danske spiritusindustri.

Generelt var niveauet højt og ikke mange snapse faldt igennem. Største overraskelse var måske, at en række af de klassiske snapse i den grad stadig holder og appellerer til bredden af snapsenydere.

Annonce:

Vinderne blev Aalborg Juleakvavit men i en i tæt kamp med en håndfuld andre fremragende og spændende snapse.

Vi har testet i alt 23 snapse.

 

Fakta
Snapsens serveringstemperatur er efter smag og behag. Mange danskere foretrækker, at drikke snapsen iskold, hvilket reducerer smagen af produktet. For dem, der ikke synes så godt om snaps, er dette fint, men dem, der vil smage snapsens nuancer, bør servere den varmere typisk 10-12 grader.

 

 

Aalborg Jule Akvavit 2016. 6 stjerner. TESTENS BEDSTE

Intens og så alligevel så elegant. Kommen, koriander og let appelsinpræg i smagen. Den højere alkohol giver en lidt mere brændende fornemmelse men er velbalanceret. Flot kompleksitet og en snaps der kan nydes til mange forskellige retter.

Alkohol procent: 47

Set til omkring 180 kr.

 

 

Aalborg Nordguld Akvavit. 5 stjerner.

En dyrere akvavit lavet på destillat af ægte rav. Tydelig smag af fennikel, sherry, kommen, salt og lidt rosmarin. Lagret på spanske sherryfade hvilket fornemmes og giver en blød og ren snaps i smagen. Kan serveres til kødretterne til frokosten. Flot integreret alkohol.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 164 kr.

 

 

Aalborg Dild Akvavit. 4 stjerner.

Annonce:

En meget klar akvavit uden brug af fadlagring. Frisk i stilen med dild og citron. Tydelig duft af dild og meget frisk i smagen grundet citrus. En elegant og mild snaps velegnet til dem, som ikke er de store snapsedrikkere. Står godt til især æg og rejer.

Alkohol procent: 38

Set til omkring 120 kr.

 

 

Aalborg Grill Akvavit. 5 stjerner.

Grill Akvavit er lagret på sherryfade og fremstillet af ekstrakt af vaniljebønner og destillat af klassiske nordiske akvavitkrydderier og hyldeblomst. En gylden farve og i smagen en let krydret akvavit hvor især vanilje dominerer. Let sødme og en meget blid akvavit som vil stå godt til stegte retter. En god begynder snaps.

Alkohol procent: 37,5

Set til omkring 120 kr.

 

 

Aalborg Krone Akvavit. 4 stjerner.

En krydret akvavit med peber, koriander, kommen og dild i smagen. server den til kødretterne. Pænt balanceret.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 130 kr.

 

 

Ålborg Jubilæums Akvavit. 5 stjerner.

Annonce:

Traditionel snaps dog med mindre brug af fad. Endnu en af klassikerne som stadig holder. Destilleret på dildfrø og med en antydning af anis, vanilje og koriander. En fyldig, fed akvavit, ren i smagen og med en god rundhed der afsluttes flot. Til stegte sild vil den være god ellers til de lidt kraftigere frokostretter.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 143 kr.

 

 

Copenhagen Distillery Julesnaps 2016. 5 stjerner.

Intens i duften med kardemomme og appelsinnoter. En rund og blød snaps med en velbalanceret krydret smag. Meget elegant med en lang lidt varm afslutning. Spændende alternativ og mere 'julet' end de fleste andre juludgaver.

Alkohol procent: 41

Set til omkring 295 kr. (0,5 l)

 

 

Linie Akvavit Christmas edition 2014. 5 stjerner.

Den specielle udgave fragtes som dækslast på en rejse over 4 mdr. og lagres på sherryfade i 30 mdr. hvilket adskiller den fra den almindelige linie. Den er derfor også mere rund og har en fantastisk smag af især krydderier, citrus, vanilje og man fornemmer sherryen. En snaps til ikke for kraftige retter men utrolig flot snaps som selv ikke snapse elskere må falde for.

Alkohol procent: 41,5

Set til omkring 159 kr.

 

 

Linie Akvavit. 5 stjerner.

Annonce:

Man fornemmer klar egetræsfadet i duften. En rund, blød snaps med smag af brunkage, krydderier, citrus og  vanilje. Server den til en stegt sild. Lagret på sherryfade i 18 mdr. hvor en del har været på et skib,  der har krydset ækvator.

Alkohol procent: 41,5

Set til omkring 149 kr.

 

 

Aalborg Porse Snaps. 5 stjerner.

En meget anderledes snaps med markant krydret duft. I smagen porse, rosmarin, vanilje og salt. Meget kraftig og en snaps der bør serveres til kraftige oste. For den avancerede snapsedrikker.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 120 kr.

 

 

Aalborg 1/2 Snaps. 2 stjerner.

Tja hvad skal man sige. Smager som snaps fortyndet med vand og det fungerer ikke. Markedsføres til dem som ikke bryder sig om snaps. Måske skulle de drikke noget andet? Man fornemmer svagt anis, kommen og lette krydderier. Kort eftersmag.

Alkohol procent: 22,5

Set til omkring 90 kr0. (0,5 l)

 

 

Argentum Dild Aquavit . 5 stjerner.

Annonce:

Helt nye akvavit fra Den nye Spritfabrik på dild og markedsført som terroir drevet. Man kan derfor se hvor dilden er dyrket på etiketten. En lavet specielt til brug i cocktails. Markant dild i duft og i smagen en meget frugtig mild snaps med maser af dild, kommen og en del sødme. En rigtig begynder snaps og kan man lide dild kan de fleste lide denne.

Alkohol procent: 40

Set til 199 kr. hos de større kæder for 0,5l.

 

 

 

O.P. Anderson Aquavit Original . 5 stjerner. BEDSTE KØB

Den svenske akvavit som i flere år har været yderst populær herhjemme. Intens i dufte. I smagen kommen, citrus, fennikel og anis. En flot balance og en blid, ren og fyldig akvavit. Lang let sødmefuld afslutning.

Alkohol procent: 40

Set til 140 kr. hos de større kæder

 

 

O.P. Anderson Aquavit Klar. 5 stjerner.

Bortset fra farven som i denne er helt klar i modsætning til den orginale som er let mørk har den lidt mere citruspræg i duft og smag. Den fremstår derfor en anelse mere frisk, omend smagen i de to er meget ens. Måske en anelse mindre krydret i afslutningen.

Alkohol procent: 40

Set til 140 kr. hos de større kæder

 

 

O.P. Anderson Juleaquavit. 4 stjerner.

Annonce:

En juleudgave hvor udgangspunktet er den originale akvavit med tilsat appelsin og cognac for at give den et mere krydret udtryk. Det lykkedes ikke helt da orangenoterne fremstår lidt kluntede og snapsen mister derfor lidt sit rene stringente snit.

Alkohol procent: 40

Set til 140 kr. hos de større kæder

 

 

Snaps Bornholm Chili. 5 stjerner. MEST SPÆNDENDE SNAPS

Let præg af chili i duften. Mere markant i smagen som starter med en let sødme og herefter kommer chilien bragende. En spændende og anderledes snaps som dog kan være svær at sætte til traditionel julefrokost mad. Meget lang og vedvarende eftersmag.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Havtorn, dild og agurk. 3 stjerner.

Meget parfumeret i duften, hvor specielt agurken er dominerende. Noget speciel i smagen, hvor havtornen og agurken i min optik ikke helt harmonerer. Men med en lang blød afslutning.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Figen. 4 stjerner.

Annonce:

Let krydret i duften af ikke overraskende figen. I smagen markant figensmag pakket ind i en sødme og man sidder lidt med fornemmelse af at få en figenstang som dem man fik med som barn i sin madpakke, dog i flydende form med procenter. Spændende men måske mere en stærk likør i stilen end en snaps.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Hindbær, ingefær og granatæble. 4 stjerner.

Røde bærtoner i duften. En forholdsvis tør snaps med de bløde venlige bærnoter og så ingefæren der giver en pæn modstand. Lidt flad og tænker man måske skulle have overvejet at hæve alkoholen for at give lidt mere struktur. Men en spændende sammensætning.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Vanilje. 4 stjerner.

Lette vanilje noter i duften som fortsætter i smagen. Måske lidt en-dimentionel og jeg savner et modspil til vaniljen. Bliver hurtigt lidt kedeligt i længden. Flot afslutning dog.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Blåbær og Citron. 5 stjerner.

Annonce:

Virkelig et blend der fungerer. Lette bærtoner i duften som i smagen for følgeskab af den friskhed som citronen giver. En snaps til dem som ikke er de store snapsedrikkere og som i stedet får friskheden og bærtonerne. Lang frugtig afslutning.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Lakrids. 4 stjerner.

Selvfølgelig måtte der komme en lakrids snaps. Omend det er forholdsvist diskret og flot balanceret. Lakrids kan nemlig være meget dominerende og det formår man flot at tøjle i denne. Savner måske lidt mere bid i den (måske burde man overveje chilien her også). En blød og venlig dram med en mellemlang afslutning.

Alkohol procent: 40

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

 

 

Snaps Bornholm Chili og honning. 4 stjerner.

Sødmefuld i duften. Meget sød og i stilen vil jeg kalde dette mere likør end snaps. En diskret chilitone fornemmes i baggrunden. Blød og dyb i smagen, hvor honningen giver en spændende smag i stil med mjød. Spændende variant men vil have det svært til mad, dertil er den for dominerende i smagen.

Alkohol procent: 40

Annonce:

Set til 250 kr. på snapsbornholm.dk (0,5 l)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: