Rhône-vin rykker frem

I Rhône-vinene finder du Frankrigs bedste forhold mellem pris og kvalitet

Rhône-kanalen skærer sig gennem de smukke landskaber, der lægger jord til nogen af Frankrigs fineste vinproducenter. (Foto: Lonely Planet)
Rhône-kanalen skærer sig gennem de smukke landskaber, der lægger jord til nogen af Frankrigs fineste vinproducenter. (Foto: Lonely Planet)

Rhône er et af de områder i Frankrig, hvor der sker mest i øjeblikket - især med kvaliteten. Priserne på gode vine er også er steget i Rhône, men alligevel er det måske her, du finder det bedste forhold mellem kvalitet og pris i Frankrig.

Vinområdet Rhône strækker sig fra Vienne i nord til Avignon i syd og breder sig på begge sider af Rhône-floden, som har givet navnet til vinområdet. Vinområdet Rhône deler sig naturligt i to - det nordlige og det sydlige område - og vinene fra de to områder er meget forskellige.

Rustikke nord
I det nordlige Rhône er det Syrah-druen, der dominerer for de røde vines vedkommende. Vinene er ofte plantet på stejle skrænter ned mod floden, og jorden er meget granitholdig. Klimaet er en anelse køligere end i syd og sammen med jordbunden, giver det nogle mineralske vine med en flot struktur - meget forskellige fra de marmeladeagtige vine på samme drue fra bl.a. Australien. De bedste og dyreste vine kommer fra Hermitage og Cote Rotie, men vil man finde gode vine til prisen bør man gå efter Croizes Hermitage.

I det sydlige Rhône er hoveddruen Grenache. Men hvor vinene i det nordlige primært består af udelukkende en enkelt drue, er de i syd oftest stukket sammen af mange forskellige druer. Bl.a. må en Chateauneuf-du-Pape vin indeholde 13 forskellige druesorter, hvilket der faktisk er enkelte producenter, der benytter sig af.

Se syv typiske vine fra Rhône her

Se Rhônes distrikter her

Tunge syd
Vine fra det sydlige Rhône er generelt tungere, kraftige og mere solmodne end i nord. Kvaliteten er generelt ganske god, og den har været stigende de seneste år. De store internationale vineksperter er dog også enige om, at man i det sydlige Rhône finder det bedste kvalitets/prisforhold i Frankrig i dag.

Et godt råd er at gå efter en Cotes du Rhône fra en god producent i stedet for en mere kendt Chateuneuf de Pape-vine fra en ukendt.



Klik her for at se her alle anmeldte vine fra Rhone.

Områderne
Det nordlige Rhone:
- Der er syv betydende appellationer.
- Condrieu og St. Peray fremstiller kun hvide vine
- St. Joseph, Cornas og Côte-Rôtie kun fremstiller røde vine.
- I Hermitage og Crozes-Hermitage fremstilles der både røde og hvide vine. Især Hermitage og Cote-Rotie er kendte for store og også dyre vine som konkurrerer med de bedste vine i verdenen.

Det sydlige Rhone:
- Selve det vindyrkede område er betydeligt større end det nordlige Rhône og klimaet er varmere.
- Den største del af vinproduktionen klassificeres som ’almindelig’ Appellation Côtes du Rhône Contrôllée.
- En lidt bedre klassifikation er Appellation Côtes de Rhône Villages Contrôllée. Denne klassifikation dækker over 95 kommuner i området, men det er kun de 16 bedste, der må sætte navnet fra kommunen/byen på etiketten.
- Den højeste klassifikation med eget AOC navn er givet til fem byer.
- Det drejer sig om Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Lirac og Tavel. Det er her de bedste vine produceres i det sydlige Rhône.
- Det er de røde vine der dominerer bortset fra i Tavel, som udelukkende producerer rosévine.

Klima og årgange
- Der er store forskelle på årgangene grundet det noget køligere klima i det østlige Frankrig.
- Især i det nordlige Rhone skal man kigge godt efter årgangene, medens at man i det varmere syd ser mere ensartede vine.
- Generelt er 2006 og 2003 rigtig gode årgange i nord, mens stort set alle nyere årgange på nær 2002 holder i syd.

Maden
- Rhone-vinene er krydrede og kraftige så det skal maden kunne matche.
- Især står lam godt til de sydlige Rhone-vine, mens de nordlige står bedre til oksekød.

Rhone i tal
- Beplantet vinareal: 80.000 ha
- Total produktion: 2.9 mio. hl. vin
- Eksport til Danmark: 4.793.700 l (2009)
- Position i Danmark (markedsandel): 6 (3,7 %)
- Fordeling rødvin/rose/hvidvin: 89%, 9%, 5%

Druerne
- I nord er det kun tilladt at bruge fire forskellige druetyper. Det er de hvide Marsanne, Roussane og Viognier og den røde Syrah.
- I syd er det, udover Grenache-druen, især Syrah, Cinsault og Mourvèdre og de hvide druer Marsanne, Roussanne og Viognier, man bruger. Men mange andre druer dyrkes og benyttes.

0 kommentarer
Vis kommentarer