Prøv Californiens solrige safter

De fleste kender vinene fra The Golden State, Californien - de hører til blandt verdens bedste

En ekstraordinær kold, men mild sommer betød, at vinhøsten kom sent i gang i bl.a. Sonoma Valey i år. Derfor begyndte f.eks. høsten af Pinot Noir-druer, længe før solen stod op. (Foto: AP)
En ekstraordinær kold, men mild sommer betød, at vinhøsten kom sent i gang i bl.a. Sonoma Valey i år. Derfor begyndte f.eks. høsten af Pinot Noir-druer, længe før solen stod op. (Foto: AP)

Det meste amerikanske vin, vi møder i butikkerne, kommer fra Californien. Man laver også vine i staterne Washington og Oregon, men det er ikke meget der eksporteres hertil landet.

Vinene fra Californien er kendt af de fleste og hører til de bedste i verdenen. Det er blevet testet flere gange og bedst kendt er den store blindsmagning i 1976, hvor Californien udfordrede de bedste Bordeaux- og Chablis-vine på de samme druer og til stor overraskelse for især franskmændene vandt smagningen.

Gode, lokale køb
Californisk vin produceres primært på de internationale druer, og især vinene på Cabernet Sauvignon er fremragende, men ofte også dyre. Den lokale Zinfandel-drue er måske det bedste køb, da man kan få ganske hæderlige vine omkring 100 kr.

Det er dog en helt anden vin som dominerer hjemmemarkedet, nemlig en roséagtig vin lavet på netop Zinfandel-druen. Vinen, som kendes som White Zinfandel, er ofte let mousserende og en smule sød i smagen. Den er ikke så alkoholtung og bruges især som en aperitif.

Klik her og se de californiske vindiskrikter

Kig efter Syrah-vine
I de seneste ti år er en række producenter - kendt som the Rhone Rangers - brudt igennem med især Syrah-baserede vine. De er ofte svære at få fat på uden for USA, men er rigtig spændende vine.

Klik her for at se her alle anmeldte vine fra Californien.

Californien i tal
- Beplantet vinareal: 214.884 ha
- Total produktion: 2.390 mio. liter vin
- Eksport til Danmark: 6.4 mio. liter (2009)
- Position i Danmark (markedsandel): 9 (3,6 %)
- Fordeling rødvin/hvidvin: 60%/40 %

Klima og årgange
- De fleste forbinder Californien med masser af sol og varme, men der er stor forskel på bl.a. temperaturer og nedbør - især pga. Stillehavet og bjergene.
- I de seneste år er det dog især 2001, 2005 og 2006, som er fremragende år.

Områderne
Californiens vinproduktion kommer fra seks hovedområder:

- Napa er det mest kendte, det ligger nord for San Francisco og er en turistmagnet. Området er igen underopdelt i AVA’er hvor især Oakville, Rutherfod, Stags Leap og Los Carneros bør fremhæves.

- Sonoma er noget vestligere. Dets bedst kendte underområder er Russian River og Alexander Valley.

- Mendocino County er noget varmere. det er mindre fashionabelt og eksklusivt end Napa og Sonoma.

- Central Valley er det største med næsten 60% af al vinproduktion. Det er primært de billigere vine, som kommer herfra.

- Santa Barbara ligger ikke langt fra Los Angeles. Området er køligere end Napa, især pga. beliggenheden tæt på Stillehavets kølige briser.

- Paso Robles midt i Californien ligger lidt inde i landet og er et meget varmt område kendt for især kraftigere, varme rødvine, særlig på Zinfandel-druen.

Druerne
Zinfandel er den bedst kendte, lokale drue. Vinene er typisk kraftige, frugtige, ikke så koncentrerede og ofte meget alkoholtunge. Bestemt et spændende bekendtskab.

Ellers er det de internationale druer som Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot, der dominerer. Det er således de klassiske, internationale og sikre druer, der anvendes.

Men en række af de nyere druer fra andre kontinenter dukker op - så hold øje med Viognier-, Albarino- og Sangiovese-vine fra Californien.

0 kommentarer
Vis kommentarer