New Zealands vinskatte

New Zealand ligger på den anden side af Jorden - her produceres vine, der nærmer sig verdensklasse

Med bjergene som læskærme mod vest, har New Zealands vinmarker et klima, der minder om det nordøstlige Frankrig. polfoto De elegante og sprøde vine fra New Zealand har lammetævet finere franske i flere blindtest. polfoto
Med bjergene som læskærme mod vest, har New Zealands vinmarker et klima, der minder om det nordøstlige Frankrig. polfoto De elegante og sprøde vine fra New Zealand har lammetævet finere franske i flere blindtest. polfoto

Er man til de elegante og sprøde vine, er New Zealand et godt sted at kigge på.

De sydligste vinmarker i verden finder man netop her - i øvrigt tæt på bjergene, hvor store dele af Ringenes Herre-triologien blev optaget.

Klimaet er her køligt og minder om det vejrlig, man finder i Bourgogne i det nordøstlige Frankrig. Da solen skinner lidt mindre end i traditionelle vinlande tager modningsprocessen lidt længere tid. Det er især denne ekstra modningstid, der er med til at give de ekstra smagsstoffer til druen, der får vinen til at smage af mere.

Klik her og se syv bud på New Zelandsk vin i Danmark

Tæv til Frankrig
New Zealand består af to større øer. På begge øer ligger næsten alle vinmarkerne på østkysten, da det er her, det regner mindst, og solen skinner mest. Det skyldes især bjergene, som skærmer for skyerne, som kommer ind fra vest. Det betyder at markerne ligger i læ og dermed både får mindre nedbør og mere sol.

Det er inden for de sidste 20 år, at New Zealand har produceret vin af international klasse. Det var især vinhuset Cloudy Bay, som landet på vinens verdenskort. Deres vine især på Sauvignon Blanc-druen slog i flere internationale konkurrencer de noget dyrere vine fra især Frankrig, og man fik øjnene op for, at her var et område, som det var værd at holde øje med.

Det er ikke et område, som de øvrige oversøiske vinlande som Australien, Chile m.fl., men et land som klimamæssigt mere var som de europæiske. Her producerede de vine med en bouquet af frugt, blomster og en god syrebalance, som ellers kan være svært at opnå oversøisk.

Høje priser
Senere har tilsvarende vine på især Chardonnay- og Pinot Noir-druerne klaret sig forbavsende flot i blindtest med store Chablis og Bourgogne vine.

Største problem for New Zealand i dag er prisniveauet, som på grund af den lange transport og lønninger, som modsvarer europæiske, holder vinpriserne i top. Når man derudover har et klima som skaber store forskelle fra årgang til årgang, kan det være svært at konkurrere med vine fra især Sydamerika og Sydafrika.

Men kan man holde fast i den høje kvalitet - og især holde fast i at bruge klimaet til at frembringe store Sauvignon Blanc- og Pinot Noir-vine - ser det lyst ud for vinlandet, som ligger længe fra Danmark end noget andet vinland på denne klode.Klik her for at se her alle anmeldte vine fra New Zealand.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen