Loiredalens ukendte vine

Det er ikke ofte man støder på vinene fra Loiredalen og det er i grunden synd for der findes en række især fremragende hvidvine her

Og specielt her i sommermånederne hvor hvidvinene er friske, frugtige og perfekte til fisk og skaldyr. Hvidvinene spænder mellem de lette og knastørre vine til de mere koncentrerede og sødmefulde vine. Rødvinene er ofte spinkle men også meget tanniske og mineralske. Endelig laves der en række gode rosevine især velegnet sammen med mad samt en vifte af fremragende mousserende vine.

Loiredalen løber langs flode Loire og løber over 1000 km. Den starter 50 km vest for Rhônedalen og løber tværs gennem landet og munder ud i Atlanterhavet 300 km ved Nantes. Selve dalen er domineret af imponerende slotte, borge og ruiner og disse har med sin skønhed givet Loire–området dets kælenavn, "Frankrigs have".

Loire inddeles i fire underområder, som fra vest mod øst er; Pays Nantais, Anjou/Saumur, Touraine og Centre-Loire. Mod vest er klimaet mildt, fugtigt og blæsende, mens det længere inde i landet bliver tørrere med et lidt barskere fastlandsklima. Også i jordbunden er der store forskelle hvilket er med til at skabe de forholdsvis store forskelle på vinene mellem de fire underområder.

I Pays Nantals mod vest er det især Muscadet druen som dominerer. Her finder man de frugtige, let citrusagtige og fremragende vine til skaldyr. I Anjou er det derimod især Chenin Blanc druen som benyttes. Vinene er friske, intense og særdeles gode til hvid ikke for kraftig fisk. I Anjou finder man endvidere en række gode rose og rødvine på især Cabernet Franc. Når man bevæger sig østover mod Touraine skifter hovedruen til Sauvignon Blanc. Dette er blomstrede, sprøde og friske vine som egner sig til bare at drikke uden mad eller til en sommersalat.

I Centre-Loire er det især de to appellationer Sancerre og Pouilly-Fume der er kendte. Det er udelukkende Sauvignon Blanc og vinene regnes blandt de bedste i verdenen, hvilket også ind imellem afspejler priserne.

Klik her for at se anmeldelser af vine fra Loire og resten af Frankrig.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen