De sprøde vine fra Rueda

Det er druen Verdejo som dominerer i områder Rueda, som slås med Galicien om at levere Spaniens bedste hvidvine

Kører man 170 km nordvest for Madrid havner man i hvidvinsområdet Rueda midt i det større distrikt Castille et Leon. I Rueda er 72 kommuner fordelt udover et areal på størrelse med Fyn og hvor der produceres primært hvidvine på de 10.720 ha, på den lokale drue Verdejo.

De første indikationer på, at man lavede vin i dette område kom fra det 11 århundrede hvor Kong Alfonso VI gav land til lokale bønder mod at de lavede vin og vel at mærke gav en større andel af vinen til hoffet. Igennem mange århundreder var områdets vine blandt de fineste vine i Spanien. Men mellem 1890 og 1922 ramte vinlusen i det nordlige Spanien, hvilket betød, at over to tredjedele af vinstokken blev ødelagt. Og inden man havde fået sat nye stokke havde man mistet sin position i Spanien til sherry vinene som ikke havde samme problemer og derfor kunne udnytte manglen på vin fra Rueda.

Området tabte derfor terræn, bønderne mistede interessen for at lave kvalitets vin og igennem mere end 70 år var det primært bulk vin som blev produceret og solgt videre.

Først i 1972 begyndte man igen at få øje på områdets potentiale, da Rioja huset Marques de Riscal valgte at opkøbe marker og producere vine i området. Og i 1980 fik området sin officielle DO status.

De fleste marker er centreret rundt om byen Rueda. Et forholdsvis fladt plateau 600 til 780 m over havets overflade og med Douro floden løbende gennem. Jordbunden er alluvial med et højt kalkindhold hvilket gør det velegnet til de grønne druer. Det er lange varme somre, men også kolde vintre som præger området. Nedbøren får man primært i foråret og lidt i det sene efterår. Klimaet er dog rimelig stabilt og der er ikke stor forskel på årgangene. Enkelte år stikker dog ud såsom 2008 og 2010 som er blandt de bedste i de seneste årtier.

Det er den lokale drue Verdejo som dominerer, men senest er man også begyndt at satse en del på Sauvignon Blanc som bruges i blandinger samt Viura som især bruges i de billigere vine.

Kun hvidvine har retten til at bære det officielle DO Rueda stempel. Der er ikke den store forskel på årgangene, da klimaet er meget stabilt. Vinene er generelt meget sprøde med en høj syre og typisk findes smagen af grønne æbler, melon, græs og mineralitet.



Fakta

Vingårde: 62

Region: Segovia and Valladolid

Vin areal: 12,826 ha

Produktion: 55.203 l (i 1000)

Max produktion pr. ha i hl: 56

Blev DO i: 1980

Der eksporteres ca. 19%.



De bedste vine:

Under den spanske vinfestival fik jeg mulighed at smage et godt udvalg af vinene fra Rueda. Her er en række af de bedste.

Bodega Felix Lorenzo Cachazo 2012 (86 point) fra Rosas Tapas til 70 kr.

Bodegas Pedro Escudero Tramoya 2012 (87 point) fra Glud Vine til 79 kr.

Vinos Sanz Finca La Colina Cien x Cien 2012 (92 point) fra thewinecompany.dk til 99 kr.

Bodegas Jose Pariente 2012 (92 point) fra Theis Vine til 130 kr.

Bodegad Menade 2012 (89 point) fra Uhrskov Vine til 85 kr.

Bodegas Blancos de Nieva Pie Franco (93 point) importør ukendt.

Marques de Riscal Finca Montico 2012 (90 point) fra Hans Just A/S til ca. 120 kr.

Belondrade Y Lurton 2011 (94 point) fra Laudrup Vin til 338 kr.



.

0 kommentarer
Vis kommentarer