6 stjerner til weekendens bedste øl

Trappistøl. Her er en række spændende øltips til weekenden

Trods det at Trap­pist­ordenen, der er meget streng munkeorden, så er trappistøl guddommeligt højpotent øl, og nyder man de hellige perler tilbagelænet, kan selv ateister høre englene synge. Der findes kun 11 trappistklostre, seks i Belgien, to i Holland og et henholdvis i Østrig, Italien og USA som brygger øl, der må kaldes trappistøl. Hvis andre bryggerier brygger samme type øl, så betegnes det som klosterbryg eller abbey ale.

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.

Se også weekendens bedste vine her.

 

 

La Trappe Quadrupel

Trappistøl/Quadrupel – 10,0 procent

De Koningshoeven (La Trappe), Holland

75 cl, 39,95 kroner i Coop

 

Halleluja for en herlig øl. La Trappe er det eneste trappistbryggeri udenfor Belgien, men det hollandske klosterøl er fuldt på højde med de belgiske brødres. Quadrupel er munkenes stærkeste øl. Vederkvægende kodeord er fyldig, rund, blød og mild, lettere sød og behagelig bitter. En vinøs oplevelse med behagelige toner af mørk farin, rosiner og blommer. Kort sagt, en øl skabt til nydelse.

 

 

Westmalle Dubbel

Trappistøl/belgisk duble – 7,0 procent

Abdij der Trappisten van Westmalle, Belgien

33 cl, 23 kr. i mange specialforretninger og supermarkeder.

 

Nøddebrun klassiker med flot holdbart skum. En rigtig kaminøl som også fungerer til søde desserter. Storladen frugtig og vinøs aroma med spor af chokolade, dadler, tørrede figner og nødder. Sødmefuld dyb maltsmag i fin balance med humlen. – Men det er som fadøl, at den nøddebrune Westmalle Dubbel fejrer sine største triumfer. Uanset hvad, så skal Westmalle under alle omstændigheder serveres i store pokalformede glas. Superb meditationsøl.

 

 

 

Chimay Blanche

Trappistøl/belgisk trippel – 8,0 procent

Abbaye de Notre Dame de Scourmont-Chimay Belgien

33 cl, 20 kroner i mange supermarkeder

 

Chimay er ultimativt det største trappistbryggeri. Klosterets Blanche, som også kaldes for Chimay Triple eller Chimay Cinq Cents, er en livlig gylden øl med flot kridhvid skumkrone. Både i duft og smag er der aromatiske indslag af frisk gær, nybagt baguette, nelliker, koriander, peber og citrus. En vinøs, tør og sprød oplevelse. Den djævelsk forførende øl er glimrende til lyse lagrede oste – men er også fin til almindelig tilbagelænet nydelse.

 

 

Gregorius Trappistenbier

Trappistøl/stærk belgisk ale – 9,7 procent

Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei, Østrig

33 cl, 35 kroner i specialforretninger

 

De seneste år er der dukket nye trappistbryggerier op i Østrig, Holland, USA og Italien. Østrigske Stift Engelszell, som er et af de nye trappistbryggerier, lancerede deres første øl i 2012. Navnet Gregorius refererer til Dom Gregorius Eisvogel, der var abbed i klosteret Stift Engelszell i 25 år (1925-1950).Trappistøl er en ka­staniebrun og sødmefuld øl med noter af bananer, svesker, mørk chokolade og la­krids – en lidenskabelig og afhængighedsskabende øl.

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.

0 kommentarer
Vis kommentarer