6 stjerner til weekendens bedste øl

Øl, ost og chokolade. Her er en række spændende øltips til weekenden

Øl matcher generelt meget bedre ost end vin – det vil selv mange vineksperter erkende, de siger det bare ikke højt. Ølverdens mangfoldighed matcher osteverdens. Øl til ost er som fløde til jordbær eller ingefær til sushi. Vælger du den rigtige øl til ost, så forstærker øllets styrke, aroma, sødme og bitterhed smagsoplevelsen. Fx spiller øllet sammen med den fede ost, fordi kulsyren renser ganen og vækker smagsløgene.

Chokolade elsker øl. Vin er ofte en misforståelse. Sammen med chokoladedesserter og de mere kraftige mørke chokolader, er de sorte og voluminøse øl en yderst velsmagende affære. Både de søde, ristede og bitre noter i de mørke øl spiller eminent sammen med chokolade. Det er en bitterskøn symbiose. – Men det behøver ikke nødvendigvis at være forfinede håndlavede chokolader, selv en plade god chokolade bliver bedre sammen med en øl.

På Danske Ølentusiasters ølfestival i Lokomotivværkstedet i København i weekenden præsenterede jeg seks øl over temaet: Øl ost, og chokolade. Først tre kombinationer med øl og ost, dernæst tre spændende sammensætninger med øl og chokolade.

Læs også: Weekendens bedste vinkøb

 

New York Lager

Amerikansk lager – 5,2 procent

Nørrebro Bryghus

40 cl, 25,95 kroner mange steder

 

Intens og potent amerikansk inspireret lagerøl når det er bedst. Markant maltkarakter med delikate noter af karamel og korn, samt en distinkt bitterhed takket være brugen af amerikanske humler, der bidrager med indslag af hyldeblomst og citrus. Perfekt sammen med Them Humle er en jysk højlandsost med en fyldig og aromatisk, let syrlig smag. Skorpen er dækket af tørrede humleblomster, som giver en frisk, citrusagtig duft. Den fyldige og let sødlige smag med et strejf af karamel og nødder understøttes eminent af den økologiske lagerøl.

 

 

Fur Renæssance

Brown ale – 6,2 procent

Fur Bryghus

50 cl, 36,95 kroner i Føtex

 

Grundreglen for sammensætning af øl og oste er, at til lyse og lette oste hører lyse og lette øl, til de mere kraftfulde oste hører mørke og kraftige øl. Fur Renæssance er en mørkgylden brown ale, hvor der i både smag og aroma spores klassiske noter af ristet karamel og mørke stenfrugter, der bindes sammen af en elegant røgnote. Renæssanceøllen passer sammen med utrolig mange oste, men en cremet rødkitost, som fx sydfranske Saint Albray, som har fine små huller og en blød og lækker konsistens.

 

 

Master Brew

Stærk lager – 10,5%

Carlsberg

50 cl, 19,95 kr. i mange forretninger.

 

Selvom Master Brew er en gøgeunge i Carlsberg- reden, så er den ikke helt fjoget og er lidt af en nyklassiker. Den blev lanceret ved ølvalget i 1997 i anledning af Carlsbergs 150 års jubilæum. Her vandt Carls Special foran Master Brew, som begge den dag i dag er i fast sortiment. Den korpulente trippel- guldøl har vinøs attitude med masser af blomster og frugt i den krydrede aroma, hvor en let sødlig grovskåren maltfylde dominerer. – God sammen med den italienske blåskimmelost Galbani Gorgonzola Intenso.

 

 

Lottrup US Dark Ale

Brown Ale –6,0%

Royale – Unibrew

50 cl, 19,95 kroner i Dansk Supermarked

 

På samme tid sidste år lancerede Royal Unibrew to nye ølserier med hver tre øl opkaldt efter henholdsvis Ceres’ grundlægger M.C. Lottrup og Theodor Schiøtz, Albanis grundlægger. Sidste efterår blev Lottrup US Dark Ale sendt på markedet som en vinterøl, som er brygget intet mindre end otte malte, fire amerikanske humler og havre. Dertil er den smagssat med lakrids og rundet med muscovadosukker. Både i smag og aroma er der noter af mørke malte, karamel, nødder og frugt. Sammen med den let bitre finale spiller den amerikansk inspirede mørke ale fint sammen med de søde Amidala Dessertkugler, der er chokolade- og hasselnød praliner.

 

 

Madagascar

Vaniljestout – 6,5 procent

Thisted Bryghus

50 cl, ca. 20 kroner  i mange forretninger

 

Spritny øl, der mere eller mindre havde premiere på ølfestivalen. Der er tale om en meget mild stout, som er som indmæsket ved høj temperatur for at opnå en let sødlig og mere fyldig smag. Der er tilsat 2 kg ægte vaniljestænger fra Madagascar i hvert bryg. Kodeord er caffe latte, kandis, kakao og naturligvis vanilje. – Den fløjlsbløde sorte stout ligger ømt i ske med Ecuador, der en 70% chokolade med tørret hindbær fra Lidls chokoladegrossist J. D. Gross. – Men den vil også komplementere mange chokoladedessert, hvor den nem kan erstatte hedvinen.

 

 

Willemoes Porter

Baltisk Porter – 8,5 procent

Bryggeriet Vestfyen

50 cl, 19,95 kroner i Coop

 

Hele Willemoes-serien har været med til at åbne øjnene på mange konservative øldrikkere. Pris og kvalitet hænger fint sammen. Porteren i serien er yderst velafbalanceret med en fedladen ristet karamelsmag. Vedvarende behagelig eftersmag med noter af mørk chokolade, engelsk lakrids og kaffe. Det til trods for, at bryggeriet fornylig sænkede alkoholprocenten fra 9,8 til 8,5. – Den storslåede sorte eliksir bør nydes afslappet, eller prøv den gerne sammen med en flødebolle – med eller uden kokos. – Det er intet mindre end en sexet øl- og chokoladeoplevelse.

 

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.

 

1 kommentar
Vis kommentarer