6 stjerner til weekendens bedste øl

Amarikanerøl. Her er en række spændende øltips til weekenden

I dag kan jeg fejre 10 års jubilæum som ølanmelder på Ekstra Bladet. Det er i gennem tiden blevet til rundt regnet 500 ølanmeldelser. – Men 10 års jubilæum eller ej, så har alting en ende, og denne ølanmeldelse bliver den sidste fra min hånd i denne omgang. – På den anden side, 10 år skal også fejres, og det bliver det med en række fantastiske amarikanerøl fra Amager Bryghus.

Amager Bryghus har skabt en ny velsmagende tradition. Op til Copenhagen Beer Celebration, der som regel afholdes i begyndelsen af maj, inviterer Amager Bryghus en række højt profilerede amerikanske håndværksbryggerier, der deltager i CBC, til at være med til at lave samarbejdsbryg. – Amager Bryghus præsenterer resultatet på en festlig lørdag, tæt på USAs uafhængighedsdag, den 4. juli, sammen med amerikanerbiler og Bluegras Music.

 

 

Swole Mole

Tørhumlet Imperial Pilsner – 7,0 procent

Amager Bryghus

50 cl, ca. 50 kroner i specialforretninger

 

Støvet tisgul guldbajer er måske ikke den mest flatterende beskrivelse af en øl. Men Swole Mole, der er brygget sammen med Three Floyds fra Indiana, smager sgu godt. Øllen der er beriget med de amerikanske Hercules, Eldorado, Jarrylo og Chinook, minder mere om en traditionel amerikansk IPA end en stærk humlet pilsner. Kodeord er spinkel karameliseret maltkrop, noter af hø, hamp og citrus. – Muskuløs fyraftensbajer med masser af velgørende bitterhed.

 

 

 

Darkest of Suns

Spiced Black Saison – 6,3 procent

Amager Bryghus

50 cl, ca. 50 kroner i specialforretninger

 

Den korte beskrivelse af Darkest of Suns, som er brygget i samarbejde med Stillwater fra Maryland, er at det er en sort krydret øl af typen saison. – Normalt er en saison en lys øl, men amagerdrengene og deres venner fra Maryland har lavet en kulsort udgave som er krydret med sorte peberkorn og enebær. – Men er det så en saison? – Definitioner er ligegyldige, når øllet smager godt. – Både i smag og aroma er der noter af let sødmefuld mørkristet malt, som ligger i ske med de krydrede noter af karamel, enebær, peber og saisongær. – Alternativ, men yderst velgørende saison.

 

 

Game of Arms

Imperial Licorice Porter – 8,2 procent

Amager Bryghus

50 cl, ca. 50 kroner i specialforretninger

 

Der er normalt ikke så pokkers meget imperial over en porter på 8,2%. – Men Game of Arms, som er brygget sammen med Cigar City fra Florida, er en særdeles fyldig og velhumlet porter, takket være generøs brug af humlerne Columbus, Vanguard, og Centennial. Derudover er porteren med held tilført rålakrids. I den sorte øl, som har et flot caffe latte-farvet skum, er der noter af ristet rugbrød, kaffe, chokolade og selvfølgelig lakrids. Glimrende som digestive. – I øvrigt blev Cigar City fornylig opkøbt af kapitalfonden Fireman Capital Partners. – Amager Bryghus går en anden vej. De leder efter en entreprenør, som vil bygge et bryghus, hvor amagerdrengene kan leje sig ind, for så senere at købe det.

 

 

 

Linda – The Axe Grinder

Oaked Imperial Red IPA – 9,0 procent

Amager Bryghus

50 cl, ca. 50 kroner i udvalgte forretninger

 

The Axe Grinder er brygget med Linda Haug. – For to år siden fik Lindas mand Todd fra Surly Brewing Company i Minnesota brygget en øl på Amager Bryghus kaldet ”Todd – The Axe Man”. Så er det vel kun rimeligt at økseslibende Linda også får sin egen øl... Den mørkrøde IPA er krydret med Honey comb oak (en slags aroma-eg som er formet som noget der minder om bitavler) og humlerne Amarillo, Simcoe og Columbus. Resultatet er en voluminøs IPA med masser af frugt- og maltnoter, garneret med friske noter af tropefrugt, især grape og citrus. De 9 procent luner og en vedvarende behagelige bitter finale binder alle smagskomponenterne elegant sammen.

 

 

The Lady of Cofitachequi

IPA – 7,0 procent

Amager Bryghus

50 cl, ca. 50 kroner i udvalgte forretninger

 

The Lady of Cofitachequi er brygget i samarbejde med Fonta Flora Brewery fra Morganton, North Carolina. – For 500 år siden var regionen en vigtig brik i den amerikanske historie, da området var hjemsted for flere indfødte amerikanske høvdingestammer. Kort fortalt er øllen opkaldt efter høvdinginden The Lady of Cofitachequi, som efter fangenskab var med til at nedkæmpe spanierne. – Som øl er der tale om en yderst velkomponeret IPA, hvor de tilsatte humler Amarillo, Simcoe og Citra bidrager med en masse noter af fyrrenåle, mango, appelsiner, grapefrugt og blomster. En smækker maltkrop tilfører den ravgyldne øl med det kridhvide skum toner af flute og karamel. – Så alt i alt en underskøn høvdinginde, som kan forføre mange øl- aficionados.

Kom til stor oversøisk vinfestival 28+29 oktober - læs mere her.

Kom til stor spansk vinfestival 23+24 september - læs mere her.

Kom til Whisky & Rom festival 9+10 september - læs mere her.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.