Annonce:
Annonce:

Abrikoslunden der blev et anerkendt vinområde

Vi sætter fokus på Crozes-Hermitage

Annonce:
Følg Vin

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks vinmagasin DinVinGuide og SpritNyt - klik her for at læse mere.

Hele vejen rundt om Hermitage, på de små høje, som støder op til selve Hermitage i syd, øst og nord, ligger den store appellation, Crozes-Hermitage, hvis areal hele tiden øges.

Crozes-Hermitage blev stiftet i 1937. Den var dog begrænset til en enkelt kommune, hvor den bar navnet, grundet anseelsen den havde opnået takket være nogle jordlodder fastholdt som AOC Hermitage. Men det var først i 1952, at dekretet kom til at omfatte de ti andre omkringliggende kommuner. Gennem mange år var dette område hovedsagelig dækket af frugtplantager (center og syd) eller af brakmarker (nord). Det var først efter appellationen blev udvidet, at vindistriktet voksede.

Annonce:

I dag er Crozes-Hermitage det største af de nordlige appellationer og strækker sig over 11 kommuner i Drôme-departementet ved Rhônens venstre bred, nord, syd og vest for byen Tain-l’Hermitage. Der produceres stadig meget frugt og især abrikoser, men da konkurrencen fra især andre lande er vokset, er mere og mere blevet omlagt til vinproduktion.

Som i Hermitage er det også her syrah, som bruges til de røde vine, og marsanne og roussanne til de hvide vine. Især den røde Crozes-Hermitage har vundet ind i de senere år på grund af en øget kvalitet og et øget fokus fra en række unge vinmagere.

De bedste Crozes-Hermitage-vine kommer fra de bakkede skråninger omkring Gervans i nord og Mercurol øst for Hermitage. Jordbunden er formet af tykke lag af valsede skærver fra forskellige istider blandet med rødler og har formet relativt flade overfladeforhold, der kaldes plateauer eller terrasser. I nordvest finder man terroirer, hvor bjergsidernes overfladeforhold er ret stejle. Mod Larnage og Crozes-Hermitage er det en stenet terrasse dækket med løss eller hvidt kaolinsand; de nordlige kommuner (Erôme, Serves og Gervans) er beliggende på granitjorde, der ligeledes er dækket af løss.

Annonce:

Crozes-Hermitage vinene er som regel klar til at blive nydt efter 2-3 år på flaske, men de bedste vine kan lagre helt op til 10 år i gode årgange. Den hvide Crozes-Hermitage vin kan, hvis den er vellavet, være et spændende bekendtskab. De har som unge fremtrædende aromaer af citrus og hasselnød og bør typisk nydes inden for 3-5 år.

For at sætte størrelsen i perspektiv produceres der her tre gange så meget som i de andre områder i nord tilsammen. Områdets vine er kvalitetsmæssigt ikke på højde med de øvrige områder, men ser man sig for, er der gode køb. Og da 2015 er ganske flot, kan man med fordel rette blikket mod områdets vine.

 

 

10 gode vine fra Crozes-Hermitage

 

Domaine des Grands Chemins Crozes-Hermitage 2015. 90

Vinspecialisten | 275 kr.

Masser af sorte bær i smagen med peber, krydderier og vanilje. Pæn og vellavet vin med en flot afslutning.

 

Cave du Tain Les Hauts du Fief Crozes-Hermitage 2014. 90

Ukendt | ca. 250 kr.

Masser af intensitet i duften. 12 måneder på fad. Krydret i udtrykket med en pæn længde og dybde.

 

Paul Jaboulet Aine Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2015. 93

Vinoble | 495 kr.

Annonce:

Røde bær og peber i duften. Imødekommende, flot vin, hvor frugten står knivskarpt. Pæn intensitet og en lang afslutning. En af de bedste Crozes vine fra 2015.

 

Domaine Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2015. 91

Philipson Wine | 150 kr. tilbudspris

Masser af røde bær i næsen. Pæn koncentration og masser af bærnoter, lakrids og peber i smagen. Velbalanceret med en let animalsk afslutning.

 

Alain Graillot Crozes-Hermitage Le Guiraude 2015. 94

Bichel | 400 kr.

Intens i smagen med røde bær, lakrids og pebernoter. Mineralsk i udtrykket med en flot koncentration og længde.

 

Domaine Combier Crozes-Hermitage 2016. 91

Domaine Brandis | 199 kr.

Økologisk vinhus med hovedvægten af markerne i Crozes. En ren og frugtig vin med masser af røde bær. Saftig i udtrykket med en pæn afslutning.

 

Melody Crozes-Hermitage Etoile Noir 2015. 91

Thewinecompany.dk | 150 kr. tilbudspris

Fra 40 år gamle stokke og 12 måneder på fade, heraf en mindre del nye. Fyldig og samtidig elegant vin med sorte kirsebær, peber og vanilje noter. Krydret afslutning.

Annonce:

 

Domaine les Bruyères Crozes-Hermitage Le Croix 2015. 93

Bichel | 250 kr.

Koncentreret med animalske noter. Sorte kirsebær, peber, krydderier og vanilje i smagen. Lang, krydret afslutning.

 

Emmanuel Darnaud Crozes-Hermitage Les Tros Chenet 2015. 92

Erik Sørensen Vin | 200 kr. tilbudspris

Fra marker lige syd for byen Tain. Flot koncentration og masser af bærnoter. Elegant i udtrykket med en pæn kompleksitet i smagen. Lang afslutning.

 

Yann Chave Crozes-Hermitage 2015. 92

Vinens Verden | 219 kr. tilbudspris

Masser af sorte bær i duften. En koncentreret flot vin mere varm i stilen med krydderier, lakrids og peber. Vellavet med en krydret afslutning.

Kom til Franske vindage 1+2 marts 2019

Kom til stor Italiensk vinfestival 29+30 marts

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: