Rioja overvejer en-primeur model

Det klassiske vinområde i Spanien overvejer at gå Bordeaux i bedene og sælge deres vine før de frigives.

Det er vinhuset Contino som i samtaler med Drinks Business, har afsløret planer om at lave et tilsvarende system til det man gennem flere hundrede år har haft i Bordeaux. Et system, hvor man tillader vin pressen og købmænd, at smage og købe vinene selvom de stadig er på fade eller ikke har ligget længe nok på flaske til at blive frigivet. Fordelen for producenten, er at få kapital bundet i vinene på et tidligere tidspunkt end normalt. Samt endvidere at kunne skabe en mulig ”hype” omkring gode årgange som vil påvirke efterspørgslen. En tendens man blandt andet har set i Bordeaux senest med årgangen 2009 og 2010.

Det er i første omgang Contino huset samt naboerne Remelluri, Artadi og Eguren familien som vil stå gå sammen om et en-primeur system. I dag er der få huse som tilbyder vine fra Rioja en-primeur på specifikke markeder. Men der mangler en større koordineret opbakning, hvis man skal arbejde med en større event som i Bordeaux, hvor journalister og vinkøbmænd fra hele verden, hvert år i april, smager og vurdere seneste årgang.

Og måske er det netop et en-primeur system, det der skal til i Rioja, som gennem mange år har sloges med et brakket ry for at have meget klassiske fad prægede vine. Og hvor selv de bedste vine har haft svært ved at markere sig blandt de bedste vine i verdenen.

Et egentligt en-primeur system kræver dog opbakning fra det lokale Consejo i Rioja og her er man mere skeptisk i forhold til at skabe et sådant system. Det kan nemlig komme til at tilgodese de mindre meget kvalitetsbevidste producenter og skade det mere bredde salg af Rioja vine, som trods alt står for langt størstedelen af salget fra området.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere