Bordeaux-boomet er helt slut

'Premier cru'-vinene har mistet en tredjedel af deres handelsværdi på et år

Florence Cathiard med sin mand Daniel. (Foto: Chateaux Smith Haut Lafitte).
Florence Cathiard med sin mand Daniel. (Foto: Chateaux Smith Haut Lafitte).

De fleste premier cru-producenter i Bordeaux havde svært ved at få armene ned efter at fænomenale årgange i 2009 og 2010, samt en stigende efterspørgsel på de dyre dråber, sendte priserne på raketfart.

Nu har hverdagen meldt sig, og finanskrisen er for alvor tjekket ind i vin-distriktet, der har måtte tilpasse priserne til den nye virkelighed.

Ifølge 'Liv-ex Fine Wine Indices', der følger handelspriserne på nogle af de mest hæderkronede Bordeaux-mærker som Haut Brion, Lafite, Latour, Margaux og Mouton Rothschild, har premier cru-vinene fra distriktet, mistet en tredjedel af deres handelsværdi siden august sidste år:

Læs også:

Se også: Direktør-skifte i toppen af Bordeaux

- Dagens marked viser alle tegn på ekstrem stress. Antallet af bud er historisk lavt og afkastet af investeringer i vin - set over de sidste fem år - er ligeledes tæt på at være historisk lavt, vurderer direktør i Liv-Ex, Justin Gibbs, overfor CNBC.

Ifølge Florence Cathiard, medejer af premier cru-slottet Chateaux Smith Haut Lafitte, er der ikke umiddelbar udsigt til, at priserne foreløbig kommer på niveau med 2009 og 2010:

- I 2009 og 2010 steg priserne voldsomt. Sidste år måtte jeg sænke prisen med 41 procent og vi er nødt til at være opmærksomme på markedet, forklarer Cathiard overfor CNBC. Hun angiver en halvsløj årgang 2011, samt mindre efterspørgsmål på det kinesiske marked, som de primære årsager til det generelle prisfald på markedet :

Læs også:

Se også: Kineser køber op af det allerhelligste

- Kineserne køber ikke så store mængder længere. For et par år siden opkøbte de alt fra Frankrig - de ukendte vine - de mindre gode vine og de helt store navne. Den store efterspørgsel pressede priserne op. I dag har kineserne fået en langt bedre forståelse for vin-kulturen. Nu er de mere selektive med, hvad de kommer i glasset, og på langt sigt vil det være til fordel for top-producenterne i Bordeaux, vurderer hun.

Læs også:

Se også: De vanvittige priser på Bordeaux er slut

Også når det kommer til den kommende Bordeaux-årgang 2012 er Florence Cathiard optimist:

- Det bliver ikke en stor årgang, men en udmærket årgang. Juli var kold og med masser af regn, men nu er vejret blevet bedre, og vi forventer stadig, at kunne høste nogle meget velsmagende druer.

0 kommentarer
Vis kommentarer