Rhône-bønder protesterer mod tv-mast

Klar til at blokere vejene for at forhindre opførelse af tv-mast på Hermitage-bjerget

Michel Chapoutier vil arbejde på at forhindre, at der bliver opført en 18 meter høj tv-mast klos op ad den berømte La Chapelle-mark.
Michel Chapoutier vil arbejde på at forhindre, at der bliver opført en 18 meter høj tv-mast klos op ad den berømte La Chapelle-mark.

Planer om at opføre en 18 meter høj tv-mast på det sagnomspundne Hermitage-bjerg i Rhône, har fået vin-producenterne på stikkerne, og der er varslet forskellige former for protester.

Det er medieselskabet ITAS TIM, der har købt et lille stykke jord i AOC Crozes Hermitage ganske tæt på den berømte vinmark Hermitage La Chapelle.

Den mark er ejet af Caroline Frey, der også ejer vinhuset Paul Jaboulet Ainé og det historiske Saint Christophe-kapel, der ligger kun 50 meter fra det sted, hvor masten tænkes opført.

Læs også: Vintest -

Se også: Sommerens bedste Box vine

Hermitage-bjerget er i gang med at søge om at blive fredet af de franske myndigheder, hvilket er skridtet før en optagelse på Unescos verdensarv-liste. Caroline Frey og de øvrige modstandere af tv-masten frygter, at masten vil skæmme bjerget rent æstetisk, at den vil være en hindring i forhold til ansøgningen om fredning, og endelig at masten vil skade turismen.

- Vi var ikke klar over, at der skulle opføres en tv-mast, før det var for sent. Det er en borgmester fra AOC Crozes Hermitage, der har solgt jorden til tv-selskabet. Vi går til retten i Grenoble med en formel protest i næste uge, siger Caroline Frey.

Læs også:

Se også: Dansk vinhandler 'knockoutede' Systembolaget

Hvis ikke Retten i Grenoble kan hjælpe Frey & co., tager de mere drastiske midler i brug.

- Vi er klar til at blokere vejene op til det sted, hvor masten skal opføres. Hvert år besøger tusinder af turister det berømte Hermitage-bjerg, og det udgør en meget stor andel af den lokale økonomi, det skal ikke ødelægges af en tv-mast, siger Frey.

Også den kendte producent Michel Chapoutier, der er præsident for Syndicate d’Hermitage, er klar til at gøre modstand mod planerne.

- Hermitage er Syrahs fødested. Dette bjerg er det eneste sted i Frankrig, hvor alle geologiske tidsaldre er repræsenteret i områdets terroir. Det er samtidig den ældste vinmark i Rhône-dalen. Det er utænkeligt, at vi ikke vil beskytte den, siger Chapoutier.

ITAS TIM fastholder, at den officielle to måneder lange indsigelsesperiode udløb den 9. maj, og at selskabet regner med at begynde opførelsen af masten i slutningen af 2012.

Læs også:

Se også: - De er hippier ude af trit med virkeligheden!

Masten er blot en af 200, der skal opføres de kommende år som en del af den franske regerings forsøg på at give franskmændene adgang til hurtigt internet og digitalt fjernsyn.

- De fleste andre sendemaster er fra 30-42 meter høje, så den på Hermitage-bjerget bliver af beskeden størrelse. Jeg respekterer vin-producenternes ret til at udtale sig, men der er ikke noget at diskutere. Vi ejer jorden og har byggetilladelsen, så der er ikke noget at rafle om, siger den administrerende direktør for ITAS TIM, Jean-Claude Duffaud .

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen