Overvejer forbud mod papvin

Norsk regeringsparti på krigsstien mod bag-in-box-vine

Kjersti Toppe fra det norske Senterpartiet deler ikke den unge mands kærlighed til papvin. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)
Kjersti Toppe fra det norske Senterpartiet deler ikke den unge mands kærlighed til papvin. (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)

I forlængelse af en netop offentliggjort rusmiddelredegørelse er Kjersti Toppe fra det norske regeringsparti, Senterpartiet, ude med riven efter bag-in-box-vine, skriver norske Dagbladet.

Kjersti Toppe er næstformand for Stortingets sundhedsudvalg, og hun ønsker en debat om et eventuelt forbud mod vin på bag-in-box.

- Papvin kan føre til et øget forbrug, fordi det giver anledning til at tage et eller flere glas vin oftere, fordi man ikke behøver at åbne en flaske, men blot kan tappe fra boxen, lyder det i regeringspapiret om rusmidler.

Læs også:

Se også: Danmarks bedste grillvine

I 2009 udgjorde papvin 55 % af det samlede vinsalg i Norge.

- Jeg mener, vi skal åbne for et forbud mod salg af vin på bag-in-box. Jeg er klar over, at det er et voldsomt indgreb, men vi må kunne debattere det som et led i at dæmpe købet af store mængder alkohol, siger Kjersti Toppe til Bergensavisen.

Hun er klar over, at et decideret forbud vil være svært at komme igennem med, men så vil hun have hævet afgifterne, så det bliver dyrere at købe en box med tre liter vin frem for en enkelt flaske med 0,75 liter.

Læs også:

Se også: Champagne-vinmarker ødelagt af hagl

Rusmiddel-ordfører for oppositionspartiet, Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos mener, at det er småligt at ville forbyde papvin.

- Regeringen tolker tallene forkert. Det er blevet mere og mere almindeligt at tage sig et glas vin til aftensmaden - også i Norge. Men selv om vi køber mere vin, behøver det ikke udgøre et problem i befolkningen, siger Kjos til Dagbladet.

Kjersti Toppe mener, at Norge har et helt særegent problem med det store forbrug af vin bag-in-box.

- I resten af Europa drikker de mindre og mindre, mens vi i Norge blot drikker mere og mere, siger Kjersti Toppe, der selv har været afholdende siden nytår.

Læs også:

Se også: Danske studerende i prestigefyldt finale

Thomas Breen fra det største regeringsparti, Arbeiderpartiet, siger dog, at Toppes forslag alene er med til at skabe støj i forhold til regeringens rusmiddel-rapport, og at forslaget har ingen gang på jord.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen