Har tabt 908 mio. på vin-konkurser

Risikabelt at investere i vin hos de forkerte

Konkursryttere i vininvesterings-branchen har kostet britiske investorer omkring en millard kroner over de sidste fire år. (Arkivfoto: Colourbox)
Konkursryttere i vininvesterings-branchen har kostet britiske investorer omkring en millard kroner over de sidste fire år. (Arkivfoto: Colourbox)

Britiske investorer i vin i den øvre ende af spektret har over de sidste fire år tabt omkring 908 millioner kroner på vininvesterings-firmaer, der er gået neden om og hjem, vurderer en ekspert for decanter.com.

Fælles for mange af investorerne er, at de uden at have nogen særlig indsigt i vin har betroet sælgere med snakketøjet i orden deres opsparing til pension, hvorefter sælgernes vininvesteringsfirmaer for en stor dels vedkommende er krakket, uden at der har været aktiver til at dække investorernes indskud.

Læs også:

Se også: Vinkunder ladt i stikken

Nedim Ailyan fra firmaet Abbott Fielding, der er kurator i boet efter de krakkede vininvesterings-firmaer Beaumont Vintners og Bordeaux UK vurderer, at 50 lignende konkurser har kostet investorerne op mod 908 millioner kroner.

En investor fortæller om forløbet med Bordeaux UK til BBC Radios forbrugerprogram Money Box:

- Min viden om vin er ikke stor, men jeg blev ringet op af en meget, meget veltalende og overbevisende repræsentant for Bordeaux UK, som over tre år fik mig til at investere 1,6 millioner kroner i vin. Pludselig en dag fik jeg et meget kort brev fra firmaet, hvor det fremgik, at firmaet på grund af udefinerede ‘administrative problemer’ stod over for likvidation.

Læs også: Vintest -

Se også: Konfirmationsbobler

Det er endnu ikke påvist, at der er foregået uregelmæssigheder hos Beaumont Vintners og Bordeaux UK, men det er kendetegnende for en stor del af den mindre regulerede del af vininvesterings-branchen, at der foregår masser af svindel.

I januar sidste år blev direktøren for firmaerne Templar Vintners Ltd og International Wine Commodities Ltd., Benedict Moruthoane, fængslet i 7,5 år for at snyde investorer for ni millioner kroner, som han modtog fra investorerne uden at købe én eneste flaske vin.

I juli 2011blev Paul Craven fra Bordeaux Wine Trading Ltd og Oseghale Hayble fra International Wine Commodities Ltd idømt seks og fem års fængsel for at tage mange millioner pund fra investorer, som i henhold til aftalerne med investorerne skulle bruges til at købe Bordeaux 2005 en primeur, men heller ikke i disse tilfælde blev der købt en eneste flaske til at dække investorernes indskud.

Læs også:

Se også: Rioja i top i 2011

Nedim Ailyan har været kurator i foreløbig otte konkursboer efter vininvesterings-firmaer, og anslår som tidligere nævnt, at investorernes tab de seneste fire år kan være tæt på en milliard kroner.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere