Dansk Bordeaux i 25 år

Peter og Flemming Jørgensen gjorde Bordeaux-slot til folkeeje

Der er sket meget, siden brødrene Flemming og Peter Jørgensen i 1985 købte Château de Haux.
Der er sket meget, siden brødrene Flemming og Peter Jørgensen i 1985 købte Château de Haux.

Brødrene Flemming og Peter Jørgensen har stolte vintraditioner i blodet. I 1985, mens de endnu ejer den fornemme Knud Jørgensens Vinhandel på Strandvejen 100 i Hellerup, køber de det faldefærdige bordeauxslot Château de Haux og sætter det på aktier. Det skulle vise sig at være en god investering i fremtiden. De gyldne dage for den traditionelle vinhandler, der selv importerede, tappede og solgte til sine kunder var talte. Supermarkederne tog têten med storkøb og lave priser til et stadigt stigende dansk vinpublikum.

25 år efter købet af Château de Haux fortæller Peter og Flemming Jørgensen deres historie i bogen 'Fra Landevejskro til vinslot'. En vinmæssigt spændende og informationsmættet historie om den første vinhandel Peter Christian Jørgensen åbnede på Nørrebro i 1872, ført videre og udviklet til perfektion af efterfølgende generationer, så familien fortsat i dag er aktiv på den danske vinscene.

Læs også: Vintest -

Se også: Påskens vine

Den første prisliste fra Peter Christian Jørgensens vinhandel er fra 1872 med alle vine, uden årgangsbetegnelse. De blev købt via Hans Just Vinagentur i København, leveret i fade som blev aftappet i kælderen på Nørrebrogade med etiketter fra en lokal bogtrykker.

I løbet af 1890’erne højnes kvalitetsprofilen, og Peter Jørgensens Vinhandel begynder selv at importere direkte fra kendte leverandører som: Eschenauer og Schröder & Schÿler i Bordeaux, Bouchard Aîné & Fils i Beaune, Sandeman i Oporto, Diez Hermanos i Cádiz og Cossart & Gordon på Madeira.

Læs også:

Se også: Gammel snaps relanceres

I 1897 trykkes prislisten i 12.000 eksemplarer med firmaets egne likører og punch på en fremtrædende plads. Peter Jørgensen havde på Verdensudstillingen i Paris, i 1878, fået bronzemedalje for sin solbærrom og pomeranslikør og den prydede senere i reklameøjemed alle firmaets likøretiketter og lidt til.

I 1899 er der på prislisten for første gang årgang på et par vine, men kun fra Bordeaux:

  • 1893 Château Beychevelle kr. 2,50.
  • 1890 Château Lagrange kr. 3,00.

I samme prisliste sælges uden årgange:

  • Château Kirwan kr. 4,00.
  • Château Mouton.Rothschild kr. 5,00.
  • Château d’Yquem kr. 3,00.
  • Château d’Yquem 'i org. aftapning' kr. 6,00.

Den dyre 'originalaftapning' af d’Yquem betød dog ikke at den var tappet på selve slottet, men af Bordeaux-købmanden - Schröder & Schÿler, altså i det mindste tæt på, og måske derfor større garant for ægthed og kvalitet.

Udover egne likører lavede Jørgensens vinhandel også egne sammenstik på kryds og tværs af distrikter - Flemming Jørgensen fortæller:

'Forbrugeren i Danmark havde på den tid almindeligvis ikke nogen større viden om vin, men henholdt sig til vinhandlerens sortiment og rådgivning. Fik de en varer, som opfyldte deres behov i smag og til den rigtige pris, var produktets oprindelse underordnet. En Sauternes f. eks. behøvede ikke være andet end blot en sød vin. At Macon også indeholdt noget spansk eller portugisisk rødvin, eller at en vin med et tyskklingende navn havde fransk Sancerre som hovedbestanddel, blev fuldt accepteret, blot vinen var god og passede til formålet'.

Læs også:

Se også: Spanske producenter frygter ny Parker-anmelder

I 1903 åbnede sønnen Knud Jørgensen - som 25-årig - sin første butik på Strandvejen 149 i Hellerup.

Anledningen var, at mange velhavende familier omkring århundredeskiftet flyttede ud fra den indre by og byggede boliger nord for København langs kysten. Et af de mest eftertragtede steder var Hellerup, og med udflytterne fulgte forretninger som Magasin du Nord og Illum. Vin skulle der også til og Knud Jørgensens virksomhed voksede og flyttede til Strandvejen 100 hvor den i løbet af århundredet udviklede sig til at blive én af Danmarks mest kendte vinforretninger.

Den gamle traditionelle vinhandel der importerede på fade og selv aftappede, fik sit endelige dødsstød i begyndelsen af 1970’erne hvor Danmarks medlemskab af EF betød lavere vinafgifter på vin indført på flaske, og det blev muligt at importere vin indført på flaske til samme pris som de her-aftappede. I 1973 solgte Knud Jørgensens Vinhandel for første gang slotsaftappede vine og begyndte at gå ud til et bredere publikum med smagninger og en 'Vin de Table-vin', som de selv blandede af vin fra Spanien og Sydafrika. Med salget fulgte en lille brochure der fortalte om vinen og gav opskrift på en fransk landpostej. Nye tider var på vej!

Ruth Tilgaard som har fulgt vinbranchen siden sin studietid i 1970’erne og i dag er indehaver af Vinens Hus, der arrangerer vinrejser m.m., konkluderer i bogen om de seneste 40 års udvikling:

'Jørgensen brødrene forstod på et tidligt tidspunkt, at det dybt traditionelle familiefirma med den høje kvalitet og højt serviceniveau på sigt ville få trange tider. Der ville i fremtiden ikke være plads til med bud at levere en halv flaske Pommeranslikør til enkefru X, som kutyme var. Med forudseenhed og situationsfornemmelse, der ikke levnede plads til sentimentalitet, blev alt lavet om. Den smukke gamle residens på Strandvejen i Hellerup blev solgt, og pengene investeret i et helt nyt projekt, Château de Haux, hvortil Knud Jørgensens kunder kunne knyttes ved køb af aktier på blot 500 kroner pr. stk. Udbyttet var fornøjelsen ved at se noget vokse, og muligheden for at købe bedre vin år for år fra 'eget' slot. Banebrydende nytænkning, der har vist sig at holde - her 25 år senere.'

Det kan varmt anbefales at læse 'Fra Landevejskro til Vinslot' om familien Jørgensens vinaktiviteter, bogen rækker i en vinhistorisk sammenhæng langt ud over et jubilæumsskrift og en familiekrønike. Kan købes på Château de Haux’ hjemmeside www.haux.com for 198 kr.

Tegn et abonnement på Vinbladet - netop nu får alle nye abonnenter Vinbladets temanummer om Roussillon, verdens mest varierede vinområdemed som velkomstgave KLIK HER

25 år med Château de Haux

1985
En faldefærdig ruin Château de Haux med 21 hektar vinmarker købes af familien Jørgensen fra Knud Jørgensens Vinhandel i Hellerup. Skødet underskrives i december og Aktieselskabet Franske Vingårde stiftes. Der udsendes indbydelse til Knud Jørgensens kunder med tilbud om køb af en aktie for 500 kroner. Den første generalforsamling samler 1.200 aktionærer.

1986
På få uger er hele den først udbudte kapital tegnet af 3.200 nye aktionærer. Et større renoveringsarbejde sættes i gang.

1987
Første egen årgang produceres - 115.000 flasker rød og 17.000 flasker hvid. Til lagring af den røde vin indkøbes 2 og 3 år gamle brugte egetræsfade og et beskedent antal nye, der alle lægges ned i den gamle, historiske vinkælder fra 1720. 'Storaktionærer' med 10 aktier får mulighed for at få eget navn på etiketten som 'medejere.'

1988
Ved Det franske Landbrugsministeriums Concours Général Agricole i Paris tildeles begge 1987-vinene medaljer: bronze til den hvide og guld til den røde. For første gang produceres 7.200 flasker af slottets clairet.

1990
Knud Jørgensens Vinhandel og tilhørende bygninger i Hellerup sælges. Det giver familien mulighed for betydelige udvidelser i Bordeaux de følgende år. Der nyplantes, købes tanke - og et kontor og flaskelager indrettes.

1991
Ødelæggende frostskader på vinmarkerne i april. Der blev kun produceret 112.000 flasker mod 288.000 året før.

1992
Der nyplantes 2 hektar og 30 nye egetræsfade købes og lægges ned i den gamle fadkælder.

1993
Første år hvor der produceres en Réserve des Propriétaires udelukkende forbeholdt aktionærerne mod forudbestilling inden aftapningen. En vin med et lidt større indhold af Cabernet- Sauvignon og en større procent af vin lagret på nye egetræsfade.

1994
Det franske vinblad Revue du Vin de France skriver 'på otte år er ejendommen blevet en 'tenor' i Premières Côtes – 1992 er ganske enkelt formidabel'! Fransk TV kommer på besøg, og de to store franske magasiner l’Express og le Pointe skriver om Château de Haux og familien bag.

1995
Slottets vine er nu blevet af en sådan kvalitet at de får lov til 'at komme med til bords' i fornemt selskab – ved en middag i Malmø med Kong Carl XVI som æresgæst, og ved det danske Corps Consulaires gallamiddag i København med Dronning Margrethe som æresgæst.

1996
Der erhverves vinmarker fra naboejendommen Carmel de Mingot.

1997
Et nyt sorteringsbord sikrer, at kun de bedste druer kommer med i gæringstankene. En beskeden investering for selve bordet, men det kræver yderligere arbejdskraft. Ekstra otte medarbejdere under høsten, men det er alle pengene værd.

1998
Det beplantede areal udgør nu godt 53 hektar.

1999
Der bygges en ny lagerhal til en million flasker og yderligere to udstyrskolonner til påsætning af etiketter og en ny fadkælder til afløsning af slottets oprindelige fra 1720. Her oplægges 600 egetræsfade. Aktieselskabet Franske Vingårde køber Château Saint- Pierre la Mitre, 15 kilometer fra Château de Haux. Her indrettes i de følgende år tre ferieboliger til aktionærerne.

2001
Der investeres i et fuldautomatisk, termostatstyret køle- og varmeanlæg, som gør det muligt under høsten at styre gæringen i tankene og senere under opbevaringen at holde en stabil temperatur.

2002
Den hidtil største udvidelse af Aktieselskabet Franske Vingårdes jordtilliggender sker ved tilkøb af 17 hektar fra en naboejendom i kommunen Haux.

2003
Brødrene Peter og Flemming J. Jørgensen skriver sammen bogen 'Château de Haux – 400 års vinhistorie'.

2004
Det elektroniske nyhedsbrev La Dépêche de Haux udsendes for første gang.

2005
Som et forsøg bliver to af slottets vine, Clairet og ”H” Rouge udstyret med skruekapsel. Det bliver en stor succes.

2008
Utopia Film begynder optagelsen af en film 'Vin i Blodet' om familien og Château de Haux.

2009
Voldsomme haglstorme i maj, med hagl så store som bordtennisbolde, medfører betydelige skader på Château de Haux’ vinmarker. Økonomisk en katastrofe - mere end 75% af årets produktion går tabt.

2010
Château de Haux’ og Franske Vingårdes kontor og lager flytter til nye og større lokaler i Herlev, hvor aktionærerne kan afhente og købe slottets vine til aktionærpriser.

2012
'Vingårdsferie' på Château de Haux har hidtil været reserveret aktionærerne, men fra 2012 er det muligt for alle, at leje ferieboligerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere