Bordeaux 2011: Merlot-succes i uforudsigeligt år

Foreløbig status over Bordeaux årgang 2011

Merlot er kommet bedst igennem det uforudsigelige 2011. (Foto: aubert-vignobles.com)
Merlot er kommet bedst igennem det uforudsigelige 2011. (Foto: aubert-vignobles.com)

Den første London-smagning af 2011-vine fra højre bred i Bordeaux bekræfter ønologi-professor Denis Dubourdieus vurdering af, at årgangen er lige så varieret som de bizarre vejrforhold, som druerne blev dyrket under.

Dubourdieu, der både er ønologi-professor, vin-avler og flyvende konsulent for an række avlere verden over, taler i sine kommentarer om Bordeaux årgang 2011 om ’uforudsigelige konsekvenser' af det meget varme forår, den regnfulde august og den ’indian summer’, der alle spillede ind på vinen.

Læs også: Vintest -

Se også: Påskens vine

I Dubourdieus karakterbog er årgangens vindere Merlot-baserede vine på ler- og kalkstensholdige jordlodder, Cabernet Saugvignon på grusjord og de botrytiserede søde vine fra Sauternes og Barsac og de hvide bordeaux’er fra Pessac.

- Cabernet Franc er - de steder hvor tingene lykkedes - exceptionel , siger Dubordieu.

Producenterne fra St-Èmilion, Pomerol og nabo-appellationerne, der var forsamlet i London til smagning af 2011-vine fra højre bred midt i marts, er enige med Dubordieu.

- Det har været det bedste år nogensinde for Cabernet Franc, siger Paul Goldschmidt, der ejer St-Èmilion Grand Cru Classe-slottet Le Prieuré.

Ekstremt varmt forår
En af de mest besynderlige faktorer under modningscyklussen i hele Bordeaux var foråret, hvor der var temperaturer på 35-36 graders varme.

– Det var rent sommervejr, siger Dubourdieu.

Så kom en sommer karakteriseret ved ‘vedholdende tørke’ og med et par dage i juni med 40 graders varme, der ristede druerne på planterne. Op til 20 % af Cabernet Sauvignong-høsten blev ødelagt ved den lejlighed, mens Merlot klarede sig bedre igennem – sandsynligvis fordi plantens større blade ydede beskyttelse til druerne.

Læs også:

Se også: Montalcino splittes næppe op

Regn i august fik derpå druerne til at svulme af vand og fortyndede druernes smag i nogle områder. I begyndelsen af september var haglstorme medvirkende til, at vinplanter – i særdeleshed i St-Estèphe – gik til grunde.

Resten af september var præget af tør ‘indian summer’.

- Merlot-druer fra højre bred fra ler- og kalkstensholdig jord har virkelig klaret sig flot, mens jeg er mere forbeholden over for Merlot fra grusjord. Merlot-druer fra sandet jordbund har været decideret skuffende.

Vinmager-år
Højrebreds-producenterne er mere eller mindre enige om, at det var udfordrende, at få årgang 2011 til at modne, og at det krævede en omhyggelig sortering af druerne, meget arbejde i vineriet, og de voldsomme tanniner fordrede nænsom ekstraktion.

- De der ikke passede på og forsøgte at ekstrahere ekstra smag til vinen, endte med tørre. upræcise vine, siger Alain Raynaud, der er konsulterende vinmager hos lidt over 20 højrebreds-producenter.

- Det var ’vinmagerens årgang. I begyndelsen af sommeren så det ud til, at vores druer ville blive brændt af solen, men de, der blev tilbage, var så meget mere intensive i smagen. Merlot fik et meget flot år, men man skulle være meget forsigtig og passe på tanninerne ved ekstraktionen, siger Helöise Aubert fra Vignobles Aubert, der ejer otte ejendomme, herunder St-Èmilion Grand Cru Classe-slottet, La Couspaude.

Læs også:

Se også: Køb din egen vinmark

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere