Legendarisk vinmager smækker med døren

Domaine Huet i Loire mister vinmager efter uenighed

Noel Pinguet har lavet sin sidste vin på Domaine Huet. (Foto: Domaine Huet)
Noel Pinguet har lavet sin sidste vin på Domaine Huet. (Foto: Domaine Huet)

Den legendariske vinmager hos Loire-producenten Domaine Huet, Noel Pinguet, stopper med øjeblikkelig virkning efter uenigheder med de kinesisk-amerikanske ejere, rapporterer flere medier.

Pinguets overraskende afsked med Domaine Huet, som han har været med til at bringe op i den absolutte verdensklasse, sker tre år før hans aftalte, officielle pensionering i 2015, når han fylder 70 år.

Læs også:

Stjernestøv til støvlevine

Han har stået i spidsen for vinproduktionen på den fremragende Vouvray-ejendom siden 1976, hvor han tog over fra sin svigerfar, Gaston Huet. Domaine Huet havde været i Huet-familiens eje siden 1928, da man i 2003 solgte de 35 hektar vinplanter til kinesisk-amerikanske Anthony Hwang. Salget skete et år efter Gaston Huets død.

Anthony Hwangs datter, Sarah, har siden overtagelsen varetaget jobbet som administrerende direktør for Domaine Huet.

Det er angiveligt uenighed om, hvilke vine Domaine Huet skal producere, der har fået ham til at forlade jobbet før tid.

Læs også:

Forbrugere vil betale mere for vine med svære navne

Kilder tæt på Pinguet fortæller, at Hwang-familien satte ham stolen for døren og ville presse ham til at tage færre risici. Domaine Huet er verdensberømt for sine halvtørre og søde vine, men Hwang-familien ville have ham til at fokusere på tørre hvidvine, som betyder, at Chenin Blanc-druerne kan plukkes tidligere med et større udbytte per hektar modsat ved produktionen af Domaine Huets søde signaturvine, hvor druerne hænger så længe på planterne, at man risikerer store dele af høsten, hvis vejret pludselig viser sig fra sin grumme side.

Samtidig skal Noel Pinguet have været vred over, at de nye ejere angiveligt har stoppet salget af Domaine Huets vine til en række mangeårige, vigtige kunder, herunder flere store detailforretninger.

Sarah Hwang afviser, at man har forsøgt at dirigere Noel Pinguet i en bestemt retning.

- Jeg synes netop, vi gav ham frihed til at lave vinene i overensstemmelse med sin filosofi, og det er også sådan, vi vil lave vin frem over. At vi skulle have svigtet trofaste kunder og aflyst deres bestillinger, kan jeg ikke genkende, siger Sarah Hwang.

Huet-familien ejer fortsat det store lager af gamle årgange, der går helt tilbage til 1921.

Vin-mageren Benjamin Joliveau, der de senste tre år har kigget Noel Pinguet over skulderen tager over i vinmarkerne og i kælderen hos Domaine Huet.

Domaine Huets vine forhandles i Danmark af ATOMWINE og Theis Vine.

Læs også:

Må jeg bede om en McRødvin?