Ødelagde vin for 1,4 milliarder i påsat brand

Californisk vinhandler satte ild til 4,5 millioner flasker vin for at skjule svindel

Mark Anderson kommer sandsynligvis til at dø i fængslet og har drukket sit sidste glas vin.
Mark Anderson kommer sandsynligvis til at dø i fængslet og har drukket sit sidste glas vin.

Den 63-årige eks-vinhandler Mark Anderson fra Californien blev i den forgangne uge idømt 27 års fængsel for at have ødelagt vin for over 1,4 milliarder kroner i en påsat brand tilbage i oktober 2005.

Anderson satte ild til vinlageret Central Wines på Vallejo’s Mare Island, hvor han selv og op mod 100 vingårde, vinhandlere og samlere opbevarede deres flasker.

Læs også: Vintest -

Box-vinene vil også være med

4,5 millioner flasker vin blev ødelagt ved branden.

Ted Hall, der er ejer af vingården Long Meadow Ranch Winery i St Helena i Napa Valley, græd, da han i retten fortalte om, hvordan hele vingårdens samling af tidligere og nuværende årgange blev ødelagt i branden.

- Vi mistede hele vores historie. Vi kan ikke bare ringe op til ’fabrikken’ og bede dem om at lave en ny årgang 2001 Cabernet Sauvignon. Den er væk for altid. Al frugten af vores arbejde, og de følelser vi har lagt i vinen, er væk, sagde en grædende Ted Hall.

Læs også:

De store vine: Barolo

Mange af de, der opbevarede vin på det udbrændte lager, var forsikrede, men eksempelvis Sterling Vineyards i Calistoga har opgjort deres uforsikrede tab til 152 millioner kroner. Nogle af de, der mistede deres lagre i branden, blev tvunget til helt at forlade vinbranchen.

Årsagen til, at Anderson satte ild til lagerbygningen, var økonomiske problemer og for at dække over svindel.

Læs også: Prøv Californiens solrige safter Prøv Californiens solrige safter

Ud over at handle med vin opbevarede han vin for andre, og han anbragte en del af sine kunders vine hos Central Wines, hvor han havde lejet sig ind.

Men Anderson kunne ikke holde fingrene fra de vine, han skulle opbevare for andre og var begyndt at sælge dem og stikke pengene i egne lommer og for at dække over denne svindel satte han ild til Central Wines og ødelagde vin for 1,4 milliarder kroner.

Anderson vil appellere dommen.