Skatkammervine sprængt i luften

Vine fra før 2. verdenskrig ødelagt af bombeeksperter

Et større antal franske flasker vin fra før 2. verdenskrig blev sprængt i luften, kort efter at de var kommet til syne i et underjordisk beskyttelsesrum i en have i Suffolk i England. (Arkivfoto: AP)
Et større antal franske flasker vin fra før 2. verdenskrig blev sprængt i luften, kort efter at de var kommet til syne i et underjordisk beskyttelsesrum i en have i Suffolk i England. (Arkivfoto: AP)

Øv, øv, øv!

En stor mængde franske vine fra før 2. verdenskrig, der netop var blevet opdaget i et underjordisk beskyttelsesrum i Suffolk i England, måtte desværre sprænges i luften, inden der kunne blive kigget nærmere på flaskerne.

Det fortæller Tim Woodall til vinmagasinet Decanters februar-udgave.

Woodall gik og gravede i sin have i Saffron Walden i Suffolk, da han med spaden pludselig ramte en metalcylinder, der ‘mindede om en model af et luftskib’

Woodals hund begyndte at gø af metalcylinderen, og Tim Woodall kom i tanker om, at der kunne være tale om en ueksploderet mortérgranat fra 2. verdenskrig, og han afbrød gravearbejdet i blomsterbedet og alarmerede politiet.

Vinkælder kom til syne
Et hold bombeeksperter ankom, og der var tale om en ueksploderet mortérgranat, som bombeeksperterne detonerede ved en såkaldt ’kontrolleret sprængning’.

Sprængningen afslørede et underjordisk beskyttelsesrum.

- Nede i beskyttelsesrummet fandt bombe-holdet en vinreol med et stort antal flasker fransk vin fra 1931-1937, beretter Woodall til Decanter.

’Alle flaskerne er franske’, rapporterede en bombeekspert nede fra beskyttelsesrummet via en radio til en kollega, der stod på sikker afstand med Tim Woodall.

Læs også:

Se også: Vine til op mod tre mio. muligvis forfalsket

Men desværre dukkede yderligere to ueksploderede mortérgranater op ved beskyttelsesrummet.

- Bombeeksperterne vurderede, at de to andre granater meget let kunne være blevet ustabile ved den foregående sprængning, og de turde ikke flytte dem eller røre ved noget i beskyttelsesrummet, men besluttede sig for straks at detonere dem i endnu en kontrolleret sprængning. Desværre betød det, at hele beskyttelsesrummet kollapsede, og at de mange vinflasker blev ødelagt, fortæller Woodall til Decanter.

Tim Woodalls tørre engelske humor fornægter sig ikke i hans afsluttende bemærkning til Decanter.

- En hemmelig vinkælder fyldt med gammel vin, var netop blevet sprængt i luften for øjnene af os. Det var meget deprimerende at afslutte den mest spændende dag i vores liv med at drikke en kop te i stedet for noget langt mere interessant, sagde Woodall.

Nu bliver det desværre aldrig afsløret hvilke vine, der lå i det underjordiske beskyttelsesrum i Tim Woodalls baghave, hvor de har ligget opbevaret mere eller mindre optimalt – mørkt, uden rystelser, ved en fornuftig luftfugtighed og en konstant temperatur der nok har ligget mellem 0 og otte graders varme gennem alle årene. Med lidt held kunnne der - ud over det meget spændende i at falde over vin, der er næsten 80 år gammel – være tale om flasker, der rent faktisk kunne smages med velbehag. Bordeaux havde fornuftige årgange fra 1934 til 1937, og rød bourgogne i årgang 1935 fremhæves som værende ’meget god’, så var der flasker – måske endda klassificerede af slagsen - fra gode producenter fra de distrikter, så var det i den grad en vin-skat, bombeeksperterne ødelagde.

0 kommentarer
Vis kommentarer