Tomme vinflasker sælges for 10.000 kroner

Vinfusk i Kina er big business

En tom flaske som denne kan indbringe op mod 10.000 kroner i Kina. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)
En tom flaske som denne kan indbringe op mod 10.000 kroner i Kina. (Foto: Mik Eskestad/Polfoto)

Kina er på få år blevet verdens femtestørste vinforbrugende nation.

Og de mange nyrige kinesere har i særdeleshed kastet deres kærlighed på eksklusive flasker fra Bordeaux.

Således er prisen på en række premier cru-vine fra Bordeaux steget med næsten 600 procent fra 2001 til 2010.

Men i løbet af de seneste måneder er prisen på vine fra visse Bordeaux-slotte faldet med op til 20 procent, fordi piratkopiering har undermineret tiltroen til vinene fra de pågældende slotte.

Læs også:

Canada til kamp mod kinesisk vin-fup

For at komme piratkopieringen til livs er det mere eller mindre kutyme ved offentlige vinsmagninger, at flaskerne efterfølgende smadres, så de ikke kan sælges på det sorte marked i Kina.

Også restauranter opfordres til at smadre de tomme flasker, fordi lykkejægere ellers står på hovedet i deres skraldespande.

Flaskepant på 10.000
En tom flaske Château Lafite Rothschild 1982, kan ifølge dn.se indbringe helt op mod 10.000 kroner i Kina. Den tomme flaske med den statustunge etiket fyldes med billig vin og udstyres med prop og folie og sælges som om, det er den ægte vare.

Andre gange kopieres etiketten og en flaske i den rigtige farve fyldes med middelmådig vin.

Sælges for op mod 50.000 kroner
Udseendet på indholdet i flasken er umuligt at skelne fra originalen, og ud over et meget lille antal kendere i Kina er det få kinesere, som kan smage forskel, og de drikker derfor den middelmådige vin i den tro, at det er meget dyre franske dråber.

Læs også:

De vanvittige priser på Bordeaux er slut

De eftertragtede bordeaux-flasker – altså de ægte af slagsen – blev i 2011 i Kina solgt til priser op mod 50.000 per flaske, så det er ikke mærkeligt, at der er opstået et markede for piratkopiering.

Internationale vinimportører i Kina advarede allerede for et halvt år siden om, at der fandtes flere ’Château Lafite Rothschild 1982’ i Kina, end der nogensinde er blevet produceret i Frankrig.

Politiet kan intet gøre
Ifølge forsigtige beregninger er fem procent af den vin, der sælges i Kina, falsk.

Og der er ikke noget, der tyder på, at den ulovlige trafik stopper lige med det samme.

Kina er ikke et modent vinmarked, og der er en meget høj grad af snobeffekt over vindrikning, som betyder, at forbrugeren er mere interessseret i etiketten på flasken end smagen af indholdet.

Og for politiet er det nærmest en umulig opgave at dæmme op for piratkopieringen.

Flaskerne ser ægte ud, og det er alene gennem indholdet, at bedrageriet kan opdages. Og hvordan kan man, spørger kinesiske vinhandlere retorisk, kræve at kinesiske politifolk skal vide, hvordan en bestemt fransk vin skal smage?